Silivri İlçe Müftüsü İsa Sağlam: Bayramın kıymetini bilmek

Silivri İlçe Müftüsü İsa Sağlam: Bayramın kıymetini bilmek

23.05.2020 20:48:58

Hicretin ikinci yılı Şâban ayında (27 Mart 624) orucun da farz kılınmasından günümüze kadar gelen ve kıyamete kadar sürecek olan Şevval ayının kutlanan ilk günüdür bayram.

Orucu, sahuru, iftarı, teravihi, fitresi, zekatı, infakı, mukabelesi, kadir gecesi ve nice güzellikleriyle Rabbimizin bize büyük bir ikramı olan Ramazan ayının ardından bir bayrama daha erişmenin sevincini yaşıyoruz bugün. Bayram fırsat günüdür.

Mü'min gönüllere düşen ilahi bir armağanın değerini bilmek, ona gereken özeni göstermektir Bayram,

Bir ayı ibadetle geçiren ve yaptığı güzel işlerle Allah'ın rahmetini ümit eden Müslümanların sevinmeyi hak ettiği gündür Bayram,

Ramazan'da tutulan oruçlarla hem bedenini hem de ruhunu arındıran, aç insanların hâlini anlayan ve kendilerine destek olanlarla beraber, el ele gönül gönüle bayram sevincini paylaştıkları ve birbirlerinden farksız oldukları anlayışının yaşatıldığı ancak üstünlüğün takvada olduğunun bilindiği gündür Bayram,

Peygamberimiz tarafından birbirlerini sevme, birbirlerine merhamet ve şefkat gösterme hususunda bir insan bedenine benzetilen Müslüman toplumda, her bir ferdin kendi dışındaki kardeşlerinin maddi ve manevi ihtiyaçlarını hissetme ve giderme fırsatı bulduğu, kardeşliğin gereğini yerine getirme mutluluğunu yaşadığı anlardır, Bayram,

Anne-baba duası almanın, gönüllerini yapıp cennete açılan kapıdan girmenin fırsatıdır Bayram.

Büyükleri ziyaret edip dualarına talip olunduğu, akrabalık ve dostluk bağlarının tazelendiği gündür Bayram,

Rahman'dan bir bağ olan sıla-i rahime tutunarak uzak düşülen akrabalıkları, unutulmuş dostlukları, yitirilmiş kardeşlikleri yeniden ilmek ilmek dokumanın zamanıdır Bayram.

Ramazan ayının güzelliklerinin üzerimizde bıraktığı izle, Hasretlerin giderildiği, hürmetle küslerin barıştırıldığı, dargınların gönlünün alındığı, yok yere birbirlerine sırt dönenlerin yeniden sarıldığı, kardeşlik ruhuna uymayan hatta güvensizliği çağrıştıracak hiçbir davranışa fırsat verilmeyen gündür Bayram,

Modern hayat şartlarının birbirlerinden uzaklaştırdığı insanları bayram vesileyle bir araya getirdiği, kucaklaştırdığı, kaynaştırdığı, kişisel ve toplumsal kazanımlarımızın olduğunu bildiren, bu değerlerimize çok daha sıkı sarılma arzusunu yeniden yeşerten zaman dilimidir Bayram.

Peygamber Efendimizin her zaman önemini vurgulayarak tutulmasını emrettiği orucun yasaklandığı, herkesin aynı duygu ve coşkuyla birlikte yeme içme ve ikramda bulunduğu günlerdir Bayram

Huzur evlerinden çocuk evlerine, hastanelerden hapishanelere yaralı ve yorgun kalpleri onarmak, yaşama sevincini yitirenlere can suyu olmaktır Bayram.

Bayram, çaresizlere çare, mazlumlara yoldaş, yalnızlara arkadaş olmanın fırsatıdır. Bayram, sevindirme günüdür. Hayatın yükünü birlikte omuzladığımız eşlerimizi, evlerimizin canlı bayramı olan çocuklarımızı sevindirebilmek, yuvamızdaki bayram sevincini şehirlerden şehirlere, evlerden evlere, gönüllerden gönüllere taşıyabilmektir Bayram.

Gözümüzün nuru çocukların sevindirildiği, yüzlerinin güldürüldüğü, bayram harçlıklarının verildiği gündür Bayram.

Bugün bayramımız buruk, pandemi salgın nedeniyle bayram ziyaretlerimizi gerçekleştiremeyeceğiz. Ancak bayram sevincimizin önüne bu durum geçmemeli bizler ziyaretlerimizi sesli ve görüntülü görüşmelerle gerçekleştirmeliyiz. Her bir görüşmenin sevgiyi artıran, sevabı çoğaltan, dua duaya götüren bir cennet anahtarı olduğunu unutmayalım.

Bugün bu bayramda her zamankinden daha fazla birbirimize maddi ve manevi destek olmayı gerçekleştirme zamanıdır.

Bu ramazanda kıymetli hocalarımızın okudukları mukabelerle, kuran ve ilahi ziyafetleriyle, bir ayet-hadis yorumu ve Ramazan sayfası yazılarıyla hanelerinize ve gönüllerinize misafir olduk. Bu hizmetlerin yapımında, ulaşımında emeği olan tüm görevlilerimize ve desteklerini esirgemeyen kardeşlerimize ve ramazan sayfasıyla sizlere ulaşmamızı sağlayan Silivri Hür Haber Gazetesi yönetimine şahsım, kurumum ve sizler adına teşekkür ediyorum.

Salgından Kurtulmuş, camilerin açık olduğu, ziyaretlerin yapılabildiği bayramlara kavuşmak temennisiyle her birinizin bayramını tebrik ediyorum. Bu Bayram beldemize, milletimize, memleketimize, İslam alemine ve tüm insanlığa hayırlar getirsin.

Bayramınız mübarek olsun. Allah'a Emanet olunuz.

YORUM YAP