IFAB’tan Oyun Kurallarında Çok Önemli 5 Değişiklik

IFAB’tan Oyun Kurallarında Çok Önemli 5 Değişiklik

4.06.2020 10:34:31

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB), oyun kurallarında çok önemli 5 değişikliğe karar verdi.

 

IFAB, 1 Haziran'da açıklağı 2020-2021 Sezonu Oyun Kuralları'nda elle oynama değişimleri en önemlileri olarak ön plana çıkıyor.

 

IFAB, OYUN KURALLARINDA NELERİ DEĞİŞTİRDİ?

1- Sarı kartlar seri penaltılarda geçersiz

Kazananın penaltı vuruşlarıyla belirleneceği maçlarda, 120 dakikalık süreçte görülen kartlar (kırmızı hariç elbette), penaltı vuruşlarına taşınmayacak. Takımlar 5'er penaltı seremonisine ‘hiç kart görmemişler gibi' başlayacak.

 

2- Penaltıda ihlal yapan kaleciye sarı kart yok

Eğer kaleci, penaltı esnasında bir ihlal yaptıysa ve kurtardıysa vuruş tekrar edilecek. Ancak ihlal yaptığı halde, top kaleciye dokunmadan direkten dönerse ya da auta giderse penaltı tekrar edilmeyecek. Kaleci penaltıyı tekrar ettirecek bir ihlal yaptığında daha önceden sarı kart görüyordu. Yeni sezonda ise sadece uyarılacak. İhlali yinelerse sarı kart görecek.

 

3- Karşılıklı ihlalde atış yapana ceza verilecek

Penaltıda hem vuruşu yapan oyuncu hem de kaleci aynı anda ihlal yaparsa, gol olup olmamasından bağımsız olarak kalecinin takımı lehine endirekt serbest vuruş verilecek ve vuruşu yapan oyuncu sarı kart görecek.

 

4- Topla 2. kez oynayan kaleciler yandı

Kaleciler, ceza alanı içinde bazen dalgınlık bazen de kasten topla 2. kez oynadıklarında rakip takıma sadece endirekt serbest vuruş veriliyor, kart çıkmıyordu. Artık kaleci en az sarı kart görecek, hatta pozisyonun durumuna göre bariz gol şansını engellemekten ihraç bile edilebilecek.

 

5- Umut vadeden atak faulünde devrim

Geçen sezon ilginç değişimlerden biri yaşanmıştı. Bariz gol şansı engellenen takım, rakip oyuncunun kırmızı kartla atılmasını beklemeden faulü hızlı kullanıp atağını sürdürürse, savunma oyuncusu kırmızı karttan kurtarıyor, oyun durduğunda sadece sarı kart görüyordu. Önümüzdeki sezon bu kuralın benzeri, ‘umut vadeden atak' için uygulanacak. Yani umut vadeden atağı faulle kesilen takım, faulü hızlı kullanıp oyunu başlatırsa, faulü yapan oyuncu sarı karttan yırtacak, uyarılacak. Benzer şekilde, eğer hakem bu tarz pozisyonda oyunu kesmeyip avantajı oynatırsa, devamında faul yapan oyuncuya kart gösteremeyecek. İlkinde takımın oyunu başlatma inisiyatifi var ancak ikincisinde hakemin inisiyatifine bırakılmış olması kulüplerde homurtu yaratabilir.

 

6- Hakem atışında 4 metre uzaklaşma şart

Hakem atışlarında 4 metrelik mesafeye açılmayan oyunculara sarı kart gösterilecek.

 

7- VAR artık önermeyecek, tavsiyede bulunacak

Nihai karar yetkisi hakemde olmak kaydıyla, VAR artık hakeme karar tavsiyesinde bulunabilecek. Örnek olarak VAR, bir tartışmalı pozisyon için hakeme “Potansiyel penaltı pozisyonu var, incelemeni öneriyorum” diyordu. Yeni kuralda ise “Bence el bariz açık, bu yüzden penaltı diye düşünüyorum” şekline evrildi.

(Kaynak: Hürriyet)

YORUM YAP