“Çanakkale Zaferi, bağımsızlık sevdasının yaşanmış gerçekliği”

“Çanakkale Zaferi, bağımsızlık sevdasının yaşanmış gerçekliği”

23.03.2022 13:45:30

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü programı, Silivri Anadolu Lisesi tarafından şiir, gösteri ve müzik dinletisi eşliğinde sunuldu.

Yoğun kar yağışı nedeniyle ertelenen, Silivri Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitlerimi Anma Günü salon programı, dün Önder Yılmaz Sahnesi'nde gerçekleştirildi.

İlçe Kaymakamı Tolga Toğan, Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Dodurka, Cumhuriyet Başsavcısı Nihat Demir, AK Parti İlçe Başkanı Mutlu Bozoğlu, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, CHP İlçe Başkanı Berker Esen, İYİ Parti İlçe Başkanı Ahmet Refik Bek, Emniyet Müdürü Cemil Erim, İlçe Tarım Müdürü Nuri Ertuğrul, İlçe Milli Eğitim Müdürü Zekeriya Artar, okul müdürleri, muhtarlar, öğretmen ve öğrenciler törene katılım sağladı.

Program, Cumhuriyetimizin Kurucusu, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda saygı duruşu, akabinde İstiklal Marşı'mızın okunmasıyla başlayan program, Kuran-ı Kerim Tilaveti ile devam etti.

KÖK: ÇANAKKALE ZAFERİ, EMPERYALİZMİN ZULMÜ ALTINDA EZİLEN TÜM USULARIN DAYANAĞI OLDU

Günün anlam ve önemini belirten konuşma Silivri Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Köksal Kök tarafından yapıldı. Kök, konuşmasında şu ifadelerine yer verdi: “19'uncu yüzyılın sonlarında, politik gelişmelerini tamamlayan Avrupa devletleri, emperyalist politikalarıyla I.Dünya Savaşı'nda insanlığı tarihinin görmediği, yaşamadığı acılarla tanıştırdı. Osmanlı İmparatorluğu'nun elinde bulunan Orta Doğu bölgesinin zengin petrol yatakları da, bu sırada emperyalist Avrupa devletlerinin dikkatini çekmekteydi. Bu fırsatla amaçlarına ulaşacaklarını düşünen emperyalist güçler, Osmanlı Devleti'ne karşı şiddetli bir saldırıya geçerken hiç ummadıkları bir direnişle karşılaşacaklarını düşünmemişlerdi.  Kahraman Türk askerinin bütün yoksulluk ve yoksunluklara rağmen cansiperane şekilde savaşması, Mustafa Kemal'in askerlik dehası, Çanakkale'nin geçilemez olduğunu bütün dünyaya göstermiştir.

Çanakkale Savaşları'nda, yenilmez sanılan emperyalist güçlerin de üstesinden gelebileceği kanıtlanmış, ileride yoluna baş koyulacak Kurtuluş Savaşı'na kalkışılırken Çanakkale Zaferi önemli bir moral kaynağı aynı zamanda dayanak noktası olmuştur. Öyle ki Çanakkale Zaferi, yalnızca Türkiye Cumhuriyeti için değil, emperyalizmin zulmü altında ezilen tüm ulusların dayanağı olmuştur.

“ÇANAKKALE, BAĞIMSIZLIK SEVDASININ YAŞANMIŞ GERÇEKLİĞİ”

Çanakkale, utançla yaşamak yerine onurla ölmeyi tercih edenlerin savaşıdır. Çanakkale, dualarla atılan her adımda inancın ispatı, bağımsızlık sevdasının yaşanmış gerçekliğidir. Çanakkale, dualarla atılan her adımda inancın ispatı, bağımsızlık sevdasının yaşanmış gerçekliğidir. Çanakkale, genç, yaşlı, kadın, erkek el ele kenetlenen bir milletin var oluş mücadelesinin kıvılcımı olmuş, bir ulusun yokluktan var oluşa giden engebeli yollarında bütün yurdu çepeçevre saran kocaman bir meşaleye dönüşmüştür. Bu anlayışla Çanakkale'de canını vermiş, kanını akıtmış her kahraman Türk askeri bütün dünyanın saygıyla önünde eğildiği takdire şayan bir mertebeye ulaşmış, şahadet şerbetini gözünü kırpmadan içmeye ant içmiştir.

Çanakkale Savaşı, Türk evlatlarının inançla, imanla, kol kola, göğüs göğse sergiledikleri bir var oluş mücadelesi. Bu destan yazılırken öyle ki Türk milleti, genç ve münevver bir kuşağını bağımsızlığını ve varlığını sürdürebilmek için Çanakkale'de feda etmek durumunda kalmıştır. Çanakkale'de toprağa verilen insanlar o yoksulluk ve yokluk içerisinde bu toplumun gelmiş geçmiş, görmüş göreceği en aydın, en iyi yetişmiş vatandaşlar olduklarını canlarıyla kanlarıyla ödeyerek ispatlamışlardır.

Bütün alaylar, savaşın her aşamasında, komutanından en gerideki erine kadar kendilerini feda etme bilinci içinde davranmışlar. Bu uğurda Çanakkale, hür ve bağımsız yaşama iradesi ile aydınlık yarınlara duyulan inancın zaferi. Çanakkale Zaferi, dünya tarihinde bir dönüm noktasının yaşandığı, güç dengelerinin değiştiği, olayların akışı üzerinde Türk Ulusunun belirleyici bir rol oynadığı, Kurtuluş Savaşımızın ilk meşalesinin tutuşturulduğu, yüce Türk ulusunun kahramanlık ve fedakârlık doruk noktasına ulaştığı bir prestij ve azmin mücadelesi oldu.

“ONLARI TARİH SAHNESİNDEN KİM SİLEBİLİR Kİ!”

Düşmeyen Sancak 57. Alay'ı, sessiz gecenin kahramanı Nusret Mayın Gemisi'ni, gizli darbesinin oyuncusu Mesudiye Zırlısı'nı, Conkbayırı'ndaki şanlı direnişi, insanlığın savaşı yendiği Gelibolu'yu efsaneleşen gerçek Koca Seyit'i, cesur yürek Yahya Çavuş'u ve Kınalı Ali'yi kim tarih sahnesinden silebilir ki!

Türk savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi'nin 107. yıldönümünü kutlamanın ve kutsal vatanımız için canlarını feda eden şehitlerimizin Şehitler Günü'nü idrak etmenin onurunu yaşıyoruz yüreğimizin derinliklerinde. O yüzdendir ki şanlı Çanakkale Savaşı'nı unutmamalı, unutturmamalıyız.

“Geçmişini unutanlar, o geçmişi yeniden yaşamak zorunda kalırlar.” Biz ne Çanakkale'yi, ne Milli Mücadele'yi, ne vatan ve bayrak için canını veren aziz şehitlerimizi, ne de “Ya İstiklal, Ya Ölüm” diye haykıran Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ü unuttuk, unutturduk. Bize yine Sevr dayatmalarıyla geçmişi yaşatmak isteyenlerin bu yıkım ve zulüm planlarını dün Çanakkale'de savaşarak olduğu gibi bugün de aydın bilinçle bertaraf etmek boynumuzun borcu. Öyleyse geçmişimizden feyz alarak başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, bugün de “Çanakkale Geçilmez” diye haykırıyoruz.”

Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından Silivri Anadolu Lisesi öğrencisi Baran Özyesmin, barkovizyon eşliğinde “Çanakkale Şehitlerine” adlı şiiri okudu.

“Bir Destandır Çanakkale” adlı gösteri büyük alkış aldı. Çanakkale destanını anlatan şarkıların seslendirildiği Müzik Dinletisi sunuldu.

Silivri Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmenleri; Sevda Atış, Fatma Öztürk Burgucu, Ayşegül Sancak ile

Müzik Öğretmenleri; Samet Yeşil, Yağmur Kahraman Kilci ve Ayşe Eylül Ölmez tarafından hazırlanan program burada sona erdi.

Renginar SALİ

 

 

YORUM YAP