İstiklal Marşı’nın Kabulü ve M. Akif Ersoy’u Anma programı

İstiklal Marşı’nın Kabulü ve M. Akif Ersoy’u Anma programı

14.03.2019 14:16:59

12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü, Hasan-Sabriye Gümüş Anadolu Lisesi tarafından hazırlanıp Önder Yılmaz Sahnesi'nde sunulan programla kaydedildi.

12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla Hasan-Sabriye Gümüş Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenleri tarafından hazırlanan program Silivri Belediyesi Tiyatrosu Önder Yılmaz Sahnesi'nde sunuldu. İlçe Kaymakamı Ali Partal, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ve protokolün diğer üyeleri, siyasi parti temsilcileri, kurum yetkilileri, veli, öğretmen ve öğrenciler katıldı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Büyük Şair Mehmet Akif Ersoy ve vatanın bütünlüğü için kanını, canını veren aziz şehitlerimizin manevi huzurunda bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, akabinde Müzik Öğretmeni Başak İnanç'ın yönetiminde İstiklal Marşı okundu.

AKSÜNGER: HİÇ BİR MİLLET,  İSTİKLÂL İÇİN TÜRKLER KADAR BEDEL ÖDEMEMİŞTİR
Okul Müdürü Ahmet Aksünger, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında şu sözlerine yer verdi: ““Tıpkı her Fransız'ın Victor Hugo'yu, her İngiliz'in Shakespeare'i, her Rus'un Puşkin'i tanıdığı gibi, bu ülkede yaşayan herkesin ve her Türk'ün de, Mehmet Âkif Ersoy'u tanıdığını düşünüyorum. Hepimizin müşterek değeri İstiklâl Marşımız hakkındaki düşüncelerimi de kısaca arz etmek istiyorum.”
Dünyada hiçbir millet, istiklâl için Türkler kadar büyük bir bedel ödememiştir. Yine hiçbir millet, ödediği bedele nazaran, istiklâl ve hürriyetle birlikte, sahip olduğu vatanı, Türkler kadar hak etmemiştir. Bugün de dünyada hiçbir millet, yaşadığı coğrafya ve tarihî misyonu sebebiyle, istiklâl ve hürriyetini devam ettirmek, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü muhafaza etmek için, Türk milleti kadar ağır bir bedel ödemek mecburiyetinde, kalmamıştır. Ve yine inanıyorum ki, istiklâl ve hürriyetimiz için, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğü için, bu bedel ödemek mecburiyetimiz, kıyamete kadar, devam edecektir.

İSTİKLAL MARŞI'MIZIN ANLAMI
İstiklâl Marşımız, 1911'de Trablusgarp'ta başlayıp, Balkan'dan, Çanakkale, Yemen Sakarya, Dumlupınar üzerinden, 9 Eylül 1922'de, İzmir'e akan ve Türk milletini ateşle imtihan, eden bir sürecin - ve ilâhî iradenin, Mehmet Âkif Ersoy'un kalemine söylettiği edebî, edebî olduğu kadar da ebedî bir hatırasıdır. 11 Sene boyunca, yangın yerinin ortasında, Türklüğün şan ve şerefiyle birlikte, cepheden cepheye çılgınca koşup duran, ateşten ve çelikten ibaret emperyalist güçlere, imanıyla, gururuyla, haysiyetiyle karşı koyup, meydan okuyarak, emsâli görülmemiş bir metanetle dövüşen, Türk milletinin, bütün mazlum milletlerle beraber, esaretin zindan karanlıklarından, istiklâl ve hürriyetin aydınlığına, tarih sahnesine, şan ve şerefiyle dönüşünün, terennüm edildiği, ilâhî bir metindir.
Dikkat edilirse, İstiklâl Marşı metin olarak, Türk milletinin en kutsal saydığı ve asla tartışma konusu etmediği kavramlar etrafında dönmektedir. Âkif, bu kavramları telâffuz ederken, devamlı surette Hakk'a tapan, Türk milletinin istiklâl davasını takip etmekte ve hatta bunu bir hak olarak , Allah'tan talep etmektedir. Şair haklı olarak, gücünü bu kavramlardan alan istiklâl dâvâsının, mutlak bir zaferle sonuçlanacağını, İstiklâl Marşı'ndaki;
“Doğacaktır sana vadettiği günler Hakk'ın,
Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın.”
Mısralarında , kat'î bir inanç hâlinde , ifade eder.
Akif'in ifadesiyle, ezelden beridir hür yaşadığımız ve hür yaşayacağımız bu ülkede , üzerinde asla tartışmayacağımız değerlerimizi , bir araya toplayan İstiklâl Marşı'nı, bütün dünyaya ebediyen var olacağımızı haykıran , bir meydan okumayla koruyup , ruhuna uygun şekilde , hürmet ve heyecanla okumak , hepimiz için , millî bir farzdır
Mehmet Akif Ersoy'un , "Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın" , sözünün üzerinden, 95 yıl sonra, 15 Temmuz, hain darbe saldırısı ile karşı karşıya kalmış olan bu millet , "korkma” , ile başlayan İstiklal Marşı'nın, her bir satırını yeniden yaşadı. “Alçaklara uğratma sakın, siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın” dizesini , kendine ilke edinerek , 15 Temmuz hain darbesini bertaraf eden , ve Türkiye Cumhuriyeti'ni muhafaza etmemizde , canı pahasına büyük kahramanlıklar gösteren , aziz milletimize minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. 15 Temmuz gecesi şehit olan, başta Ömer HALİSDEMİR olmak üzere 249 şehidimizi ve ülke savunmasında, bu zamana kadar hayatlarını feda etmiş, tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.”

ÖDÜL TÖRENİ
İlçemizde düzenlenen İstiklal Marşı'nı Güzel Okuma Yarışması'nda İlkokullar arasında 1. olan 80. Yıl Cumhuriyet İlkokulu öğrencisi Kasım Demir ve Ortaokullar arasında Özel Odak Ortaokulu öğrencisi Baran Tahir Mülküt, İlkokullar arasında 2. olan Gazi İlkokulu öğrencisi Şevval Kara ve 3. Olan Ortaköy Sezin Öztaş İlkokulu öğrencisi Emir Çakıroğlu, Ortaokullar arasında 2. olan Çağrıbey Ortaokulu öğrencisi Muhammed Fatih Taşkit ve 3. olan Ortaköy Sezin Öztaş Ortaokulu öğrencisi Berat Ulu ödüllendirildi.
İstiklal Marşı'nın Kabulü ve İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy'u Anma Haftası kapsamında düzenlenen resim-şiir-kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilerden Resim Yarışması 1.'si Hasan Özvarnalı İlkokulu öğrencisi Eslem Erva Kumaş, Ortaokullar arası Şiir Yarışması 1.'si Çayırdere Ortaokulu öğrencisi Akif Özalp ve Liseler arası Kompozisyon Yarışması 1.si İbrahim Yirik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Yusuf İbo ödüllerini İlçe Kaymakamı Ali Partal'ın elinden aldı.
Ödül Töreninin ardından Hasan-Sabriye Gümüş Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı Oratoryosu sahne aldı.
12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy'u anma Programı burada sona erdi.
Haber:
Renginar SALİ

YORUM YAP