Ferhan Tezcan

Bıçak kemiğe dayandı

2000 yılıydı, Show TV'deydim. 1996 yılında Show TV ile Cine 5'i kurarak Türkiye liglerinin yayınına başlamıştık. Aradan üç sene geçmişti.  O zaman hem Show TV'nin, hem Cine 5'in hem de İktisat Bankasının sahibi olan Erol Aksoy yapılan ihaleye katılmış ve ligi resmen Cem Uzan'ın sahibi olduğu  ''Teleon''a kaptırmıştı. Ancak Cem Uzan'ın da ligi yönetmeye gücü yetmedi.  İşte 2000 yılında yapılan bir ikinci ihaleyi Show TV'yi satın alan Mehmet Emin Karamehmet aldı.

 

Maçların yayınına Türkiye liginin ikinci yarısının başlamasına az bir zaman kala başlanacaktı. Mehmet Emin Karamehmet hemen telefon edip Show TV genel müdür yardımcısı Şansal Büyüka'ya sormuştu. ''Bunun altından kalkabilir miyiz?''

 

Büyüka'nın yanıtı Karamehmet'i rahatlatmıştı. Hemen Ankara'dan ''Işık TV'' adında ulusal bir kanal satın alındı. Maç yayınları bu ''Işık TV''den yayınlanırken biran önce de Digitürk adlı  ''dijital platform' kurulması için hazırlıklar yapılıyordu. Lig bitmiş, herkes tatile çıkmıştı. Ben de Güney'e gitmiştim. Bir öğlen telefonum çaldı. Karşımda Show TV genel müdürü Murat Saygı vardı.  ''Hemen İstanbul'a gel. Lig TV kurulacak. Mehmet Emin Karamehmet ve Şansal Büyüka seni kanalın başına getirdiler'' dedi.

 

İstanbul'a geldim ve 3,5 haftada tam 36 programlı Lig TV'yi kurduk. Maraton'u da içimizde yayılıyor, Derin Futbol gibi Hıncal Uluç'un bulunduğu program oldukça ses getiriyordu. Haftalar, aylar geçti Lig TV yayıldıkça yayıldı ve Türkiye liginde takımlara ödediği paralarla transferlerinde güçlenmesine neden oldu. Ben daha sonra son iki yılımı Digitürk genel müdür başdanışmanı olarak geçirdim.

 

OLAY NEREYE VARIYOR

Digitürk bir süre sonra Mehmet Emin Karamehmet'in elinden alındı. Sonra bir süre kayyumda kaldı. Sonra da Katarlılara satıldı. Katarlılar yıllardır Avrupa'ya para yatırmışlardı. Fransa'da ağırlıkları vardı. St.Germain  kulübünün  sahibiydiler. Buraya geldikten sonra doğru -dürüst yönetim becerisini göstermediler. 5 yıllığına girdikleri ligde ilk sezon tam 500 milyon dolar ödeme sözü verdiler. Ödediler de. Ancak geçen sezonun başında doların da artmasıyla ''lastiği patlattılar''

 

Katarlılar yeni film almıyorlardı. Yeni programlar üretmiyorlardı. Digitürk yeni ortaya çıkan rakipleri karşısında güçsüz kalmıştı. 3 milyonu aşkın üye birer birer dekoderlerini iade ediyorlardı. Dekoder sayısı bayağı azalmıştı. Bir de doların yükselişi eklenince ''Bein Sports''  tam bir fiyasko olup çıktı.

 

Paraları geciktiriyor ödemeyince de kulüpler zor durumda kalıyordu. Israrla ayrılmak istediklerini söylüyor, ama araya birileri girince geri adım atıyorlardı.

Bu sene bir de ''pandemi'' başlayınca bu ödememe konusu daha da büyüdü. 

 

Futbol Federasyonu ile yapılan toplantıda ödeyecekleri parayı 500 milyon dolardan 220 milyon dolara indiren ve bu konuda ''tolerans'' bekleyen Katarlılar sonunda 18 kulübün gazabına uğradılar.

Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir iki hafta önce bir açıklama yapmış ve ''Paraları ödeyecekler. Hatta iki yıl daha burada kalmak istiyorlar ''demişti. Özdemir'in de bu sözleri ''fos'' çıktı.

Kulüpler şimdi ciddi biçimde ya kendilerinin Katarlı grupla bir araya gelmeyi ya da yeni bir ihale açılmasını şart koşuyorlar. Yani ''bıçak kemiğe dayandı''

 

FALCAO AMERİKA'YA MI GİDİYOR?

Galatasaray'da Şampiyonlar ligine katılma işi ''suya düşünce'' takımda ''temizlik'' harekâtı başladı. Terim'in ilk fırsatta Falcao, Fegholulı ve Belhanda'nın gönderilmesi için harekete geçtiği konuşuluyor.

 

Sarı-kırmızılı kulübün 70 milyon tutan takım bütçesinin 50 milyon dolara indirilmek istendiği ve en çok maaş alan bu üçlünün gönderilmek için çaba gösterildiği biliniyor.

Falcao'nun da Arap ülkelerine gitmek istemediği ve Amerika'yı hedef aldığı da sözü edilenler arasında. Belhanda'nın ise Suudi Arabistan kulüplerinden Al Nasr ile transfer konuşmaları yaptığı ve anlaşma aşamasına geldiği de gündemde.

Galatasaray Lemina'dan Seri'den, Mariano'dan Saracchi'den vazgeçti. Donk bir yıl daha Galatasaray'da. Sağbek transferi yapıldı. Elabdullahaye  takoma  katılıyor. Ancak santrfor için Rizesporlu Oğulcan geliyor. Sivassporlu Emre Kılınç gelmek üzere.

Daha birkaç iddialı Türk futbolcu da sırada.

Bakalım önümüzdeki yıl nasıl bir kadro ile karşı karşıya geleceğiz?

YORUM YAP