
Şubata kadar Meclis'e sunulacak orman vasfını kaybetmiş 2B arazilerine ilişkin taslata, 475 bin olarak hesaplanan ancak çalışma ertesi 250 bin hektara revize edilen 2B alanının yaklaşık 10'da 1'inin orman vasfına kavuşturulması yer alıyor. Çevre Bakanı Eroğlu, arazilerin 10 bin peşin 5 ay taksitle satılmasının da Bakanlar Kurulu'nda netleşeceğini söyledi
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 2-B arazilerinin satışı ile ilgili yasa tasarısının bir ay içinde Meclis'e gelebileceğini söyledi. Eroğlu, 2011 Uluslararası Orman Yılı kapsamında TBMM'de düzenlenen ağaç dikme töreninden sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Eroğlu, "Bizim açımızdan hazırlığımız tamam. Artık Başbakanımızın talimatına bağlı. Ayrıca 10 bin peşin ve 5 ay taksitle kısmı da bir ay içinde Bakanlar Kurulu'nda netleşecek" dedi.
200 BİN HEKTAR TESCİLİ
Orman vasfını kaybetmiş 2-B arazilerine ilişkin taslağın çalışmalar sürüyor. Şubat ayına kadar Meclis'e sunulması planlanan taslakta, 475-500 bin olarak hesaplanan ancak sonrasında kadastro çalışmalarının ardından 250 bin hektar olarak revize edilen 2-B alanının yaklaşık 10'da 1'inin orman vasfına kavuşturulması yer alıyor. Böylece 200 bin hektar alanın tescil çalışmaları yapılacak.
SADECE KULLANICI HAKKI VAR
Taslağa göre 2-B arazisi üzerinde 'kullanıcı' durumunda olanların hak sahipliği doğmuş kabul ediliyor. Belediye mücavir alan sınırları içinde yapılaşma bulunan bina ve bahçe gibi kullanım alanlarıyla birlikte metrekare sınırlaması olmaksızın hak sahiplerine doğrudan satılabilecek. Belediye mücavir alan sınırları dışında kalan, 100 dönüme kadar tarım arazileri de kuru-sulu ayrımı yapılmaksızın hak sahiplerine doğrudan satılabilecek.
ORMAN VASFINA KAVUŞACAK
Hayvancılığın olmadığı köy me-ralarının orman vasfına kavuşturulmasına dönük çalışma kapsamında Orman Genel Müdürlüğü'nce uygun görülen yerler, yeniden ağaçlandırılacak. Bu kapsamda 250 bin hektar alanın 10'da 1'ine yeniden orman vasfı kazandırılabileceği belirtiliyor.
Haberin devamı 01 Şubat 2011 tarihli Hürhaber Gazetesi'nde