Işıklar’dan zeytin dalı

Işıklar’dan zeytin dalı

5.10.2017 09:14:07

AK Parti Grup Sözcüsü ve Meclis Üyesi Rıfat Kutlu yıllardır tamamlanamayan Cem Evi'ni, “Silivri'de o inşaatı hala ayağa kaldıramamak bu belediyenin ayıbıdır” sözleriyle meclis gündemine taşıdı. “Bunları en kısa zamanda aşacağız göreceksiniz” diyerek kırgınlık içinde olduğu alevi kurumlarına zeytin dalı uzatan Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Cem Evi inşaatının 2018 yılının Nisan ayında  tamamlanacağını müjdeledi.

Ekim ayı meclis toplantısında, Cem Evi'nin kaba inşaat çalışmalarının Silivri Belediyesi tarafından yapıldığını, ana binanın peyzaj ve çevre düzenleme çalışmaları ile birlikte vatandaşların hizmetine sunulacağı sözünü yenileyen Başkan Özcan Işıklar, Cem Evi'nin siyasi çekişmelerden ve iç ihtilaflardan uzak tutulması gerektiğini söyledi. Işıklar, özeleştiride bulunarak Cem Evi konusunda duyduğu rahatsızlıkları da dile getirdi.

KUTLU: VATANDAŞLARIMIZA BU HİZMETİ BUGÜNE KADAR NİÇİN VEREMEDİK?
Cem Evi tartışmasını meclis gündemine taşıyan AK Parti Grup Sözcüsü ve Meclis Üyesi Rıfat Kutlu, “Sayın Başkan, Muharrem ayının birlik, beraberlik ve kardeşliğimizin daha da perçinlenmesine, ülkemizde huzur ve barış ortamının hâkim olmasına vesile olması temennilerinize katılıyorum fakat meclis üyesi olmam hasebiyle Alevi vatandaşlarımızla alakalı bir düşüncemi de ifade etmek istiyorum.
En nihayetinde milletimizin paralarıyla tekrar millete hizmet etmek adına görevli olan kurumlarız. Meclis üyelerimiz dahil olmak üzere, içimizdeki Alevi meclis üyesi arkadaşlarımızın da serzenişleriyle birlikte, temel atma töreninden bugüne kadar Silivri'de o Cem Evi inşaatını hala ayağa kaldıramamak bu belediyenin ayıbıdır diye düşünüyorum. Eğer ben de bu belediyenin meclis üyesiysem benim de ayıbım olarak söylüyorum. Vatandaşlarımıza bu hizmeti bugüne kadar niçin veremedik, engel olan süreç neydi? Belediyemizin kaynaklarıyla ilgili Cem Evi'nin ayaklandırılması hususunda ne gibi bir talep varsa Evet vermeye o günde razıydık, bugün de razıyız. Muharrem ayını idrak ediyoruz, bu seslenişi Cem Evi'nin fiziki konumunu vatandaşlarımızın ibadetlerini yerine getirebileceği şekilde yapılması için hem Alevi vatandaşlarımız hem de AK Parti Grubu adına ifade ediyorum” diye konuştu.

IŞIKLAR: ORAYI SİYASETİN ARKA BAHÇESİ YAPMALARINA KARŞIYIZ
Cem Evi süreciyle ilgili konuşan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, şu açıklamayı yaptı: “Öncelikle Cem Evi'nin temel atma törenini gerçekleştirdik. Kaba inşaatını belediye olarak biz tamamladık. Elimizden gelen tüm destekle yanlarında olduklarımızı, bağışçıların katkıları ile elbirliğiyle tamamlayarak, hizmete açmak arzumuzu kendileri de biliyor. Cem Evi'nin kapısında Hacı Bektaşi Veli'nin o derin anlamlı “Eline, beline, diline hakim ol” sözü asılı. Orası siyasete alet edilmemeli.
Yardımı, desteği, ilgiyi böyle bloke eden, onu kişiselleştiren, siyasileştirmeye çalışan anlayışa biz her zaman karşı olduk, karşı olmaya da devam edeceğiz. Süreç biraz akamete uğradı. Tamamını bitirip yapmayı taahhüt eden bağışçılar da var. Biz onları da organize edeceğiz. Kimse yapamazsa belediyenin bütçesinden o binayı bitirip hizmete açacağız. Bu bizim ayıbımız. Orayı siyasetin arka bahçesi yapmalarına kesinlikle karşıyız. Böyle bir şeyin içinde olmak da istemiyoruz. İlçemizde Alevi vatandaşlarımızın inanç ve ibadetlerinin gereklerini özgürce yaşayabileceği bir ortam sağlayamamaktan rahatsızlık duyuyorum. Kurumları kategorize etmek hem itibarını zedeliyor hem de başka bir amaca dönüştürüyor. Tartışma yaratmak için söylemiyorum; misal Ensar Vakfı bir hata yapıyor, bir görüş tahakküm altına alınıyor. Bir bütüne yansıtıp, siyasete tahvil etmeye çalışıyorlar. Bu çok tehlikeli bir şey. Orada yaşanan süreçten şikayetimiz, sıkıntımız bu.

“GÖRENİN BEĞENECEĞİ BİR MEKÂN OLACAK”
Oranın bu işlerden arınması lazım. Orada yaşananları kamuoyu önünde tartışmak istemiyorum. Çok kişiselleşmiş, ya benimle ya da ikbal bekleyerek orayı kullanmak isteyenlerin yarattığı bir sıkıntıydı. Bunları en kısa zamanda aşacağız göreceksiniz, böyle sürmesi mümkün değil. Cemevleri ibadethane işlevlerinin yanı sıra aynı zamanda farklı tecrübeleri barındıran, kültürel ve sosyal işlevleri de olan mekânlardır. Özgürce ve ihtiyaca yönelik Cem Evi'ni Nisan ayına kadar tamamlayacağız, görenin beğeneceği bir mekan haline gelecek.”

KUTLU: SİLİVRİ'DE CİDDİ BİR KIYIM SÜRECİ YAŞANIYOR
Cem Evi'nin siyasileştirildiği iddiasına karşı çıkan Kutlu, Işıklar için kesintisiz sadakat ve devamlı itaat bekleyen diktatör imasında bulundu. Kutlu, şöyle konuştu: “Az önce ifade ettiklerinize bakılarak bir yorum yapıldığında, ya herkes bana tabii olsun ya da bana karşı duran kim varsa burada yaşamaya hakkı yok tarzında bir anlayışın ben varlığını sezdim. Alevi Bektaşi geleneğinden gelen vatandaşlarımızın %95'inin oy tercihleri CHP'den yana. Burada AK Parti ve CHP'yi bir araya getirmek üzere yapılan bir siyasi hareket yok, olsa dahi bu insanların farklı insanların arkasında olma özgürlüklerini bir belediye olarak ben demokrasiye olan inancımız gereği saygı duymamız gerektiğini de özellikle belirtmek istiyorum. İsimlerini vermek istemiyorum ama bu gelenekten gelen meclis üyesi arkadaşlarımız suskun bir halde otururken bizim onlara bu savunmayı yapmamız dahi son derece üzüntü veriyor. Alevi vatandaşlarımızın bu hizmeti eksik kalmışken niçin tamamlanmıyor sorusunu AK Parti'den değil CHP'li meclis üyelerin bizden önce sormasını beklerdik. Genel çerçevede Silivri'de yaşanan spor kulüplerinden amatör spor kulüplerine varana kadar size el pençe duranlar bir tarafa, size karşı duranlar bir tarafa gibi çok ciddi bir kıyım sürecinin yaşandığını görüyoruz. Siz bu ilçenin şehreminisiniz, bu noktadaki davranışınız size biat edenle etmeyene eşit derecede olmalıdır diye düşünüyorum.”

Işıklar, “Hiçbir zaman biat ve mutlak itaate dayalı bir kültür içinde olmadım” tarzında savunmasına devam etti. Mecliste tartışmalar bu çerçevede sürerken, toplantının ertesi günü, 3 Ekim tarihinde Cem Evi'nin yapımı tamamlanan yemekhanesinin açılışı protokolün katılımı ile gerçekleştirildi.
Hazal BAŞARAN

YORUM YAP