Tehdit de mücadele de sürüyor!

Tehdit de mücadele de sürüyor!

30.06.2017 14:59:30

Çevre duyarlılığı, farkındalık yaratmak ve bölge halkını bilgilendirmek amacıyla Çerkezköy civarında termik santral kurulması planlanan bölgeye 2 gün 1 gece kamplı bisiklet turu düzenleniyor. Etkinlik hakkında basın bilgisi paylaşan Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, “Bölge motorsiklet, offroad ekibi, Silivri Çevre Derneği üyeleri, Kuzey Ormanları Savunması ve bölge sakinleriyle, Silivri Belediyesinin desteğinde kömürlü termik santrali tehlikesine dikkat çekmeye yönelik faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” dedi.

Hafta sonu gerçekleştirilecek program hakkında açıklama ve katılım çağrısında bulunan Silivri Çevre Dernek Başkanı Ali Korsan, şu bilgileri paylaştı: “Termik santraller; Trakya'nın doğasına ve yaşama darbe indirecek, kilometrelerce uzanan günebakanları kömür karasına boyayacak, çocuklarımızı kanser edecek! Doğa için, sağlığımız için, geleceğimiz için termik santralleri durduralım, Trakya'ya nefes olalım! Çerkezköy civarında termik santral kurulması planlanan bölgeye 1 gece kamplı bisiklet turu düzenliyoruz.

“PROJEYE KARŞI BÖLGE HALKININ ELİ GÜÇLÜ”

İlgili projede ÇED raporu yok. İnşaatı yapacak firma daha belirlenmemiş. Bu nedenle projeye karşı bölge halkının eli güçlü. Hukuki süreç 2-3 yıl uzatılabilir, acil kamulaştırma hukuki olarak iptal ettirilebilir. Silivri Belediyesi, Silivri Çevre Derneği, Kuzey Ormanları Savunması tamamen bu projenin karşısında durmaktalar.

NE OLDU?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 27 Ekim'de “Ergene Havzası 1/100000 ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Plan Değişikliği” ile 1/25000'lik planları değiştirerek Silivri – Çerkezköy ve Vize'de iki bölgeyi “Enerji Üretim Alanı” ilan etti. Plan değişiklikleriyle bölgede linyitle çalışacak iki yeni termik santrale de yeşil ışık yakıldı. Çerkezköy'e kurulması planlanan 545 hektarlık Enerji Üretim Alanı'nın 485 hektarlık kısmı ise İstanbul sınırları içinde Silivri'de yer alıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın plan değişikliklerine yaptığı eklemelerde de belirtildiği gibi:

Vize Elektrik Üretim Alanı olarak belirlenen bölge Ergene Havzası 1/100000'lik planlara göre “Tarım Arazisi” ve “Orman Alanı” durumunda. Ayrıca “Yeraltı Suları Besleme Alanı” kapsamında bulunmakta.

Söz konusu alan Kırklareli 1/25000'lik Plan'da da “Tarımsal Niteliği Birinci Öncelikli Korunacak Alan”, “Tarımsal Niteliği Sınırlı Alan” ve “Orman Alanı” olarak yer almakta, ayrıca “Yeraltı Suları Beslemi Alanı” kapsamında bulunmakta.

Çerkezköy Enerji Üretim Alanı olarak belirlenen bölge ise, Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100000 Planı'nda “Tarım Arazisi” ve “Orman Alanı” olarak geçmekte. İstanbul bölümü ise “Ağaçlandırılarak Ormanla Ekolojik Olarak Bütünleştirilecek Alan” durumunda. Ayrıca bölge “Aşırı Yeraltı Suyu Çekim Alanı” ve “Yeraltı Suları Besleme Alanı” kapsamında.

Buna göre termik santraller Trakya'nın, Ergene Havzası'nın hali hazırda can çekişen ekosistemine büyük bir darbe vuracak.

“ELEKTRİK ÜRETİMİ İÇİN KÖMÜR KULLANIMININ TÜRKİYE'YE SAĞLIK MALİYETİ HER YIL EN AZ 2876 ERKEN ÖLÜM!”

Trakya'da plan değişiklikleriyle kurulmak istenen termik santraller, Türkiye'nin yüksek karbon salımına odaklı enerji politikalarıyla örtüşmekte. Hali hazırda kurulu termik santralin yanı sıra Anadolu'nun dört bir tarafı 70'in üzerinde termik santral projesiyle tehdit altında. Tehdit altında çünkü: kömürle çalışan termik santraller kuruldukları bölgede toprağı, havayı, suyu zehirleyerek tarım alanlarını, otlakları, ormanları tahrip ediyor; ciddi solunum, kalp-damar, sinir sistemi, beyin hasarlarına neden oluyor, kanser ediyor, öldürüyor. HEAL'in “Ödenmeyen Sağlık Faturası” raporuna göre elektrik üretimi için kömür kullanımının Türkiye'ye sağlık maliyeti her yıl en az 2876 erken ölüm!

“TERMİK SANTRALLER SADECE KURULDUĞU ÇEVRESİNİ ETKİLEMİYOR; SERA GAZI SALIMLARIYLA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN DE BİR NUMARALI FAİLİ”

Yetmezmiş gibi, termik santral bacalarından salınan kükürt dioksit, kurşun, arsenik, civa, krom, nikel, kadmiyum, azot oksit ve toksik metaller rüzgarlarla dört bir yana yayılarak bacadan çıkan zehiri çevre bölgelere de taşıyor. Çarpıcı bir örnek Çanakkale'de kurulan termik santrallerin baca gazlarının lodosla Çorlu'ya İstanbul'a kadar ulaşabilmesi. Bütün bunların üstüne termik santraller sadece kurulduğu bölgeyi, çevresini etkilemiyor; sera gazı salımlarıyla iklim değişikliğinin de bir numaralı faili konumundalar. İklim değişikliği nedeniyle aniden bastıran şiddetli yağışlar veya kuraklık gibi doğal “olmayan” afetleri de tetikliyorlar.

Enerjini bizimle geleceğin için paylaş! Daha yaşanılabilir bir doğa için birlikte Trakya'ya pedal çevirelim! İletişim ve sorular için 0549 776 2832 nolu telefonu arayabilirsiniz.

PROGRAMIN AYRINTILARI

01 TEMMUZ 2017 08:30 Buluşma - Beşiktaş'taki vapur iskelesi

09:00 Bisikletlerimizi ve kamp malzemelerimizi bize tahsis edilen kamyonete yüklüyoruz. Bize tahsis edilen otobüsle de Silivri'ye hareket ediyoruz.

10:30 Silivri varış-Bize katılacak bölge bisiklet gruplarıyla karşılaşma. Silivri otogardan sahil rotası boyunca Silivri Çevre Derneği çay bahçesine sürüyoruz. Burada bizleri bekleyen dernek üyeleri ile bir araya geliyoruz. İkram edilecek kahvaltımızı yaptıktan sonra; Silivri içerisinde bir sürüş gerçekleştiriyoruz dövizlerle birlikte.

12:00 itibari ile Silivri Çevre Derneği çay bahçesine dönüş. Bir süre dinlendikten ve İhtiyaçlar karşılandıktan sonra belirlenen rota sürüşü için kamyonetlere bisikletlerimizi yerleştirip; ilk durağımız olan Beyciler köyüne doğru otobüsle hareket ediyoruz.

  1. gün-Rota: Silivri Merkez>Beyciler>Çayırdere>Sayalar>Danamandıra

-Rota sürüşünde güvenliğimiz adına bir araç da bize eşlik edecek.

- Beyciler köyüne vardığımızda köy muhtarlığında çay molası veriyoruz. Köylülerle bir araya gelip gündem konusunda (Termik santrallerin bölgeye zararları)bilgilendirme yapıp broşürlerimizi dağıtıyoruz.

- Kamyonetlerden bisikletlerimizi indirip Çayırdere köyüne doğru sürüşümüze başlıyoruz.

13:30 -Yaklaşık 6 km'lik bir bisiklet sürüşü yaptıktan sonra Çayırdere köyüne varıyoruz. Burada bizi bekleyen bölge motorsiklet, offroad ekibi, Silivri Çevre Derneği üyeleri, Kuzey Ormanları Savunması ve köylülerle köy içerisinde bir sürüş gerçekleştiriyoruz. Sürüş sonrası köy meydanında gündeme ilişkin basın açıklamasını yapıyoruz. Termik santraller yerine alternatif enerji kaynakları üzerinden bilgilendirme… Çevre konulu Direct Action örnekleri sunacağımız bir çok alan yine bu güzergah üzerinde mevcut. Köylüler ve katılım sağlayan ekiplerle sohbet ve yemek molası... İhtiyaçlar giderildikten sonra rotamıza devam ediyoruz.

Çayırdere'den ayrılmak üzere yaklaşık 5 km'lik bizi bekleyen güzel bir sürüş sonrası Sayalar köyüne doğru yola çıkıyoruz.

15:00 - Sayalar köyüne varış. Burada yine içeçek molası ile birlikte köylülerle bir araya geliyoruz. Broşürlerimizi köylülere dağıttıktan sonra 7 km'lik güzel bir sürüş sonrası Danamandıra köyüne doğru yola koyuluyoruz.

15:30 - Danamandıra köyüne varış. İhtiyaçlarımızı giderdikten sonra köy muhtarı ve köylülerle bir araya geliyoruz. Çok vakit kaybetmeden kamp alanımız olan Çayırdere köyü kamp alanına doğru 15 km'lik bir sürüş için yola koyuluyoruz.

17:00 Çayırdere köyü varış. Kamp alanına vardıktan sonra kamp malzemelerimizi çıkarıp çadırlarımızı kuruyoruz. Kamp alanında tuvalet ihtiyacımız için tuvaletler mevcut olacaktır. İhtiyaçlarımız için kamp alanına yakın noktadan yiyecek ve içeceklerimizi alabileceğimiz noktalar da mevcut olacak.

02 TEMMUZ 2017

14:30 Yeterince dinlendikten sonra kamp malzemelerimizi toplayıp kamyonete; rotamıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Sıradaki sürüş rotamız Halaçlı köyü. Kamp alanından; 6 km'lik bir rota izleyecek şekilde Halaçlı köyüne doğru pedal çevirmeye başlıyoruz.

15:00 Halaçlı köyü varış. Burada yine içecek molası verip broşürlerimizi köylülere dağıtıyoruz.İlgili gündem konusu köylülerle paylaşıldıktan sonra da Büyükçavuşlu köyüne doğru yola koyuluyoruz.

16:00 Büyükçavuşlu köyüne varış. İçecek molası sonrası burada bizi bekleyen kamyonete bisiklet ve kamp malzemelerimizi yükleyip otobüsle Silivri 'ye doğru yola çıkıyoruz.

16:20 Sahilde bulunan Silivri Çevre Derneği çay bahçesine varış. Mola ile birlikte dernek üyeleri ve katılımcılarla sohbet ediyor ihtiyaçlarımızı da gideriyoruz. Silivri sahil kordonu sezon itibariyle kalabalık olduğundan kısa bir akşam sürüşü de gerçekleştirmek adına oylama yapıyoruz;)

17:00 Bisikletlerimizi kamyonete yükleyip; bize tahsis edilen otobüsle İstanbul'a doğru hareket ediyoruz.

17:30 İstanbul varış.

18:30 Değerlendirme toplaşması”

YORUM YAP