Engin Akın

Yaptığınız Kötülüğün Farkında Mısınız?


Her yeni sezonun yaklaşması ile birlikte tüm takımlar sezonu yükleyecek olan sponsor peşinde koşar durur. Sponsor! Kelime anlamıyla destekçi, maddi destekçi. Sportif anlamda ise bir sezonun yükünü çekmesi beklenilen kurum ya da kişidir. Maddi konularda takımın yükünü sırtlar ve kulüp yöneticileri de büyük bir iş yaptığını sanarak bu işten payını alır.

Bu işten payını yöneticiler gazetelerde çıkan boy boy fotoğraflarla alır, yanlış anlaşılmasını istemem. Bunca zamandır spor kamuoyunun içindeyim. Her yeni sezonun ağrısıdır sponsor bulmak. Sponsor bulunduğunda sezon bitmiş gibidir. Bulunamadığında ise işte o bulma ağrısı can çekişe döner ve başlarlar sallamaya, hayıflanırlar eski sponsora hatta ileri gidip eski sponsora bile sallarlar. Bunları çok gördük, yaşadık. Bana göre bütün sponsorlar büyük bir yanlışlık ve hata içindedir.

Bir takıma sponsor olan kurum bu takımın tüm yıllık maddi ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu son derece yanlış bir davranış. Hatırlarsınız bundan üç sezon önceydi ilçemizin resmi sponsorlarından olan MEYKA Akörenspor’a sponsor olmuştu. O zaman Akören’in başına hiçbir başarısı olmayan hayatında futbol oynadığı bile kesin olmayan bir isim takımın başına hoca olarak atanmış ve ardından yaşanan hüsran ile birlikte takım çıkma hayallerini bir başka bahara bırakmıştı. Yine aynı şirket ikinci sezon aynı takıma sponsor olmuş ve takım iyi bir hoca ile bir üst kümeye çıkmıştı. Sonrasındaki sezon ise sponsor desteğini çekmiş ve Akören küme düşme potasına girmişti. Bu mu sizin sponsorluktan anlayışınız?

Aynı durum Mimarsinan takımının da başına geldi. Federe olalı çok olmamış bir takıma yine MEYKA sponsor oldu. Kurulan takımın başına yine bana göre Silivri’nin en iyi hocalarından olan isim geldi ve takımı açık ara bir üst lige çıkardı. Tıpkı Akören örneğinde olduğu gibi… Bu sezonun başlamasına daha aylar varken, MEYKA, Mimarsinan ile yollarını ayırdığını çıkan dedikodulardan öğrendik. Bu dedikodular ayyuka çıktığında ise sponsorluğun devam ettiğini de öğrendik. MEYKA’nın sponsor olmayacağını duyurduğu zaman Mimarsinan yönetiminin düştüğü durumu gözlemler gibiyim. Sponsor desteği olmadan paraşütsüz düşeceklerini de biliyorlardı. Buraya kadar yazdıklarımdan sponsor düşmanı olduğumun çıkmasını istemem. Benim derdim ilçemin sporunun iyi yerlere gelmesini istememdir.

Akören’in durumu ortada, Mimarsinan’ın da durumu ortadadır. Her iki takım da sponsor desteği olmadan o sezon kümede kalmaya oynuyor. Ben bir sponsor olsam eğer, destekçisi olacağım takımın alt yapısının olup olmadığına bakarım. Alt yapısı olmayan kulüpler her zaman ele güne muhtaç durumdadır. MEYKA’yı örnek vermem güncelliğindendir. İyi niyetli olduklarına eminim ama bazen kaş yapayım derken göz çıkarmak da kaçınılmaz oluyor. Akören’i bir üst kümeye çıkarmaktansa gençlerini kullanması öğretebilinirdi. Aynı durum Mimarsinan’ın da başına gelecektir. Mimarsinan Akören’e göre biraz daha altyapıya önem veriyormuş gibi görünse de bunda da yanılgı içine girebiliyor insan. Potansiyel var ama A takıma gösterilen özen altyapıya gösterilmiyor. Var olan potansiyeli de hayata geçirebilecek iyi bir eğitimci bulunmalı. MEYKA gibi sponsorların yapacağı en iyi yatırım altyapıya hoca temininden geçer.

SAATİ 40 TL
Altyapı hocaları konusunda da yazılacak çok şey var. Öncelikle bu hocaların geleceğimiz olan gençlerimizi para gibi görmemeleri gerek. İddia ediyorum şuan ilçemdeki tüm altyapı hocalarının tek derdi kazanacakları paradır. Bağlı oldukları kulüplerden aldıkları maaşın haricinde verdikleri özel dersleri de biliyoruz. Mesai saatlerinde özel ders verenleri de biliyoruz. Kendi çocuklarına bu gözle bakıyorlar mı acaba? Her çocuk ayda 40 TL. İyi para valla. Hele birde tenis dersi veriyorsanız bu biraz sosyetik spor olduğu için fiyat biraz daha artıyor ayda ortalama olmuyor tenis saat işi buna da saatine 40 TL desek bu da iyi para. Bu kadar kesin nasıl konuşuyorum derseniz isteyene fotoğrafları ile anlatabilirim. Yani herkes işini yapsın ne diyim… Buradan çıkan sonuç ise altyapılarda istisnalar hariç kesinlikle çalıştırılacak olan hocalara dikkat edilmelidir… Görev verilecek olan hocanın önce kendi çocuklarına bakacaksınız.Kendi çocuğunu iyi yetiştirebilmiş bir hocanın benim çocuğumu da iyi yetiştireceğinden ben eminim, ya siz!...

YORUM YAP