Bek: Özcan Işıklar kenara çekilmeli!

Bek: Özcan Işıklar kenara çekilmeli!

20.01.2022 11:41:50

İYİ Parti'nin genel ve yerel siyasete etkisini Hürhaber'e yorumlayan ilçemizin deneyimli siyasetçilerinden Ahmet Refik Bek, geçmiş dönem Belediye Başkanlarımızdan Özcan Işıklar'a istikbal hazırladığı değerlendirmelerini yerle bir eden bir açıklamaya imza attı.

İlçe Başkanı Ahmet Refik Bek ile Silivri'nin siyasi gündemini değerlendir İYİ Parti'nin durumu ve hedeflerini konuştuk.

“İYİ PARTİ MERKEZ BOŞLUĞUNU DOLDURDU”

Sevginar SALİ: Seçmenin karşısına nasıl bir İYİ Parti alternatifi çıkarmak istiyorsunuz?

Ahmet Refik BEK: İYİ Parti merkeze oturdu. 2. Olağan Büyük Kongre'de bunu ispat etti. Çizdiği tabloda tabi sıkıntı oldu. Biliyorsunuz Koncuk istifa etti, Ümit Özdağ'lar milliyetçiler dışlanıyor muhabbeti yaptı. Bahadır Erdem, Ümit Özdağ gibi alanında çok deneyimli, Türkiye'de tanınan bilinen, merkeze hitap eden insanlar da partiye katıldı. Başkanın özel ricasıyla geldiler. Hala da gelmeye devam ediyorlar. İYİ Parti Merkez partisi oldu. Tam oturması için mücadele hala devam ediyor. 3. Olağan Genel Kongreden sonra partimiz merkeze daha da oturacak.

Türkiye'nin sıkıntısı; merkezi bir partinin olmamasından kaynaklanıyor. Türkiye ikiye bölünmüştü; AK Parti ve CHP. Bunlar siyah ve beyaz gibiydi, arada gri ton yoktu. İYİ Parti çıkınca, ondan cesaret alanlar oldu; Gelecek, Deva, Zafer gibi partiler çıktı. Biz merkeze yüzde 70-80 oturduk, bu alandaki boşluğu

“GENEL BAŞKANIMIZ İSTANBUL'DA ÖN SEÇİM YAPMAYI DÜŞÜNÜYOR”

Sevginar SALİ: Şu ‘merkez' tanımını biraz açalım mı?

Ahmet Refik BEK: Birinci önceliğimiz; Anayasa'nın ilk dört maddesinden hiçbir şekilde taviz vermeyeceğiz. Partimiz demokrat ve kalkınmacı. Demokrat derken, bana kalsa ben 2000 bin tane üyemle, yönetimi de o seçsin, meclis üyesi adaylarımı da o seçsin, belediye başkan adayımı da seçsin isterim. Genel Başkanımız İstanbul'da ön seçim yapmayı düşünüyor. Üye bazında hedefi tutmamızı istedi. İstanbul'a 100 bin üye hedefi koymuştuk. Şu anda üç yıllık bir parti olmamıza rağmen Türkiye genelinde 525 bini geçtik. Üye çalışması devam ediyor. Daha demokratik bir yapıya bürünmek için ‘az olsun, küçük olsun, bizim olsun'dan ziyade ‘herkes katılsın' düşüncesindeyiz. Adaylarımızı da hep birlikte belirleyelim. Belki milletvekillerini, meclis üyelerini seçeceğiz. Bununla ilgili süreç devam ediyor.

“BİZDE TARTIŞMALARIN ÇIKMASININ SEBEBİ DAHA DEMOKRATİK BİR YAPIDA OLMAMIZ”

Bizde tartışmaların çıkmasının sebebi daha demokratik bir yapıda olmamız. Genel Başkan suntası yok. Diğer partilerde İl Başkanı geliyor, “Bu arkadaşı İlçe Başkanı seçeceksiniz” diyor. Aday çıkınca “Niye çıktın” diyor. Bunu kongrede söyleyenler oldu. Böyle bir parti var bir de böyle bir parti var.

“BİZ BEŞİKTAŞ GİBİYİZ”

Bu partiler içinde İYİ Parti kurulana dek en demokratik olanı CHP idi. Biz Beşiktaş gibiyiz. Galatasaray da Fenerbahçe de kendileri olamıyorsa Beşiktaş'ın şampiyon olmasını istiyor. Biz de öyle olduk. Merkezde olduğumuz için herkes bizde bir şey buluyor. Milliyetçi muhafazakâr, demokrat, Atatürkçü, layık yapımız var. CHP'li mesela AK Parti'ye gidemiyor. “İYİ Parti en azından Atatürkçü, demokrat, vatanını milletini seviyor” diyor. MHP'den kopanların yüzde 80'ini bize geliyor. Bu anlamda çok şanslıyız. İYİ Parti avantajlı.

“İLK ÖNCELİĞİMİZ GENEL SEÇİMLER”

Sevginar SALİ: İYİ Parti olarak Silivrili seçmene ne vaat ediyorsunuz?

Refik BEK: Şu anda hedefimiz yerel seçimler değil. Önceliğimiz; İYİ Parti'yi genel seçimlerde getirebilecek en yüksek noktaya getirmek. Teşkilatlanma, üye çalışması devam ediyor. İki tane daha teşkilat hazırlanıyor. Açılışlarına Genel Başkanımız Meral Akşener ya da Genel Merkez yetkilileri gelecek. Seçimlere kadar 5-10 teşkilat açacağız. Gücümüzü burada ölçeceğiz.

“SİLİVRİ'DE EN ÇOK POTANSİYELİ OLAN PARTİYİZ”

Silivri'de en çok potansiyeli olan partiyiz. Büyükşehir yasası geçmeden önce 9 belde belediyenin başkanlarından en fazla 3 tanesi CHP'den, 6 tanesi Doğru Yol veya ANAP'tan seçiliyordu. Genel oy oranı İl Genel Meclisi'nde ölçülüyordu. Bu partiler CHP'yi her zaman geçiyordu. Silivri merkezi ve köylerini ele aldığımızda burada sağ bir seçmen var. İnsanlara iki yere mahkûm oldu ya CHP ya AK Parti. MHP Yüzde 8'di. Merkez Sağ'ın yüzde 25-30'u AK Parti'ye, yüzde 70'i CHP'ye gitti. CHP'nin delege dahi yazamadığı yerler, köyler vardı. Bizden giden oyları geri çekme adına çalışmalarımız sürüyor.

“SİLİVRİ'DE İYİ PARTİ YÜZDE 15'İN ÜSTÜNE ÇIKMIŞ”

İçimizde Doğru Yol'dan, ANAP'tan, CHP'den destek veren arkadaşımız var. İlk etapta gücümüzü ortaya koyacağız. Geçen bir anketimiz vardı Silivri'de İYİ Parti yüzde 15'in üstüne çıkmış.

“HİÇBİR PARTİ YÜZDE 30'U AŞAMAYACAK”

2018 genel seçimlerinden önce iddiaya girmiş, hiçbir partinin yüzde 35'i aşamayacağını söylemiştim. İYİ Parti dengeleri değiştirdi. Hiçbir parti de aşamadı. Şimdi yeni iddiam hiçbir parti yüzde 30'u aşamayacak. Bizim hedefimiz burada 1. olmak, olamazsak 2. olmak. Burada yüzde 28 alan parti 1. olur. AK Parti'nin içinden iki parti, CHP'nin içinden iki parti çıktı, İYİ Parti'nin içinden bir tane çıktı. Oylar parçalanacak.

İnsanların aday olması, hedef koyması çok doğal ama şu anda yerel seçimlerde, bununla ilgili bir çalışma ve görüşmemiz yok. Arkadaşlarımızla genel seçime kitlendik.

“İMAMOĞLU, SİLİVRİ'YE CİDDİ YATIRIMLAR YAPTI”

Sevginar SALİ: Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, son basın toplantısında “Ekrem beyin Silivri'den aldığı desteği devam ediyor mu bakmak lazım” dedi. Sizce Ekrem bey bu desteği korudu mu, üstüne mi koydu, azalma var mı?

Refik BEK: Bence Ekrem bey son seçimlerde aldığı desteğin üstüne koydu. 2.5 yıl oldu, Ekrem beyin dönemini ve AK Parti'nin dönemini kıyaslasınlar. Hüseyin beyin döneminde Silivri'ye yüzyılda yapılmayacak yatırımlar yapıldı. Hükümet ve İBB'nin desteği oldu ama 2 senede Ekrem Bey, Silivri'de Cumhur İttifakı'nın Belediye Başkanı olmasına rağmen negatif ayrımcılık göstermeden ciddi yatırımlar yaptı. İki tane kreş yaptı, üçüncüsünün temelini attı, KİPTAŞ 4'ü Mart ayında teslim ediyor, KİPTAŞ 3 zaten bitti, dere ıslah çalışması bitti, her tarafı yeşillendirdiler. Enerji A.Ş.'ye gittiniz mi? Seymen'e İSTAÇ'a gittiniz mi? Oradaki çöp kokuları Tekirdağ'a kadar gidiyordu, buraya kadar geliyordu. Çöpten bir arıtma yaptılar, muhtemelen Avrupa'nın en büyüyü olacak. Müjdat Gürsü stadını yaptı.

“BİZ DE MUHALEFET YAPMAYA BAŞLAYACAĞIZ”

Önümüzdeki günlerde basın toplantısı düzenleyeceğim. Volkan Başkana tanıdığımız 3 yıllık süre bitti. Bundan sonra biz de muhalefet yapmaya başlayacağız.

İmamoğlu Müjdat Gürsü'yu yapmasaydı, Silivrispor nerede top oynayacaktı? Mevcudu kapattılar. Selimpaşa'daki stadı kapattılar. Volkan Başkan sağ olsun seçimlerde en büyük argüman olarak Silivrispor'u kullandı, marka dedi bilmem ne dedi. Onun döneminde Silivrispor amatöre düştü. Çok büyük destek vereceğini söyleyen Volkan Başkan, burada bir kere sınıfta kaldı. Eğer bugün Ekrem Başkan olmasaydı, Silivrispor maçlarını Silivri'de oynayamayacaktı.

İBB'nin çiftçiye verdiği fide desteği var.

 “EKREM BEY BÜYÜK ADALETSİZLİĞİ DÜZELTTİ, AYNI ŞEYİ VOLKAN BEYİN DE YAPMASI LAZIM”

CHP ile iki komisyon kurduk. Biri meclisle ilgili, diğeriyle de bazı programları ortak yapacağız.

Daha önce İBB, Silivri'ye nüfus sayısına göre asfalt veriyordu, şimdi alana göre veriyor. Nüfus sayısına göre verdiğinde Silivri çok az alıyordu. Bu bile Silivri için büyük bir nimet.

Ekrem Bey bu kadar adil davranırken acaba Volkan Yılmaz adil davranıyor mu? Geçen bununla ilgili Muharrem Eren Başkanla konuştuk. Seymen'in iki sıkıntısı var. Zamanında İSKİ yolları bozmuş. Köyler mahalle olmadan önce İSKİ kendi düzeltiyordu. Mahalle olunca Silivri Belediyesine kaldı. Şimdi İBB asfaltı Silivri Belediyesine veriyor, o da programını kendi yapıyor. Ana arterleri İBB. Ekrem Bey büyük adaletsizliği bana kalırsa düzeltti, aynı şeyi Volkan beyin de yapması lazım.

“VOLKAN YILMAZ KENDİ KENDİYLE ÇELİŞİYOR”

Volkan Bey, mecliste yaptığı konuşmada “Hadi oradan haddini bil” diyerek Ekrem Beyi suçlarken kendine eksi yazdı. Ekrem Beyin MHP Genel Başkanıyla ilgili yaptığı konuşmayı dinlemedim, mecliste bu konuşma olsaydı Volkan Beyin çıkışı doğal olurdu. Dışarıda, herhangi bir ortamda yapılan konuşmayı Volkan Beyin cevap vermesi kadar yanlış bir şey olamaz. Silivri Belediye Meclisi'nde Millet İttifakı'nın meclis üyeleri, köylünün gübre, mazot sorunlarını gündeme getirince Volkan Bey hemen çıkışıyor “Arkadaşlar, burası Silivri Belediye Meclisi, Silivri'nin sorunlarını konuşun” diyor. Kendisi gidiyor siyaset yapıyor. Kendi kendiyle çelişiyor. Kendisine İbrahim Başkan (İYİ Parti İBB Grup Başkan Vekili) güzel cevap verdi: “Siz Ekrem beyin muhatabı değilsiniz, Grup Başkan Vekilisiniz, siz bizim muhatabımızsınız” dedi.  Volkan Bey “Ben Belediye Başkanıyım” dedi. O da “Siz burada değil, Silivri'de Belediye Başkanısınız” dedi.

“EKREM BEY İYİ GİDİYOR VE İSTANBUL'DAN GİTMEYECEK!”

Bence Ekrem Bey gerçekten iyi gidiyor. İstanbul genelinde de iyi gidiyor. Bana kalırsa Cumhurbaşkanlığına aday da değil. Arkadaşlar boşuna beklemesin. O gitsin de meclis çoğunluğu onlarda, “Bizden bir belediye meclis üyesini başkan yaparız” gibi hesapları var ama Ekrem Bey gitmeyecek.

“YAPTIYSA TEŞEKKÜR EDECEĞİZ, YAPMADIYSA YERECEĞİZ”

Sevginar SALİ: Önümüzdeki günlerde muhalefete başlayacağınızı söylediniz. Biraz ipucu verelim mi?

Ahmet Refik BEK: Volkan Bey aday olurken Silivri halkına söz verdi. 23 tane proje söyledi. Neyi vaat ettiğini neyi yaptığına bakacağız. Yaptıysa teşekkür edeceğiz, yapmadıysa yereceğiz.

“ÖZCAN IŞIKLAR KENARA ÇEKİLMELİ”

Sevginar SALİ: Özcan Işıklar, Selami Değirmenci, Metin Karakaş, Hüseyin Turan gibi isimler dönem dönem tekrardan gündeme geliyor. Bu kişilerin siyasi rolleri görev süreleri ile mi sınırlı?

Ahmet Refik BEK: Bu kararı vatandaş veriyor. Kendimden pay biçeyim. 2008 Yılında siyaseti noktaladım ve kenara çekildim. Meral Hanım sahaya çıktı, kendisiyle Anadolu'yu, Trakya'yı, Karadeniz'i, İç Anadolu'yu gezdik. Parti kuruldu, süreç bitti ben kenara çekildim. İki sene geçti. İnsanlar köyden bize geldi alıp İlçe Başkanı yaptılar. Bazı şeyleri siz belirleyemiyorsunuz. Vatandaş isterse Selami Bey de, Hüseyin Bey de, Metin Bey de olur. Herkes tekrar siyaset sahnesine çıkar.

Siyasi partiler isimler üzerinde anket yaptırıyor. Örneğin İYİ Parti yaptırdı, bir isim açık ara öne çıktı. Eski siyasi diye onu kenara atma şansınız yok, toplumda karşılığı varsa, halk onu istiyorsa, mecburen kazanmak için onu göstermek zorundasınız.

Sevginar SALİ: Özcan Işıklar'ı mı tarif ediyorsunuz?

Ahmet Refik Bek: Işıklar benim arkadaşım. Kendisi bu süreçte (Silivri Belediye Başkanlığı) artık kenara çekilmeli. Siyasette hedefini farklı noktaya koymalı, milletvekilliği adaylığı gibi. Çok yıprandı ve çok kötü bir algı oluştu. O yüzden hedefini büyütmeli. Kaldı ki CHP'de çok fazla aday var.

Sevginar SALİ: İYİ Parti'deki aday durumu nasıl?

Ahmet Refik BEK: Bizde de çok var. Bize gelmek isteyenler de söz konusu. Biz bu meseleyi şuan kapattık, genel seçimlerden sonra değerlendireceğiz.

“VOLKAN BEY'İ TARIM BAKANI YAPALIM!”

Sevginar SALİ: Muhalefet sürecinize dönecek olursak; Volkan Bey projelerini İBB adayı ile birlikte gerçekleştirecekti, ama o seçilemedi bu durumu nasıl değerlendireceksiniz?

Ahmet Refik BEK: Volkan Bey “Bütçe fazlası verdim” diyor. Bunu söylerken bahanesi olamaz. İlk önce sözlerini yerine getirmeli. Gündöndüyü ekerken daha ne kadar yağ dağıtacağını söylüyor. Biz kendisini Tarım Bakanı yapalım. Ondan sonra bakıyorsun dediği kadar dağıtıyor. Yıllardır çiftçileri dinliyorum. Ne kadar ekildiğinde, ne kadar çıktığını yıllardır dinliyorum. Hiçbir zaman Silivri'de bir dönüm yerden 300 kg gündöndü alamazsın. Akören'de alırsın, aldığın yerler belli. 200 alırsın, 250 alırsın, onlar full 300 kg alıyor. 200 kg çıkardığında çiftçi sevinir, bunlar iki senedir hep 300 çıkardı. Hiç olmazsa Tarım Bakanı yapalım.

“VOLKAN BEY ALGI YÖNETİMİ YAPIYOR”

Sevginar SALİ: Bu bir Belediye Başkanı için, size göre, başarısızlık kıstası mı?

Ahmet Refik BEK: Yok, bu bir algı. Volkan Bey sosyal medya üzerinden algı yönetimi yapıyor. Karşılığı da var ama bunu çok abartılı yapıyor.

“GEÇEN DÖNEM BU KADAR HATA YAPILDIYSA DEVAM EDEN KADROLARLA YAPILDI”

Sevginar SALİ: Eski kadrolarla devam etmekle eleştiriliyor?

Ahmet Refik BEK: Bu aslında onun en büyük zafiyeti. Muhalefet meclis üyeleri kendisini eleştirdiğinde “Siz böyle, şöyle yaptınız” diyor. Geçtiğimiz dönem bu kadar yanlış yapıldıysa, bu kadrolarla yapıldı. Sen bu kadrolara paye verdin.

“6 bin 500 tane yapı kayıt belgesi iptal edildi” deniyor. Bu rakam, 2017 ile 2020 yılları arasında Silivri'de yapılan kaçak yapı sayısı. Belki de 10 bin'e çıktı. Kaçak yapının başında Uğur Bey vardı, kendisini Zabıta Müdürü yaptılar. Bunu eleştirirseler kendileriyle ters düşerler.

Kendi kadrosunu kuramadı. Söz verdiği insanlardan ciddi tepkiler aldı. Bu sebepten de MHP tabanından bize ciddi kayma var.

Sevginar SALİ: Önümüzdeki günlerde yapacağınız çalışmalar neler?

Ahmet Refik BEK: Genel Başkanımızla bir kahvaltı programı ya da Ramazan'da iftar programı düşünüyoruz. 300-400 kişinin katılımının olacağı, Genel Başkanının rozetlerini takacağı, teşkilatlarımızın açılışını yapmayı planlıyoruz. Teşkilat, eğitim ve genel seçimlere yönelik hedef çalışmaları üzerinde duracağız.

 

 

YORUM YAP