Eğitim İş: Uzaktan Eğitim notla değerlendirilemez

Eğitim İş: Uzaktan Eğitim notla değerlendirilemez

12.01.2021 09:28:03

“Uzaktan eğitimde, fırsat eşitliği sağlanamamışken, temel eğitimde öğrenciler notla değerlendirilemez” açıklamasında bulunan Eğitim İş Sendikası, MEB'den not uygulamasına son verilmesini talep etti, yaşanan haksızlığa karşı Cuma günü ekran karartacaklarını bildirdi.

Eğitim İş Sendikası, Uzaktan Eğitim sürecinde öğrencilerin haksızlığa maruz bırakılmasına, fırsat eşitliği sağlanamamışken temel eğitimde not verilmesine tepki göstererek Cuma günü ekran karartacaklarını duyurdu. MEB'in bu kararından vazgeçmesi gerektiğini savunan sendika, Türkçe Öğretmeni Oğuz Akkaş'ın velilere seslendiği açıklamasına yer verdi.

AKKAŞ: EN KISA ZAMANDA OKULLARIMIZA VE ÖĞRENCİLERİMİZE KAVUŞMAK EN BÜYÜK DİLEĞİMİZ

Söz konusu açıklamada şöyle: “Değerli Veliler, uzaktan eğitim sürecinde internet bağlantılarıyla yürütmeye çalıştığımız eğitim – öğretim faaliyetleri hak vereceğiniz gibi asla yüz yüze eğitimin yerini tutmadı ve tutması da mümkün görünmüyor. Bu süreçte hem siz veliler hem öğrenciler hem de biz öğretmenler ciddi sıkıntılar yaşadık ve yaşamaya da devam ediyoruz.

Şunu asla unutmayınız ki bir öğretmenin ve öğrencinin en verimli olacağı yer okullardır ve yüz yüze eğitim ile biz öğrencilerimizi yakından tanır, ders içi durumlarını değerlendirir, onların o anki ruh hallerini, konuyu anlayıp anlamadıklarını biliriz. Hiçbir okul öğretmensiz, hiçbir öğretmen de öğrencisiz bir anlam ifade etmez. En kısa zamanda okullarımıza ve öğrencilerimize kavuşmak biz öğretmenlerin en büyük dileğidir.

“FIRSAT EŞİTLİĞİ MAALESEF İYİCE ORTADAN KALKTI”

Uzunca bir süredir devam ettirmeye çalıştığımız uzaktan eğitim sürecinde arzu ettiğimiz verimlilikte ders işleyemememiz bir yana belki de asıl önemli olan maalesef bütün öğrencilerimize ulaşamamış olmamız. Çoğu zaman sınıf mevcutlarımızın yarısını dahi bulmadan ders anlatmak zorunda kalmak biz öğretmenleri gerçekten üzüyor. Maddi olanaksızlıklardan dolayı cep telefonu, tablet ya da bilgisayarı olmayan, internet erişimi kısıtlı olan ya da hiç olmayan öğrencilerimizin varlıklarını bilerek derse katılabilenlere ders anlatmak her şeyden önce vicdanımızı çok rahatsız etti. Her bir öğrencimiz için yaratmak zorunda olduğumuz fırsat eşitliği maalesef bu süreçte iyice ortadan kalktı ve artık iyice "ben buradayım" der oldu. Aslında bizler biliyoruz ki Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi "Eğitimde feda edilebilecek tek bir fert yoktur."

“YAPILAN İŞ “SÖZDE” BİR EĞİTİMDEN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİLDİR”

Öğretmenlik adaletle yapılır bunu sağlamak için en gerçek pusula da vicdanlarımızdır. Bizler, hak arama, adil olma ve vicdanımızla hareket etme noktasında öğrencilerimize birer rehber ve örnek olamazsak anlattığımız derslerin de verdiğimiz notlarında hiçbir geçerliliği yoktur aslında. Yapılan iş “sözde” bir eğitimden başka bir şey değildir. Bizler bu ülkenin gelecek nesillerini en doğru şekilde yetiştirmeye emek harcayan insanlarız.

“VERİLEN NOTLAR VİCDANLARDA SORGULANACAĞI AÇIKTIR”

Şunu da belirtmek gerekir ki eğitim-öğretimde amaç öğrenciye istendik davranışlar kazandırmaktır. Not verme işlemi ise sürecin en son basamağı olup asla amaç olamaz. Not vermek yalnızca öğretilenin öğrenci tarafından alınıp alınmadığını bize geri bildirime yarayan bir araçtır sadece. Dolayısıyla biz öğrencilerimize not vermek için dersler yapmayız. Asıl amacımız yaşına uygun bilgileri onlara aktarabilmektir. Bu aktarımın ne kadar sağlıklı olduğunu ölçmek amacıyla sınavlar yapar ve notlar veririz.

Hele ki eğitim- öğretimin bu derece aksadığı bir ortamda sağlıklı bir ölçme-değerlendirme yapılamayacağı ve verilen her notun vicdanlarda sorgulanacağı açıktır.

“ÖĞRENCİLERİMİZİN GELECEĞİNİ ETKİLEYECEK EN UFAK BİR YANLIŞ YAPMAMAK İÇİN KARARLIYIZ”

Bizler, sebebini bildiğimiz ve bilmediğimiz nedenlerle derslere katılamayan öğrencilerimize sağlıklı bir ölçme- değerlendirme yapamayacağımızın farkındayız ve bizlere dayatılan “ders notu girişi yapma” zorunluluğunu vicdani olarak doğru bulmuyoruz. Öğrencilerimizin gözünde adaletsizlik yapan öğretmenler olmak istemiyoruz. Hiçbir öğrencimizin geleceğini etkileyecek en ufak bir yanlış yapmamak için kararlıyız.

“NOT UYGULAMASINA SON VERİLMESİ ÇAĞRISINDA BULUNUYOR, CUMA GÜNÜ DERSLERE GİRMİYORUZ”

Milli Eğitim Bakanlığının bu dönem öğrencilere ders notu verilmesi uygulamasına son vermesi çağrısında bulunuyoruz. Bu nedenle de ilgili birimlerin dikkatini bu önemli konuya çekmek amacıyla Cuma günü “ekran karatma” dediğimiz eylemi gerçekleştirerek uzaktan eğitim derslerine girmiyoruz.

“BU EYLEMİ ANLAYACAĞINIZI VE HATTA DESTEKLEYECEĞİNİZİ ÜMİT EDİYORUM”

Hiçbir öğrencimize hak ettiğinden fazla ya da az not vererek o küçük yüreklerde okula, öğretmene ve ülkesine şüphe ile bakmasına neden olmak niyetinde değiliz. Bizim öğrencilerimiz, sizin çocuklarınız için gerçekleştireceğimiz bu eylemi anlayacağınızı ve hatta destekleyeceğinizi ümit ediyorum.”

Haber Merkezi

YORUM YAP