Refik Bek: “Biz şu an CHP’den alacaklıyız”

Refik Bek: “Biz şu an CHP’den alacaklıyız”

24.09.2021 09:39:32

Kurulduğu günden beri Silivri siyasetinde emin adımlarla kendine yer edinen İYİ Parti'yi, ilçe siyasetinin etkin isimlerinden Başkan Ahmet Refik Bek ile konuştuk. Gündemi ve teşkilat çalışmalarını, seçim hazırlıklarına dair sorularımızı içtenlikle yanıtlayan Bek, söyleşimizin başlığını Genel Başkanı Meral Akşener'in sözleri ile attı.

İYİ Parti'deki son durumu, gelişmeler ışığında teşkilat olarak almayı düşündükleri aksiyonları konuştuğumuz İlçe Başkanı A.Refik Bek, gündeme dair tespitlerini Hürhaber okurları için paylaştı.

“İYİ PARTİ'DE İLÇE BAŞKANI ‘KALE KOMUTANI' ‘MÜDÜR' DEĞİL”
Sevginar SALİ: İYİ Parti'nin çok dinamik bir yapısı var. Zaman zaman gündeme geliyor. Divan ve diğer yetkili organlarında değişiklikler yapıyorsunuz. Bu dinamik yapıyı nasıl anlamlandırmalıyız?
A.Refik BEK: İYİ Parti kurulmadan önce mevcut ortamda siyaset yapmak istemediğimi geçmiş söyleşimizde de paylaşmıştım. Partilerde İlçe Başkanları yok “müdürler” var. Partiler “Müdürlük” oldu. Eski sistemde İlçe Başkanlığının bir ağırlığı vardı. Mesela Genel Başkanımız Meral Akşener geldiğinde programını ben yapacağım. Süleyman Demirel döneminde öyle gördüm. Demirel, bölgenin etkin Gazetesi Hürbakış'a gitmeleri gerektiğini söyleyen İlçe Başkanına “Ben senin evine geliyorum, beni nereye götürürsen oraya giderim” dedi. Şu anda İYİ Parti'de o yapı var. İlçe Başkanı Başkanın kalekomutanı, müdürü değil. Bazı partilerde müdürlük yapılıyor. Bana İl Başkanım, kongre öncesi “Şunları şunları yazacaksın” demiyor. Bundan dolayı bizde çok seslilik var.

“ÇOK SESLİLİK İYİ PARTİ'NİN İÇİNDEKİ DEMOKRATİK YAPIDAN KAYNAKLI”
Zaman zaman değişiklikler de yapıyoruz. Çok seslilik parti içindeki demokrasiden kaynaklanıyor. Tabi ki arkadaşlarımız fikrini söyleyecek. Hepimizin aynı düşünmesi mümkün değil. Bizde düşünce özgürlüğü var. Beni çok ağır bir şekilde eleştirebiliyorlar. Onlar beni eleştiriyor diye düşman olmuyorum, görev değişikliği yapıyorum ama birlikte devam ediyoruz. Çok seslilik İYİ Parti'nin içindeki demokratik yapıdan kaynaklı. Bu sadece burada değil, il'de de Genel Merkezde de böyle.

“TOPLUMDA HOŞGÖRÜYÜ YARATMAK İÇİN ORTAYA ÇIKAN PARTİYİZ”
Sevginar SALİ: Diğer partilerde de fikir ayrılıkları oluyor tabi…
A.Refik BEK: Kan gövdeyi götürüyor, ses çıkmıyor. O da iyi bir şey değil. Onlarda patlama çok daha ağır olacak. En azından biz tartışabiliyoruz, sorunları kilimin altına süpürmüyoruz.
Örneğin 40 yıllık tanıdıklarımla buluşmalarımı eleştiriyorlar. Siyasi rakiplerim olabilir ama düşmanlarım değiller. Koltuklar gelip geçici. Hepimiz onları bırakacağız. Toplumda hoşgörüyü yaratmak için ortaya çıkan partiyiz. AK Parti'ye hayırlı olsuna gidecektik randevu vermediler. O onların tarzı ama bizim değil. Başkan Volkan Yılmaz'a gidecektik randevu vermediler. Benim suçum değil, sonuçta o yönde adım atıyorum.

“PARTİMİZE ÇOK CİDDİ BİR TEVECCÜH VAR”
Sevginar SALİ: İYİ Parti'nin genel durumu ne?
A.Refik BEK: İYİ Parti yavaş yavaş her yerde yükseliyor. Çok yeni bir partiyiz, sadece 3 senelik. AK Parti 20, MHP 50 senelik, CHP 100 senelik bir parti. Etkin şekilde mücadele edebilmek için teşkilatlanmamız lazım. 600 civarı bir üyemiz vardı, pandemide 1000 kişilik artışı yaptık. Köylere gidemiyorduk, kahvehaneler kapalıydı. Doğru dürüst sahaya inemedik. Buna rağmen İYİ Parti'ye çok ciddi bir teveccüh var.

“SİLİVRİ'NİN SEÇMEN YAPISI İYİ PARTİ'YE ÇOK UYGUN”
Sevginar SALİ: Üye çalışmalarınıza dair ufak bir anekdot paylaşalım okuyucularımızla?
A.Refik BEK: Evet geçtiğimiz günler programımız vardı yetişmeye çalışırken arabanın lastiği patladı. Baktım bir adam durdu. Plaka yabancı. Tanıştık. İYİ Parti İlçe Başkanı olduğumu söyledim. Başladı Hükümeti şikâyet etmeye. ‘Gel' dedim ‘partimize seni üye yapayım'. Hemen orada formu doldurdu ve üye oldu. Her kesim çok büyük sıkıntıda. Her kesimden bize teveccüh var. Emekli olan, öğretmen bize geliyor, belediyeden emekli olan bize geliyor. Silivri'nin seçmen yapısı İYİ Parti'ye çok uygun. ANAP ve Doğru Yol merkez sağ ortadan kalkınca bir boşluk doğmuştu. Yüzde 70-80'i CHP'ye gitti, yüzde 30 civarında oy MHP ile AK Parti'ye gitti. Onlar şimdi geri dönüyor.

Sevginar SALİ: Siyasi kulislerde yankılanan CHP'nin Belediye Başkan Aday Adaylığı için alternatif isimler var. Bu değerlendirmelere İYİ Parti nasıl bakıyor?
A.Refik BEK: CHP'de demokratik bir yapı var. Sonuçta onlar da kendi içinde adayları tartışabiliyor, öne çıkarabiliyor. Şu an 4-5 belediye başkan aday adayı gözüküyor. Millet İttifakı devam eder CHP'den aday çıkarsa onlar kendi içinde adayı belirleyecekler. Bizden çıkarsa o zaman da biz belirleyeceğiz.

“BİZ ŞU AN CHP'DEN ALACAKLIYIZ”
Sevginar SALİ: İttifak durumunda aday CHP'den çıkarsa İYİ Parti'nin üzerinde ne kadarlık inisiyatifi olur?
A.Refik BEK: Genel Başkanımız Meral Akşener'in söylediği bir şey var; “Biz şu anda CHP'den alacaklıyız.” Millet İttifakı Projesi Meral hanımın. Projeyi Kemal beye kendisi teklif etti. Teklif eden taraf Meral hanım olduğu için bazı noktalarda yaptırım uygulayamadık. İttifak olarak istediklerimizi alamadık. Büyükşehirlerdeki yapılanma olayı Meral hanımın projesi. Mesela Silivri'de (şimdilik) 12 000 bin oyumuz var. Silivri 1000-1500 oyla seçim kazanıp kaybedebiliyor. 45 bin oy alan kazanıyor. Bu seçimde iddia ediyorum kafa kafaya geleceğiz ya da 1. parti çıkacağız. Eğer aday bizden çıkmayacaksa oy oranımıza göre meclis üyesi talep etmemiz lazım. Nasıl ki AK Parti Başkanlığı MHP'ye verdi ama 13 tane meclis üyeliği aldı. Biz de atıyorum 18-20 tane seçilebilecek meclis üyesi varsa en az 5-6 tanesinin İYİ Parti'den olması lazım. Ortak ittifak devam edecekse, mesela 5 tane başkan yardımcılığı varsa Başkan CHP'den olacaksa, iki tane başkan yardımcısının İYİ Parti'den olması lazım. Bazı müdürlerin İYİ Parti'den olması gerekli. Daha önce protokol yoktu. Şifahen söylenmiş bir şey işte İYİ Parti'den bir 4'de, 14'e, 21'e koydular. Bir kişi çıktı o da zaten MHP'ye gitti. Bundan sonraki süreçte bu yapı daha sağlam ve protokole bağlı olarak yapılması gerekiyor.

Sevginar SALİ: Geçtiğimiz günlerde İl Başkanınıza bir saldırı düzenlendi ve Silivri ile bağlantı kurulmak istendi. Ne düşünüyorsunuz?
A.Refik BEK: Saldırganın İYİ Partisi üyesi olduğu, başka bir olaydan dolayı İl Başkanına saldırdığı yönde spekülasyonlar yapıldı. Kayıtlarımıza baktım herhangi bir şey yok. Buradan herhangi bir grubun böyle bir şey yapacağına inanmıyorum. Bu farklı, yukarıdan yapılan bir olay. Çocuğun Silivrili olması, olayın buradan kaynaklı olduğuna dair bizde hiçbir izlenim yaratmadı. Kaldı ki o gün İl Başkanı televizyondan çıkıp bizim Çayırdere-Sayalar-Danamandıra programına katılacaktı. Burada yaptırırlardı, niye adamı boşu boşuna oraya gönderdiler? Üst düzey birileri tarafından yapılmış bir organizasyon. Bu konuda MHP ile gerginlik yaşamadık. O konuda Silivri MHP hiç gündeme gelmedi.

ŞUBAT AYINDA KONGRE GÜNDEMİ
Sevginar SALİ: Önümüzdeki yıl ile ilgili bir kongre takviminiz de var bildiğim kadarıyla?
A.Refik BEK: Şubat ayında kongre yapmamız gerekiyor. Hedefimiz Şubat ayına kadar en az 2 bin tane üye yapmak. Bir yıllık kira opsiyonumuz var; yeni ilçe binasının içine yaptığımız düzenlemelerden kaynaklı. Seçilecek arkadaşlar bizim çektiğimiz sıkıntıları çekmeyecek.

“MASA BAŞINDA DELEGE BELİRLEYEN İLÇE BAŞKANI OLMAYACAĞIM”
Ben masa başında delegeleri belirleyip kongreye giden İlçe Başkanı olmayacağım. Her mahalle delegesini üyeler arasından kendi seçecek. Biz müdahil olmayacağız. Delege seçimlerinde her yere sandık koyacağız. Sadece merkez delegelerin seçimlerini ilçede yapacağız. Kim aday olacaksa gelsin, mali rapor mu, üye kayıtlarını mı istiyor? Hepsini gelip benden alabilir. Sıkıntı yok.

“KONGREDE ADAYIM, BENDEN DAHA İYİSİNİ YAPACAĞINA İNANAN VARSA ONLAR DA OLSUN”
Ben bu kadar yapmışım, beni beğenmeyen, bunu daha ileriye götüreceğine inanan arkadaş varsa çıkıp aday olsun. Aday olduğumu da açıkladım.

“ORTAK KARARLARIMIZ BAŞKANLIK DİVANINDA ALINIR”
Sevginar SALİ: Sohbetimiz esnasında CHP'nin mevcut aday adayları arasında gönlünüzün birinden yana olduğunu özelde paylaştınız, kişisel olarak mı Refik Bek olarak mı bunu söylediniz?
A.Refik BEK: Başkanlık Divanımız 18 kişiden oluşuyor. Biz orada tartışıyoruz. Herkes kendi fikrini söylüyor. Ortak bir noktada buluşuyoruz. Bu güne kadar hiçbir şeyi sadece kendi fikrim olarak lanse etmedim.

“ ‘KÜÇÜK MHP OLACAKSA HİÇ KURMAYALIM' DEDİK”
Sevginar SALİ: Ümit Özdağ'ın İYİ Parti'den ayrıldıktan sonra kurmuş olduğu Zafer Partisi'ni bir tehlike olarak görüyor musunuz?
A.Refik BEK: Yok görmüyoruz. Biz İYİ Parti kurulurken, kurmaylarla da bir araya geldik ‘Küçük MHP olacaksa hiç kurmayalım' dedik. Bizim görüşümüz bu. Merkezi bir parti olmamız lazım. MHP zaten var. CHP ve AK Parti var. Bunların dışında bir yapıya hitap etmemiz lazım ki insanlar bizi tercih etsin. Şu anda Zafer Partisi bizden çok MHP ile ilgili, bizden onlara giden olur ama MHP'den bize gelemeyenlere de hitap eden bir yapı var orada. Onların iddiası şu; ‘Türk milliyetçileri İYİ Parti'den dışlandı o yüzden bu partiyi kurduk.' Bize çok büyük zararları olmaz. Seçimlerde göreceğiz. Ümit Özdağ çok kıymetli bir profesör ama siyaset farklı bir şey.

“MİLLET İTTİFAKI GENİŞLEYEREK SÜRECEK”
Sevginar SALİ: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
A.Refik BEK: Türkiye genelinde Millet İttifakını parçalamak istiyorlar. İki genel başkan da egoları olmayan insanlar. Meral hanımın da Kemal beyin de egosu yok. Tavanda sorun olmadığı gibi parti teşkilatlarında tabanda da yok. İttifak genel ve yerel seçimlerde de sürecek. İttifak bileşenleri biraz çoğalabilir. Gelecek, Deva, Saadet, Demokrat Parti, Değişim, Zafer Partisi olabilir.

  1. ali ali

    iyi partiye oy verdik adam istetme partisine geçti listedeki adamları verdiği bağışla belirlemeyin benim oyumu alan parti değiştirirken seçmene sordumu

YORUM YAP