Yılmaz’dan İSTAÇ’a sıfır atık sorgulaması

Yılmaz’dan İSTAÇ’a sıfır atık sorgulaması

8.02.2021 16:12:52

İBB Şubat Ayı Meclisinde MHP Grubu adına söz alan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, İSTAÇ'ın yetki ve sorumluluklarına dikkat çekerek sıfır atık uygulamaları konusundaki eksikliğine vurguda bulundu.

İBB Şubat Meclisinde MHP Grubu adına söz alan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, İSTAÇ'ın hizmetlerine geniş bir paragraf açtı.

İSTAÇ'IN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI

Yılmaz şöyle konuştu: “İSTAÇ Genel Müdürlüğü 4 bin'e yakın çalışanı ve 20 yıllık tecrübesiyle İstanbul'da hangi işleri yapıyor? Görev, yetki ve sorumlulukları sizlere okumak, sonra da bunların üzerinden yaptığım tespitleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Düzenli depolama sahaların seçimi, tasarımı ve yapımı, çöp sızıntı yöntemi ve yapımı, yerel yönetimler için teknik danışmanlık, endüstriyel atık yönetimi, tıbbi atık yönetimi, çevre laboratuvar analizleri, transfer istasyonları ve düzenli depolama sahalarının işletilmesi, çöp gazından elektrik üretimi, organik atıklardan kompost üretimi, ambalaj atıklardan geri dönüşüm, atıklardan türetilmiş yakıt üretimi, gemilerden atık alımı, İstanbul ana arter ve meydanların temizlik işlemi, deniz kıyı ve plaj temizliği, hafriyat inşaat ve yıkıntı atıkların denetimi, çevre eğitimleri, Ar-Ge çalışmaları, meyve ve sebze hallerinin temizliği v.s. yani İSTAÇ'ın misyonu temiz bir çevre için etkin ve özgün üretimler yapmak olmalı.

“İSTANBUL İÇİN AÇIK ÇEK VERDİK”

Salgının ilk döneminde Cumhur İttifakı olarak CHP yönetiminin çok yüklü borçlanma taleplerine şartlı evet'ler vermiştik. İstanbul'un daha yaşanabilir kent olabilmesi, temiz coğrafyası ve doğası, İSKİ'nin dere ıslahları için proje bazında getireceğiniz tüm borçlanmalarınıza açık çek verdik. 

“43 MİLYON TL NEREDE KULLANILDI?”

Çöp Suyu Artıma Tesisinin yapımı için o günkü salgın şartlarında İSTAÇ'a 43 Milyon TL borçlanma yetkisi verdik. Yetkililere bunu nasıl değerlendirdiklerini sormak istiyorum ama önce çöp sızıntı suyunun ne olduğunu size anlatayım… Evsel atıklar depolanırken onlardan sızan ve 1 kg'mı 40 ton suyu zehirleyen, son derece tehlikeli atıklar. Projesi olmadığından, yapımı olmadığından Silivri'den Eyüp'e kamyonlarla ilkel yöntemlerle taşınıyordu. Ben bu 43 Milyon TL kredinin Çöp Suyu Arıtma Tesisinde ne kadarının kullanıldığını, bu tesise başlanıp başlanmadığını, başlandıysa hangi aşamada olduğu, başlanılmadıysa niye başlanılmadığı ve kredinin nerede kullanıldığını merak ediyor ve İSTAÇ yönetimine sormak istiyorum.

“İSTANBUL, SIFIR ATIK KONUSUNDA İSTENİLEN SEVİYEDE DEĞİL”

İBB Yönetiminin sosyal medya hesaplarında, yaptıkları basın toplantılarında, sırf atıkla ilgili, yani evsel atıkların ayrıştırılarak toplanması, sıfır atığa ulaşılması noktasında söyledikleri bir şeyi duymadım, yaptıklarını da görmedim. Sıfır atık konusunda İstanbul'un yapması gerekenleri hepinize hatırlatmak istiyorum. İstanbul maalesef istenilen seviyede değil. İstenilen seviyeye çıkmak için de yaptığı hiç bir şey yok.

“ÇÖPLERİN AYRIŞTIRILMASIYLA İLGİLİ PROJEMİZ OLMAYACAK MI?”

Biz en ilkel yöntemlerle şuan evlerimizden topladığımız çöpü Silivri Seymen'deki Katı Atık Depolama Merkezi'nde sadece toprağın altına gömüyoruz. Hepimiz evlerimizdeki çöp kovalarına cam, yemek atıkları, kağıt, plastik atıyoruz. Ondan sonra çöp arabalarıyla Seymen'deki Katı Atık Depolama Merkezi'ne götürülüp ilkel bir şekilde gömülüyor. Buna daha ne kadar sürdürmeyi hedefliyoruz. Çöplerin ayrıştırılmasıyla ilgili hiçbir projemiz olmayacak mı?

“ÇÖP AYRIŞTIRMA MERKEZLERİ KURALIM”

İBB Yönetimine çağırıda bulunmak istiyorum. Gelin kaynağında yani evlerde ayrıştırarak toplayalım. İki üç ilçenin bir ortak noktasına Çöp Ayrıştırma Merkezleri kuralım. Geri dönüşüme gidecek kısımlar burada ayrılsın. Diğer kısımları kompost makineleriyle gübre haline getirelim.

Seymen Katı Atık Merkezi'ne yüzlerce tırla günlük 12 bin ton çöp taşıyoruz. Gelin Sıfır Atık projesine hep beraber omuz verelim. İlk düğmeyi doğru ilikleyelim. İlçelerdeki Çöp Ayrıştırma Merkezlerini hızlı bir şekilde kuralım.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Enerji A.Ş.'nin yaptığı Çöp Gazından Elektrik Üretim Merkezi'nden bu konuyu ifade ettiğimde, danışmanlarına “Buna çok hızlı bir şekilde başlayalım, Başkanımız doğru söylüyor, Çöp Ayrıştırma Merkezleri'nin nasıl kurulacağı üzerinde kafa yoralım” dedi. Üzerinden herhalde 5-6 ay geçti. Bununla ilgili İBB'nin yaptığı bir şey yok.”

Renginar SALİ

YORUM YAP