Hüseyin Kuru

ABD seçimleri üzerine düşünceler...

ABD'de bu hafta içinde yapılan seçimi Cumhuriyet Parti adayı Donald Trump kazandı.
Halbuki seçimden önce, en büyük 59 medya kuruluşunun 58'i seçimin galibi olarak Demokrat Partinin adayı Hillary Clinton'ı açıklamıştı!
Medyanın da şişirmesi ile Clinton lehine açıklanan seçim anketlerinin balon olduğu ortaya çıktı. Medya bir tarafa büyük finans ve denetleme şirketleri de yanıldı!
Kısacası olmaz denilen oldu ve bu konuda ahkam kesen herkes yanıldı.
Kim bu adam? Donald Trump çok iyi bir işadamı ve kurt bir yatırımcı, realist ve pragmatis aynı zamanda ekonomiyi ve piyasaları iyi biliyor.
Tabi şu konu kanaatimce medya tarafından gözden kaçırıldı; Trump'ın sadece seçim vaatlerini okuyan bir kişi seçimi Trump'ın ortaya koyduğu vaatlerle alacağını kolayca tahmin edebilirdi!
Çünkü, kapitalist bir topluma özellikle orta sınıfa yönelik ‘vergilerin indirileceğini ve faizleri düşürüleceğini' ve ‘büyük Amerikan rüyasını' tekrar vaat ederseniz zaten işiniz kolaylamış demektir.
Lakin bu seçimin hem ülkemiz hem de Dünya açısından ne tür sonuçlar doğuracağını, piyasaların bu duruma nasıl tepki vereceğini kestirmek kolay değil.
Bu durum Trump' ın kişiliğinden kaynaklanıyor; genel kanaat bu yönde!
Söylemlerinde İslamofobi, göçmenler, Nafta anlaşmaları, dış politika düşünceleri vs. gibi bir çok konu da Trump'a bir muamma gözüyle bakılıyor!
&&&
Piyasa uzmanların açıklamalarına bakılırsa Trump'ın ekonomiye en büyük katkısı güvenli varlık talebini canlandıracağı. Petrol, altın, gümüş vb.gibi emtiaların ciddi şekilde artacağı, özellikle Trump'ın emlak ve inşaat yatırımları konusunda uzman kişiliği bu sektörleri de çok olumlu etkileyeceğini söyleyebiliriz.
Geçmiş Cumhuriyetçi Bush döneminde de güvenli varlık ve emtiaların artmasına şahit olmuştuk. Giderayak gayrimenkule dayalı hedge fonlarının şişirilmesi ile 2008 ekonomik krizini Dünya yaşamıştı.
Özellikle silah sanayi ve güvenli varlık emtialarına yönelik strateji ve proğramla ekonomik kalkınma planları ile göçmenlerin ülkeye girişini kısıtlanması. Nafta ticaret anlaşmasını yeniden düzenlenmesi konusunda ki vaatleri ilk adımda Meksika ve Çin'i olumsuz etkileyecek.
&&&
Cumhuriyetçiler geçmişte olduğu gibi klasik yönetim anlayışı olan ‘korkutarak yönetme', gerçek veya hayali bir argümanla başta Amerikan toplumunu ve batı dünyasını önce komünizmle neredeyse 50 sene, sonra da yeni bir düşman bulmak için ‘İslamofobi' ile toplumları korkutarak yönettiler. Temennimiz o ki bunu tekrar pişirip ortaya koymazlar inşallah.
&&&
Sonuçta yapılan seçimde ABD'nin başkanı oldu da, Trump'ın başkanlığı Türkiye emlak piyasasına nasıl yansıyacak?
‘Bu konuların emlak'la ne ilgisi alakası var?' demeyin çünkü konu siyaset ve ekonomi olunca iş dönüp dolaşıp geleceği yer yine emlak olacaktır.
Şimdi burada sevgili arkadaşım Tebernüş Kireçci'nin bazı tesbitlerine bakalım.
1) Trump iç politikada açıkladığı uygulamaları hayata geçirirse ABD'nin tez zamanda dağılmasına ve bugünkünden daha fazla karışmasına yardımcı olur. Keskin sirke küpüne zarardır.
Artan kaos ve gerilim ortamı ABD'de bastırılan bastırıldığı için iyi görünen makro ekonomik verilerde mızrak çuvala sığmaz olur. ABD'nin durumu Amerikan kapitalistleri ve kamuoyu tarafından daha iyi anlaşılır.
2) Dış politikada açıkladığı projeleri hayata geçirirse ABD'nin Ortadoğu'daki karizmasını yerle bir eder. O müttefiklerle ABD büyük kayıplar vererek Ortadoğu'daki nüfuzunu azaltır. Latin Amerika, Uzakdoğu ve Avrupa'da da karizması biten bir ABD ile karşılaşacağız.
3) Anlaşılan o ki ABD'nin temellerine ve köklerine dinamit koymak isteyen birileri Trump projesini hayata geçirmiş : )
Dış ve iç politikada çöken bir ABD ile karşılaşacağız.
Bu çöküş petro-doların ve dolarize olmuş dünyanın sonunu getirecek.
Siz bakmayın son aylarda doların spekülatif bir şekilde yükseldiğine. Dolar karşılığı olmayan bir paradır, zorlamayla ayakta duruyor ki finans piyasalarında hiçbir enstrüman ayakta durmaz. Türkiye'de siyasal istikrarı bozmak için ekonomik kriz çıkartılmaya çalışılıyor ve Türkiye zorlu bir virajda ilerliyor. Bu virajda saatte 140 kilometrelik hızla ilerliyor hız kesme şansı yok. Yolculuğu başarı ile tamamlarsa bugünler gülümsenerek hatırlanacak…
İstanbul 2 bin 700 yıllık bir kent dolardan önce de vardı, dolardan sonra da olacak : )) Bir gün ABD olmayacak, Dolar olmayacak ama İstanbul yaşayacak : ))
&&&
Elbette Dünya gerçekleri ve siyasi teamüller gereği ABD, bizimle stratejik ortaklığı ve dengeleri düşünerek yeni bir sayfa açmak durumundadır. Umarım böyle olur. İyi haftalar.

YORUM YAP