KAGiD’ten Zühal Tuzlu’ya destek ziyareti

KAGiD’ten Zühal Tuzlu’ya destek ziyareti

12.06.2017 11:56:17

Hibe ile başlayan tavuk yetiştiriciliği ve yumurta üretimini bir yılda ikiye katlayan Zühal ve Mustafa Tuzlu çifti, son dönemde büyük ilgi gören yeşil ve sonrasında mavi yumurta üretimi ile çalışmalarını geliştirmeyi hedefliyorlar. KAGİD, Zühal Tuzlu'ya destek ziyaretinde bulundu.

Silivri Girişimci Kadınlar Derneği, üyesi olmayan girişimci kadınların başarılarını yerinde görmek, desteklemek ve duyurmak amacıyla dün iki ziyaret gerçekleştirdi. Büyük Kılıçlı'da Kırsal Kalkınma ve Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programından yararlanarak aldıkları hibe ile tavuk yetiştiriciliği, doğal yumurta üretimi yapan, yeşil yumurta üretimini hedefleyen Zühal Tuzlu, KAGİD Dernek Başkanı Aynur Süleymanoğlu, yönetim kurulu ve üyelerinden oluşan grubu çiftliğinde misafir etti.
Bin 800 tavukla başladıkları yumurta üretimini bir yılda eşi Mustafa Tuzlu ile birlikte 4000'e yükselten Zühal Tuzlu, yeşil ve sonrasında mavi yumurta üretimi konusunda hedef ile faaliyetlerini geliştirdiklerini paylaştı.
Gezen tavuk ve yumurta satışında “Yemi kendimiz hazırlıyoruz” diyerek doğal beslenme ve yetiştirme tarzını benimsediklerini paylaşan Tuzlu çifti, değişik tavuk ırkları konusunda da girişimlerini sürdürdüklerini paylaştılar.

TUZLU: İSTEYİNCE HER ŞEY OLUYOR
Zühal Tuzlu, “Aklımızda hiç böyle bir fikir yoktu. Bir anda karar verip bir yıl önce bu işe başladık. Sadece yumurta üretimi üzerine ilk olarak bin 800 adet tavukla başladık. Bu bir ihtiyaç, artık insanlar da doğal gıdalara büyük ilgi göstermeye başladı. Kapasiteyi 4 bin'e çıkardık. Yemlerimizi de kendimizi üretiyoruz. Şu an değişik ırk tavuklar üretmeye başladık. Doktorlarla konuştuk onlar bizi yönlendirdi. Yumurtayı ithal ettik, kuluçka makinesine koyup üretimine başladık.
Dışı yeşil, içi bildiğimiz aynı yumurta ama tabi besin değeri farklı. Tavuk ve yumurta satışı yapıyoruz. Aylık bin 150 koli yumurta üretiyoruz. İsteyince her şey oluyor.
Doğal yumurta konusunda yanılgı var. Sarı samanların üstüne sarı yumurtaları dizip “köy yumurtası” deniyor. İşletme numarası olmayan yumurtalar alınmamalı. Dışarıdan alamıyorduk, bari kendimiz yapalım da içimize sinerek tüketelim dedik. Önce kendimiz için başladık” diyerek tavuk ve yumurta üretimi serüvenlerinin başlangıcını anlattı.

SÜLEYMANOĞLU: BAŞARILARINIZIN DEVAMINI DİLİYORUZ
Aynur Süleymanoğlu, “Sizi tanımaktan dolayı çok memnunuz. Girişimciliğinizden dolayı sizi kutluyoruz. Başarılarınızın devamını diliyoruz. Böyle bir yerin var olduğunu bile bilmek bize mutluluk veriyor.”
Ayhun Tavukçuluk Doğal Köy Yumurtası işletmesi hakkında daha fazla bilgiye 0 505 691 80 32 ve 0 544 975 27 26 nolu telefonlardan ulaşabilirsiniz.

YEŞİL YUMURTA NEDİR?
Yeşil yumurta, Amerika'da bulunan ve melez tavuklardan elde edilen bir yumurta çeşididir. Yeşil yumurtaları ilk defa gören birçok kişi kimyasal içerdiğini düşünse de bu melez tavukların yumurtalarının doğal rengidir. Yeşil renk dışında kahverengi ve mavi renkli olanları da vardır. Bu yeşil yumurtaların renklerinin doğal oluşumla olduğunu bilmeyen kişiler öğrendiklerinde gönül rahatlığıyla alabiliyor.

Bu yumurtaların Türkiye'de piyasa değeri 5-10 lira arasında değişmektedir. Bu yumurtalarla ilgili ülkemizde seri üretim yapan bir çiftlik olmamasından ötürü satışı pek de yaygın değildir. Bulabilmeniz için bu tür tavukların bulunduğu çiftliklere kadar gitmeniz gerekir.
Yeşil yumurta yumurtlayan tavuklar;
•Araucana,
•Ameuracana tavuğu,
•Easter Egger tavuğudur.
Bu tavuklar melez tavuklardır. Yerleşim ve yaşam alanı olan Amerika'nın Şili eyaletinde bulunan Araucana tavuklarının etleri yağsızdır. Sadece göğüs kısımlarında beyaz dediğimiz et vardır. Diğer yerlerinde bulunan etleri tamamen yağsız ve serttir. Araucana tavuklarının yumurtalarında kolesterol yoktur. Vitamin değeri olarak bir yeşil yumurtada on bıldırcın yumurtası kadar vitamin vardır. Bu tavuğun tüylerinin kozmetik alanında aktif bir kullanım alanı vardır. Bu tavuklar hareketli ve sevecen bir yapıya sahiptirler

FAYDALARI
Ufak ve orta boy olarak gelişen bu tavuklar ortalama olarak yıllık 180 adete yakın yeşil yumurta yumurtlama potansiyeline sahiptir.
Yeşil yumurtanın faydaları;
•Özellikle yeşil yumurta, yumurtayı çocukların sevmelerine sebep olur.
•Yüksek oranda, folik asit, demir, çinko, kalsiyum ve protein içerir.
•İnsan vücudunun gelişiminde tüketilmesi gereken bir gıdadır.
•Kalp sağlığı açısından yararlıdır.
•Yaşlılarda kas kaybını önler.
•Beyin zarı ve fonksiyonları için iyi bir besin değeridir.
•Gözlerimiz için faydalıdır.
•Alzheimer hastalığı olasılığını azaltır.
•Hamilelik döneminde ve emzirme döneminde tüketilmesi, anne ve çocuk gelişiminde faydalıdır.
•Enerji değeri yüksektir.
•Kilo vermede yardımcı olur.
•Kemik erimesi riskini azaltır.
•Felç ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır ve yüksek tansiyona iyi gelir.
•Bayanlar için en önemli özelliği ise meme kanseri olma riskini azaltmasıdır.
Yeşil yumurtanın, renginin farklı olması sizi tedirgin etmesin, sağlıklı bir gıda oluşunun yanında doğal olması ve besin değerinin çok yüksek olması insanların kullanması için önemli bir etkendir.
Sevginar SALİ

YORUM YAP