“Başkanımızın görevine devam edeceğine eminim”

“Başkanımızın görevine devam edeceğine eminim”

27.02.2018 09:57:31

Tüm partilerde çalışmalar ve faaliyetlerin düğüm noktası belediye başkan adaylığı üzerine kurgulanırken, CHP Silivri'nin kısa bir süre önce güven tazeleyen İlçe Başkanı Suna Göçengil bu hususta son derece net ve emin açıklamalara imza attı.

Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Suna Göçengil ile Silivri, İstanbul ve Ankara'daki genel kurul süreçlerini konuştuk ayrıca tüzük kurultayı öncesi yapılan örgüt toplantısında öne çıkan başlıkları değerlendirdik. Göçengil, Hürhaber'in sorularını yanıtlarken Silivri CHP'nin 2019'da yaşanacak seçim trafiğine yönelik hazırlıklarını da aktardı.

“ÖRGÜT, DELEGE LİSTELERİNİ KENDİ İÇİNDE HAZIRLADI”
Sevginar SALİ: İlçe kongresiyle başlayalım mı, yeni yönetim nasıl oluşturuldu?
Suna GÖÇENGİL: Her kongrenin kendine göre bir yapısı ve dengesi var. Bu dönemki İlçe Kongremiz 2019 yılı yerel ve genel seçimlerinin hazırlık kongresiydi. Ben göreve geldikten sonra yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımla birlikte çok ciddi seçimler atlattık. 2019 seçimi çok daha önemli, çünkü ülkenin seçim uygulamalarının değiştiği bir dönem yaşıyoruz.
Ekibimizde yenilenme yaptık. Bazı arkadaşlarımızın müsaadesini istedi. Emekleri için hepsine çok çok teşekkür ediyorum. Bazı arkadaşlarımızdan da biz rica ettik. Sağ olsunlar anlayışla karşıladılar. Yeni ekip ve daha önceden devam eden arkadaşlarımızla birlikte yola devam ettik. Kongre sürecinde delege seçimleri en önemli konuydu. Bu dönem özellikle son derece demokratik davranıldı. Hiçbir delegeye karışmadık. Her mahallenin kendine göre bir yapısı, burada temsilcilerimiz var. Meclis Üyelerimiz, İlçe Yönetim Kurulu üyelerimiz, mahalle temsilcilerimiz, sandık görevlilerimiz var. Bunların oluşturduğu bir komisyon, delegeleri belirledi. Bir kişiye dahi müdahil olmadık. Bu komisyonda mahalle toplantılarımızı ilçe binamızda yaptık. Onlar delegelerin sayısını ve o sayılardaki kotalara göre de bu isimleri çıkarttılar. “Biz bu isimlerin delege olmasını kabul ediyoruz” diye imza attılar. Bundan daha demokratik bir yöntem düşünemiyorum. Bu süreç içerisinde partide hakikaten aktif olan, emek veren, toplantılara katılan ve en önemlisi de sandıklarda görev alan arkadaşları tercih ettiler. Emek verenleri yönetime dahil etmeye özen gösterdik. Sağda solda “akrabalar delege yapılmış” diye duyumlar aldık, evet gerekirse o da oldu, ama bir aile; eşi, karısı, çoluk çocuğu hep beraber çalışıyorsa onların değerlendirilmesi gerekir, akrabalık durumu buna mani olmamalı.
Delege listeleri alfabetik sıraya göre hazırlanır. Dolayısıyla aynı soyadla olanlar da alt alta denk geliyor, ama bir çoğu soyad aynı fakat isim benzerliğidir. Delege listelerini örgüt kendi içinde hazırladı. Bunun için hiç kimsenin sözünü ettiğim yöndeki eleştirisini kabul edemem.

“KATILIM ORANI
EN YÜKSEK
OLAN KONGREYDİ”
Kongre süreci devam ederken, belirledikten sonra 35 mahallemizde delegelerimizi tek tek ziyaret edip kongreye daveti bizzat yapmak istedim. Bu ilçede ilk defa yapılan bir uygulamaydı. Örgütümüz tarafından da çok hoş karşılandı. Bu da beni çok mutlu etti. İlçelerimizde 400 delegelerimiz vardı. Aynı zamanda ilçe yönetim kurulu üyeleri, mevcut Belediye Başkanı ve İlçe Başkanı da doğal delegedir. Kongremize katılım 360 idi. Oy kullananların sayısı 281 idi, çünkü çok arkadaşım sağ olsun konuşmayı dinledi, “Tek adaysın” dedi, izin istedi ve oy kullanmadan ayrıldı. Katılım oranı en yüksek olan kongreydi. Örgütümün göstermiş olduğu hassasiyete ayrıca teşekkür ediyorum. Kongreyi yöneten Süleyman Çelebi'ye çok teşekkür ediyorum. Yine bizi onurlandıran Milletvekillerimizden Zeynel Emre, Sibel Özdemir, Bihlun Tamaylıgil, Engin Altay'a, Belediye Başkanımız, kongre davetimize karşılık veren diğer siyasi parti temsilcilerine, meclis üyelerimize, geçmiş dönem ilçe yönetim kurulu arkadaşlarıma, mahalle başkanlarıma, bütün örgütüme, oda başkanlarına, sivil toplum kuruluşlarına, hemşeri dernek temsilcilerine çok teşekkür ediyorum.

“OLUMLU GERİ DÖNÜŞÜMLER İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Sevginar SALİ: İkinci dönem ilçe başkanı Suna Göçengil'de nasıl bir fark,
farkındalık oluştu?
Suna GÖÇENGİL: Mutlaka zaman ve tecrübe ile birlikte değişim olmuştur. Ne olursa olsun daha bir tecrübe sahibi oluyorsunuz. Silivri'de yaptığımız her işlemde, seçimlerde çıtayı yukarı çıkarttık. Bunun da insana vermiş olduğu bir özgüven var. Daha bir rahat çalışabiliyorsun. Kamuoyundan, partili veya partisiz geri dönüşler oluyor. Bu anlamda olumlu yorumlar almak insanı gururlandırıyor. Bu bana daha çok güç verip, daha iyi çalışmama, mücadele etmeme ve yeni projeler üretmeme sebep oluyor. Almış olduğum bu geri dönüşümler için de hemşerilerime çok teşekkür ediyorum.

“GÖREVİNİ LAYIKIYLA YAPACAĞINDAN EMİNİM”
Sevginar SALİ: İlçeden sonra İl Kongrenizi gerçekleştirdiniz. Yeni İl Başkanınızla tanıştınız, kaynaştınız mı?
Suna GÖÇENGİL: Yeni İl Başkanımıza görevinde başarılar diliyorum. Kendisini daha önceden çok iyi tanıyan biriyim. Partimizin Parti Meclis üyesiydi. Her zaman iyi diyaloğumuz olan bir insan. Ne kadar çalışkan, hırslı ve donanımlı olduğunu iyi bilen birisiyim. Bu görevi layıkıyla yapacağından da eminim.

“RENKLİ BİR KURULTAY TARİHİMİZ VAR”
Sevginar SALİ: Silivri ve İstanbul'dan sonra Ankara'da nasıl bir kurultay yaşadınız? Muharrem İnce'nin genel başkanlık adaylığını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Suna GÖÇENGİL: Siyasete girdikten sonra partimizin hemen hemen bütün kurultaylarına katıldım. Spontane, kabul eden-etmeyenler mantığının dışında, Cumhuriyet Halk Partisi renkli bir kurultay tarihine sahip. Yarışlar çetin geçer. Adaylar hikayeden değil. Gerçekçi ve somut bir kurultaydı. Mevcut yönetime karşı siyasi hiyerarşi ve etik kuralları çerçevesinde her türlü ifadeyi kullanabilir, fikirlerinizi örgütünüzle paylaşabilirsiniz. Hemen ardından karşı rakip çıkıp size cevap verebilir. Bu, Cumhuriyet Halk Partisi'nin benimsediği gerçek demokrasidir. Maalesef ben bunu başka hiçbir partide görmedim. CHP'nin diğer partilerden farklılığı budur. Keşke olsa, ki bildiğim kadarıyla dünyada da bunun örneği çok fazla yok. Baskı kesinlikle yoktur. Delege gider aklına yatana oy verir. Delegemizin iradesine güveniyor, bu anlamda alınan her karara da saygı gösteriyoruz.
Muharrem İnce, gerçekten partide emeği geçen, mücadele veren bir milletvekilimiz, partilimizdir. Genel Başkan adayı olarak çıktı, düşüncelerini ifade etti, kendi iddiasını ortaya koydu. Takdir delegelerimizindi. Onların oylarıyla da yeniden seçilerek Genel Başkanımız görevine devam etti.

“KILIÇDAROĞLU, DÜNYADA BİR İLK'İ GERÇEKLEŞTİRDİ”
Şunu özellikle belirtmek istiyorum Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, yapmış olduğu demokrasi mücadelesinde (Ankara-İstanbul yürüyüşü) Türkiye'de olduğu gibi, dünyada da bir ilk'i gerçekleştirdi. Bunu bugün kaç tane lider düşünebilir? Düşünmesinin yanında uygulayabilir?! Yapmış olduğu bu mücadele ve fedakârlık tamamen ülke aşkı, daha demokratik ve huzurlu bir yaşam ve farkındalık yaratmak içindi. Eminim ki bunun arkası da gelecektir.

TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ KURULTAYI
En son gerçekleştirmiş olduğumuz kurultayımızda adayların ortak fikri olarak tüzüğümüzde bir değişikliğin yapılması dile getirildi. Genel Başkanımız, geçen hafta 9-10 Mart 2018 tarihi için Ankara'da bir Tüzük Değişikliği Kurultayı çağrısında bulundu. Biz de örgütümüzle birlikte basına kapalı bir toplantıda bunu değerlendirdik. Örgütümüzün fikirlerini aldık. Görüşlerimizi, İl Başkanlığında, oradan da Genel Merkeze ileteceğiz.

“PARTİ TÜZÜĞÜNÜ OKUMAK HER PARTİLİNİN GÖREVİ KABUL EDİLMELİ”
Cumhuriyet Halk Partisi üyesi olmak çok önemli ve değerli ama lütfen tüzüğümüzü okuyup bilgi sahibi olalım diye üyelerimizden akşamki toplantımızda rica ettim. Bu çok önemli. Birçok arkadaşım tüzüğe hakim değildi. Bu her üyenin görevi. Tüzüğün üyeye verdiği yetkiden bilgisi olması açısından çok önemli.

“AKTİF ÜYE VE DELEGE SİSTEMİNİN UYGULANMASI”
Bununla birlikte yaptığımız görüşmelerde birkaç madde öne çıktı. Ben bunları paylaşmak istiyorum. Örneğin, üye yapılanmasının sağlıklı hale getirilerek aktif üye ve aktif delege sisteminin uygulanması gerektiği hususunda fikir birliğine varıldı. Üye yapılanması sağlıklı hale getirilmeli, bu delegeler için de geçerli. Üyelerin parti toplantılarına ve eğitimlerine katılması, aktivitelere destek olması ve partide görev alması gerekmekte. Bizim Silivri'de bu anlamda çok şükür bir sıkıntımız yok. Ulaşamadığımız üyemiz yok. Birçok ilçede maalesef böyle sorun var.

“DÜZENLİ AİDAT ÖDEMEYENLER ADAY OLMAMALI”
Bir başka madde ise; düzenli aidat ödemeyenlerin aday olmamaları. Aidiyet hissetmediğin bir yere ait olamazsın.

“UYGULANAN ÖN SEÇİMLER, KAMUOYU YOKLAMALARIYLA DESTEKLENMELİ”
Ayrıca partimizde uygulanan ön seçimler, kamuoyu yoklamalarıyla da desteklenmeli gerektiği değerlendirildi. Sade anketler veya sadece ön seçim yapılarak sonuçlar değerlendirilmemeli. Tek bir yöntemle belirlenmemeli. Sadece partililerin değil, halkın da nabzını tutmalı ve bu irade kontrol edilmeli.

3 DÖNEM SINIRLAMASI
Partide seçimle göreve gelenlerin toplam görev sürelerinin 3 dönem olarak sınırlandırılması gerektiğini öneri olarak iletmeyi kararlaştırdık. Bu çok önemli. Vekillik, parti meclis üyeliği, il başkanlığı, ilçe başkanlığı, belediye başkanlığı, meclis üyeliği v.s. en fazla 3 dönem yapılmalı. Yeni kişilerin gelmesi, partinin gençleşmesi buna bağlı.

“KURULTAY DELEGELERİMİZİN DAĞLIMI, PARTİNİN ALDIĞI OY ORANINA GÖRE OLMALI”
Tüzük değişikliği hakkında bir diğer önerimizi; kurultay delegelerimizin dağlımı, partinin aldığı oy oranına göre olmalı.

“PARTİDE GÖREV DAĞILIMINI AZALTIYOR”
Diğer bir değerlendirmemiz Milletvekillerinin Parti Meclis üyesi adayı olmaması yönünde. Parti Meclisi, en önemli karar organıdır. Oradan çıkan MYK'ya ve Genel Başkana gider. Milletvekilleri orada olmaz. Onlar zaten kendilerini grup toplantılarında ifade ediyorlar. Hem milletvekili hem Parti Meclis üyesi olmaları, her kanatta yanı kişilerin olmasına sebep. Bu çok doğru değil. Partide görev dağılımını azaltıyor. Aynı zamanda da MYK'yı Parti Meclisi'nin seçmesini teklif edeceğiz. 60 kişi içerisinde oylama yapılsın.

DELEGELİK KALDIRILSIN ÖNERİSİ
“Delegelik sistemi kaldırılsın, tüm üyeler oy kullansın” talebi var, ama bunun değişimi için Siyasi Partiler Yasasının değişmesi lazım. Bununla ilgili vekillerimiz bir takım tekliflerde bulundu. Tüzükle şu an bunu değiştirme şansımız yok. Bunun da tartışılır tarafları söz konusu. Üyelerimizin de oylamaya katılmasının büyük önemi var. Bununla birlikte örneğin bizim Silivri'de 4 bin üyemiz var, Avcılar'ın 24 bin üyesi var. Silivri'den vekil çıkarmamız mümkün değil. Her 100 oya bir delege alınıyor. Avcılar'ın 21, bizim 9 delegemiz var. Kurultay farklı. Dengesizlikler oradan geliyor, bunların değişmesi gerekiyor. En kolay yöntem ise alınan oya göredir. Tartışma olmaz.

BARAJIN DÜŞÜRÜLME ÖNERİSİ
Partimizde “Aday olabilmek için delegelerin yüzde 10'unun imzasını almanız gerek” maddesi var. Bu barajın düşürülmesi isteniyor. Kadın, Gençlik Kollarımızın daha güçlendirilmesi, bütçe ayrılması talebi geldi.
Özetle şimdilik ana başlıklar ve olması istenenler bu yönde.

ÇARŞAF LİSTE
Bütün seçimlerde Çarşaf Liste uygulaması önerisi iletildi. Tüzüğe göre Çarşaf Liste'dir ama kongrede blok da olabilir. Genel Başkan Çarşaf Liste önerdi.

“BU SEÇİMİ KADIN İRADESİ YÖNETECEK”
Sevginar SALİ: Yerel seçimlere yönelik farklı bir çalışma düşünceniz var mı?
Suna GÖÇENGİL: 35 Mahallemizin son durumunu çıkartıyorum. Şu an hazırlıklar yapılıyor. Gençlerimiz çalışıyor. Nüfus sayımı yapıldı, aralarından seçmenleri çıkaracağız. Her mahalledeki demografik yapıyı inceliyoruz. 2011 Yılından başlayarak 2019 yılına kadar geldiğimiz her seçimin oy oranları var. Onları karşılaştırıyoruz. Bununla ilgili tablo hazırlıyoruz. Daha sonra her mahallede toplantı yapacağız. Mahallenin son durumunu gösterip, çalışma için onların da fikrini alacağız ve görev dağılımı yapacağız. Her sandığa bir sorumlu vereceğiz. Yetkileri onlara teslim edeceğiz.
Baskın bir erken Genel Seçim olma ihtimali var. Sandıklara hakim olan ekibimiz, herkesi tek tek arayarak durum güncellemesi yapıyor.
Çok fazla hemşeri derneğimiz var. Çoğu da aktif çalışıyor. Genelde beylerle toplantıda bir araya geliyoruz, ama ben artık eşleriyle görüşmek istediğimi söyledim ve onların da çok hoşlarına gitti. Şimdi derneklerde eşleriyle toplantı yapacağım. Kadın kadının sorununu daha iyi anlayacağını düşünüyorum. Onların da bizlerle paylaşmak istedikleri vardır. Kadın vekillerimiz, kadın meclis üyelerimiz, Belediye Başkanımızın eşiyle birlikte bu toplantılara katılacağız. Bu seçimi kadın iradesi yönetecek.

“KAPIMIZ HERKESE AÇIK”
Sevginar SALİ: Geçmiş dönemlerde partide görev alan kişilerle bir araya geliyor musunuz?
Suna GÖÇENGİL: Tabi ki, hatta geçmiş dönem meclis üyesi arkadaşların yer aldığı bir whatsap grubu kurdum. Onlarla iletişim halindeyiz. Partimize katkıda bulunmak isteyen kim olursa olsun, hiçbir önyargısız, herkese kapımız açık. Yeter ki gelsinler.

“ÖRGÜTE HAKARET OLUR”
Sevginar SALİ: Partiyle iletişimi olmayan ama aday olmak isteyenler nasıl bir yol izlemeli?
Suna GÖÇENGİL: Öncelikle sahip oldukları siyasi görüşüne göre partilerini tercih edecekler. Üyeliğinin yanında partisinin çalışmalarına aktif olarak katılmak durumundalar. Çalışmadan da olunabiliyor, çok da örneği var, ama bunlar çok daha simgesel, kitleleri temsil eden arkadaşlarımız. Bağımsız olarak gelenlerin adaylığı örgüte hakaret olur.

“BU İTTİFAKIN UZUN SÜRECEĞİNİ TAHMİN ETMİYORUM”
Sevginar SALİ: AKP ve MHP'nin ittifakı CHP politikalarında bir etkileşim oluşturdu mu?

Suna GÖÇENGİL: Bu ittifak ne kadar yürüyecek ben açıkça uzun süreceğini tahmin etmiyorum. Evet, şu an dört dörtlük yürüyor, ama liderler bazında. Tabana indiğimizde bunu görebiliyor muyuz? Ben göremiyorum. Bizim de bu anlamda bir takım çalışmalarımız var. Bir takım siyasi partilerle genel başkanlık düzeyinde görüşmeler yapılıyor. Zannediyorum yeni ittifak yasa teklifleriyle birlikte meclise dün sunulan ve geçecek olan yasaya göre daha da netleşecek. Burada biraz zamana ihtiyacımız var.

“DEMOKRASİ, ÖZGÜRLÜK VE BARIŞ İÇİNDEYİZ”
Sevginar SALİ: İlçe Başkanları olarak Silivri siyasetinde nasıl bir ortamınız var?
Suna GÖÇENGİL: Herkesin siyasi görüşüne saygı gösteren, birbirine son derece saygı duyan ve diyalog halinde olan ilçe başkanlarıyız. Bu konuda bütün İlçe Başkanlarına teşekkür ediyorum. Bu da Silivri'nin ne kadar demokratik, özgür ve herkesle barışık olduğunu gösteren bir yapı. Bu kamuoyuna da yansıyor.

CHP'NİN BAŞKAN ADAYI KİM OLACAK?
Sevginar SALİ: CHP'nin Belediye Başkan Adayı kim olacak?
Suna GÖÇENGİL: Vizyon proje olarak (TÜRAM, Tarım Lisesi) gibi çalışmaları olan Belediye Başkanımızın görevine devam edeceğine çok eminim. Örgütümüzle birlikte arkasındayız. Tabi ki başka adaylar da çıkabilir. Olması da gerekir. Normali budur. Şu an Belediye Başkanımız görevine devam ediyor.

  • ETİKETLER
PAYLAŞ
« Önceki Nora Bir Bebek Evi- Henrik Ibsen
Sonraki » Silivri'den...

YORUM YAP