Lions velilerine seminer, öğrencilere göz taraması yapıldı

Lions velilerine seminer, öğrencilere göz taraması yapıldı

20.02.2018 10:15:37

Lions Leo Dernekleri Esen İbak Özel Eğitim İş Eğitim Merkezi öğrencilerine göz taraması yapıldı, velilerine yönelik “Zihinsel engelli çocuk ve ergenlerde cinsen eğitim” konulu seminer verildi. 

Lions Leo Dernekleri Esen İbak Özel Eğitim İş Eğitim Merkezi, 16 Şubat 2018 tarihinde Dünya Göz Vakfı hemşirelerini, Okan Üniversitesi Yardımcı Doçent Nilüfer Çiğdem Umar'ı, Gülhane Lions Kulübü üyelerini ağırladı.

ÖĞRENCİLERE GÖZ TARAMASI
Gülhane Lions Kulübü Başkanı Gülveren Esin ve üyeleri, eğitim gönüllüsü İnci Aydar ve okul müdürlüğünün işbirliğinde düzenlenen etkinlikte Dünya Göz Vakfı hemşireleri tarafından öğrencilere göz taraması çalışmaları başlatıldı. Öğrenciler, sınıf sınıf öğretmenleri rehberliğinde ve hemşirelerinin yardımıyla taramadan geçerken, velileri ise seminere alındı. Gülhane Lions Kulübü Başkanı Gülveren Esin ve üyeleri de çalışmaları yakından takip ettiler. Kulüp üyeleri, velilere yönelik seminere de katıldılar.

VELİLERE ENGELLİ ÇOCUK VE ERGENLERDE CİNSELLİK KONULU EĞİTİM
Okan Üniversitesi Yardımcı Doçent Nilüfer Çiğdem Umar, Lions Okulu velileriyle “Zihinsel engelli çocuk ve ergenlerde cinsen eğitim” başlığı altında önemli bilgiler paylaştı. Umar, sözlerine Dünya Sağlık Örgütü'nün engelli olma durumu tanımıyla başlayarak dünya ve Türkiye nüfusundaki kesin olmayan engelli insan sayısını verdi, cinsellik, cinsiyet, cinsel gelişimle ilgili kavramları açıkladı.

İSTİSMARIN ÖNLENMESİ ANCAK EĞİTİMLE MÜMKÜN
Doğuştan getirilen biyolojik cinsiyetle beraber fizyolojik, sosyal ve psikolojik anlamda kişinin kadın ya da erkek olmasını algılama ve kabulü, bu algı ve kabul doğrultusundaki cinsel yönelimleri ile cinsel davranışları cinsel kimliğini, toplumsal davranışını, cinsel yönelimini, eş seçimini belirleyen unsurların tümü olan cinselliğin engelli çocuklarda normal geliştiğini anlattı. En fazla istismara uğrayan engelli çocukların olduğunu dile getiren Umar, bunu önleyebilmek adına kendilerine destek olmak gerektiğini ve bunun da eğitimle mümkün olduğunu savundu. Engelli çocukların ve ergenlerin bedensel, duygusal, sosyal, zihinsel ve cinsel gelişimlerini takip etmek, kız ve erkek rollerini kabul etmelerine, kendi cinsinin özellikleri ve karşı cinsin özellikleri ile bir bütün içinde yaşamalarına yardımcı olmak amacıyla yapılan bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarından oluşan cinsel eğitimin istismarın önüne geçeceğini savunan Yardımcı Doçent Çiğdem Umar, Maslow'in teorisine de değindi. Umar, velilere “Kendimi Gerçekleştirme, Saygınlık, Ait olma, Sevgi ve Sevecenlik, Güvenlik ve Fizyolojik Gereksinimlerinden (nefes, besin, su, cinsellik, uyku, denge, boşaltım) oluşan ihtiyaç hiyerarşiyi açıkladı.
Okan Üniversitesi Yardımcı Doçent Nilüfer Çiğdem Umar, zihinsel engelli çocuk ve ergenlerin zararsız bir yaşam sürdürebilmeleri için bilinçlendirmeleri, aile ve toplumun da gerekli ilgi ve duyarlılığı göstermesi gerektiğini savundu. Seminer soru, öneri ve cevap şeklinde devam etti.
Renginar SALİ

YORUM YAP