Sevginar Sali

2024’ün gelişi, 2023’ten belli olur

Cuma günü epey ses getiren CHP İlçe Örgüt toplantısında söz alan parti üyelerinden biri, belediye başkan aday adayları adresli bir eleştiri getirmiş. “Önce 2023 genel seçimi var asıl burada başarılı olmazsak 2024'te işimiz iyice zora girer” tarzında bir öngörü, tespit ifade edilmiş.
Kısa bir süre önce benzer genel seçim adresli söylem de Cumhur İttifakı'nın önemli bir temsilcisi tarafından dile getirildi.
Peki nedir bunun tam olarak manası?!
Örnekleyelim!
Ne kadar çok “Hizmetin siyaseti olmaz” denilse de hepimiz biliyoruz ki siyasi konjonktür yardım etmezse yatırımlar sekteye uğrar hatta askıya alınır. Keşke bunu görüp, yaşamasaydık da bilmeseydik! Ama biliyoruz ve buna göre davranışlarımızın şekillendiği bir gerçek.
Misal; Cumhur İttifakı'nın genel seçimlerde kaybetmesi durumunda Volkan Yılmaz'ın Silivri'de ne kadar uğraşırsa uğraşsın arkasına aldığı iktidar rüzgârı olmaksızın yapılabileceklerin sınırları çizilir.
Pek tabi kişisel potansiyel ve ikili ilişkiler yardımcı olur ama tam olmaya yetişmez.
Millet İttifakı'nın genel seçimlerde başarılı olması durumunda CHP Silivri'de ciddi bir moral tazelemeye gidilir. Sol'un Kalesi yenilenme hususunda ciddi bir umuda kavuşur.
Silivri'de Cumhur İttifakı'nın genel iktidarında, yerelde seçim kazanmak için iyi bir aday ile güçlü bir ekibe duyulan ihtiyaç biraz hafifler. Millet İttifakının 2023 seçimlerinden başarı ile çıkması durumunda, Silivri'de CHP ile ilgili “Ceketini koysa kazanır” konumu gündeme dönüş yapabilir. Bu hem iyi hem de çok riskli. Sakıncası şu ki rahatlığın girdiği kapıdan, başarı çıkar!
2023 genel seçimleri 6-8 ay sonrasında yapılacak yerel seçimler açısından ciddi bir gösterge oluşturmaya adayken, yerelin güçlü dinamitlerini tümden yok saymak mümkün değil. Çünkü siyaset iki ile ikinin dört etmeyeceğini en net şekilde kanıtlayan alan.
Yerel seçimlerde adaylık ve kadrolarından evvel genel seçim sonuçlarında üstünlük odaklı bir gayret doğrultusunda partilerin kişisel hesapları rafa kaldırıp kuvvetli bir güç birliğine doğru yol alması zorunluluk olarak öne çıkıyor.
Genel iktidar avantajını heybesine koyan yerel seçimlere güçlenerek girer.
Cumhur İttifakı, ilçemizde 5 yıllık iktidar referansı ile hizmet anlayışındaki üstünlüğü muhafaza edip o vakte kadar ne denli geliştirir Allah ömür verirse yaşayıp, göreceğiz.
2,5 yılda yapılanlar gibi 2022 için atılım ve yatırım senesi iddiası gerçekleştirilirse Silivri'de 2024'e doğru avantajlı giren bir Cumhur İttifakından söz ederiz.
İktidar olarak seçime girmek iki ucu keskin bir kılıç. Hem değerlendirebilene büyük üstünlük, hem de 5 yılı iyi kullanamayana kan kaybı olasılığı! Cumhur İttifakı velev ki genel iktidarı kaybetti 2023'te yine de 2024'e yerel iktidar referansları ile gidişat mevcudiyetini korursa, iddialı biçimde girebilir.
Millet İttifakı için genel seçim sonucu daha önemli. Evet, İBB avantajı var ancak Silivri'nin bu hususta bir mahrumiyetine izin verecek ne iktidar ne de muhalefeti yok; çok şükür.
Uzun lafın kısası;
O çok merak edilen 2024'ün gelişini 2023 genel seçimleri bize belli edecek. Nihai sonuca ise halk sandıkta karar verecek!
Her yerde olduğu gibi siyasette de doğru bir planlama ile işin hakkını teslim etmek hedefe ulaştıran, başarıyı getiren tartışılmaz bir strateji.

YORUM YAP