Volkan Yılmaz: Sendika temsilcisi teşekkür etti

Volkan Yılmaz: Sendika temsilcisi teşekkür etti

1.03.2021 15:32:10

Meclisi Toplu İş Sözleşmesi imzalama süreci hakkına bilgilendiren Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Adil ve herkesin emeğine saygılı bir yönetim anlayışıyla, mesai arkadaşlarımızın bizim yol arkadaşlarımız olduğundan hareketle yaptıkları işe, ehliyet ve liyakatlerine, dürüstlük ve çalışkanlıklarına bakarak onlarla yol yürümeye devam edeceğiz” dedi ve sendika temsilcisinin; sendika tercihine yönelik baskı yapılmaması, zam oranı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi nedeniyle kendisine teşekkür ettiğini açıkladı.

CHP'li Belediyelerde grev kararları alınırken İstanbul'da Sol tandaslı DİSK'e bağlı Genel İş Sendakası ile anlaşma sağlayan MHP'li Belediye olarak örnek gösterilen Volkan Yılmaz, anlaşma süreci hakkında meclisi bilgilendirdi. Başkan Bey maaş konusunun yanı sıra belediye personelinin çalışma şartlarını iyileştirme gayretlerinin de devam edeceğini vurguladığı konuşmasında şunları söyledi:

YILMAZ: İSTANBUL'UMUZDA HİÇ GÖRMEYİ ARZULAMADIĞIMIZ GÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇIKTI

“İstanbul'da Toplu İş Sözleşmelerinde Belediyelerle sendikalar arasında yaşanan anlaşmazlıklar neticesinde İstanbul'umuzda hiç görmeyi arzulamadığımız görüntüler ortaya çıktı. Bunu çok kapsamlı değerlendirmek gerekir. Grev yapan arkadaşlarımızın her ne kadar hak ve hukukları olsa da, temizlik hizmetlerinin aksaması, orada biriken çöpler çocuklarımızın hastalanmasına sebep olabilir. Çöp sızıntı suyu kolera gibi hastalığa neden olabilir. Sorunlar geç de olsa çözülmüş gibi görünüyor.

“İŞÇİ KARDEŞLERİMİZE YÜZDE 27.38'LİK BİR ZAM VERİLDİ”

Bu konuda biz Silivri Belediyesi olarak ne yaptık? Personel şirketimiz Ezgi A.Ş. bünyesinde olup belediyemizin farklı birimlerinde çalışan 774 mesai arkadaşımız var. Belediyemizin üyesi bulunduğu Mahalli İşverenler Sendikası ile DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası arasında yürütülen toplu iş müzakereleri sonucunda 1.01.2021 -31.12.2022 tarihleri arasında bir yıl süreyle Toplu İş Sözleşmesini imzalamış bulunmaktayız. Belediyemizin mali imkanları ve hizmetlerinin yerine getirilmesi dikkate alınarak imzalanan toplu iş sözleşmemizle birlikte işçi kardeşlerimize yüzde 27.38'lik bir zam verildi. Değişik oranlarda yapılan zam ve sosyal yardımlarda ortalama giydirilmiş ücret 4 Bin 075.17 lira, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren 4 Bin 849 TL'ye yükselecek. 1 Temmuz 2021 tarihinden geçerli olan bir zammı da kapsıyor. Yüzde 6-7 oranında bir zam daha yapılacak. Bu zamla birlikte 5 Bin 114.96 TL'ye yükseltilmiş olacak. 2020 yılı asgari ücret günlük brüt yevmiye 98.10 TL'den çalışanlara verilen en düşük günlük brüt yevmiye 103.04 TL'ye yükseltilmiş olacak. 103.04 TL günlük brüt yevmiye alan çalışanlarımızın eline 2 Bin 506.52 TL yemek ücretlerinin 2 Bin 203.28 TL iken 2021 yılı asgari ücret günlük brüt yevmiye 119.25 TL olarak açıklanırken çalışanlarımıza taban olarak 125 TL günlük brüt yevmiyeyi belirleyip yüzde 5 zam ekledik. Verdiğimiz günlük en düşük yevmiye de 131.25 TL. 125 TL günlük brüt yevmiye alan çalışanlarımızın eline 2 Bin 977.82 TL, yemek ücreti dahil alanlar da 3 Bin 243. 17 TL. 135 TL günlük yevmiye alan çalışanımız 3 Bin 111.86 TL, yemek ücreti alanlar 3 Bin 377.22 TL.

“FARKLI İŞİ YAPMASALAR DA BİRBİRİNDEN ÇOK FARKLI BİR ÜCRET ALMAYACAKLAR”

Belediyemiz bünyesinde günlük brüt yevmiyesi 131. 25 TL altında çalışan 532 personelimiz var. Günlük yevmiyesi 131.25 TL üzerinde çalışanlarımız ise yüzde 6-7'ya tekabül ediyor yani burada düşük ücretle çalışan personel sayımız çok fazlaydı. Bu düzenlemeyle aşağı yukarı aynı işi yapan personelle adil olmayan bu makas da daraltılmış oluyor. Farklı işi yapmasalar da birbirinden çok farklı bir ücret almayacaklar.

“YÜZDE 6 ORANINDA 2. BİR ARTIŞ OLACAK”

Bu artışla bölgelerimizdeki belediyeler sadece bir yıllık yapılmış olsa da, bizim belediyemizde sadece ilk 6 ay için yapılmış, ikinci 6 ay için de tüm şirket personelimize yüzde 6 oranında bir artış yapılacak. Belediyemiz uhdesinde olan şirkette istihdam edilen 774 personelimizin 2020 yılı maliyeti belediyemize 50 Milyon 898 Bin 672 lirayken yaptığımız yeni zam sözleşmesiyle beraber bir yıllık personel yükü 8 Milyon 895 Bin 500 artacak.

2021 yılı personel maliyetimiz 50 Milyon 898 liradan 59 Milyon 794 TL'ye çıkacak. Bu da toplamda personel yükümüzün yüzde 17.48 işçi maliyetlerinin artacağını sizlerle paylaşmış olayım.

“SENDİKA KONUSUNDA BASKI YAPMADIK”

Sözleşmemizi DİSK'e bağlı Genel İş Sendikasıyla yaptık. CHP'li belediyelerin veya Genel Merkezinin beraber yol yürüdüğü kuruluşlar. Biz MHP'li bir belediye olarak bu güne kadar hiçbir personelimize ne direkt ne de dolaylı olarak sendika değiştirmeleri konusunda baskı yapmadık.

“SENDİKA TEMSİLCİSİ TEŞEKKÜR ETTİ”

Genel İş'in sendika başkanı bu konuda şahsıma teşekkürlerini ifade etti. Ayrıca işçilerimizin şartlarının iyileştirilmesi noktasında belediyemize yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür etti. Geçmiş yıllara ait biriken kıdem ve ihbar tazminatları, denge tazminatı, ikramiyelerin son kuruşuna kadar belediyemizin bu yönetimi tarafından ödendiği dolayısıyla da teşekkür etti.

Yine Belediyemiz bünyesinde ihale edilmeden verilen yemek hizmetlerinin kalite ve kalori değerinin artmasından dolayı personelimizin duyduğu memnuniyeti bize aktardılar. O toplantıda işçi kardeşlerim de vardı.
Ben de kendilerine ilaveten şunu söyledim; biz her geçen gün çalışma arkadaşlarımızın şartlarını sosyal belediyecilik kavramıyla artırarak devam ettireceğiz. Bundan hiç şüpheniz olmasın.
Sendika seçimi çalışma arkadaşlarımızın iradesinde. Devam da ederler, tamam da derler. Her işçinin dilediği sendikaya üye olma hakkı var. Kimseye tasarruf noktasında yönlendirici bir açıklamamız yok.

YILMAZ, EK HİZMET BİNASI VE ÇALIŞMA ŞARTLARININ İYİLEŞTİRİLMESİNE YÖNELİK MÜJDELER VERDİ

Çalışma arkadaşlarımızın ne şartlar altında çalıştıklarını siz biliyorsunuz. Belediye binası dışında konteynırlarda hizmet veriyoruz. Çok kötü şartlarda. Soyunma odası yok. Duş yok. Yemekhane yok. Oya tabi etmez, bu yüzden bir siyasetçinin yapacağı en son yatırım. Ben onların şartlarını düzeltmek adına bir ek hizmet binasının yapımına karar verdim. Yemekhane, kafeterya, vakit geçirecekleri alanlar, soyunma odaları, duş, insanca çalışıp üzerlerini değiştirip evlerine gidecekleri bir hizmet binası olacak. 5 Bin m2'lik alana kurulacak. Buradan duyurmuş olayım.

Yine istihdama katkı noktasında çalışan annelerinin çocuklarının okul öncesi eğitimlerine destek sözü vermiştik. Elginkan Holding'in yapacağı 10 derslikli anaokulunun ihalesi çok yakında olacak.

SİLİVRİ BELEDİYESİ, PERSONEL ÇOCUKLARI İÇİN KREŞ AÇACAK

Silivri'deki anaokulu ve kreş ihtiyacını tamamladıktan sonra hedefimiz daha düşük gelir seviyesindeki çocukları oraya alabilmek. Silivri Belediyesi personellerinin çocuklarının da gidebilecekleri, belediyeye ait bir kreşi kazandırmak için çalışma başlattık. İşçi kardeşlerimin çocukları çok düşük maliyetlerle bu kreşimizden faydalanacak.

“EHLİYET VE LİYAKATLERİNE, DÜRÜSTLÜK VE ÇALIŞKANLIKLARINA BAKARAK ONLARLA YOL YÜRÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Adil ve herkesin emeğine saygılı bir yönetim anlayışıyla, mesai arkadaşlarımızın bizim yol arkadaşlarımız olduğundan hareketle yaptıkları işe, ehliyet ve liyakatlerine, dürüstlük ve çalışkanlıklarına bakarak onlarla yol yürümeye devam edeceğiz.”

YORUM YAP