CHP israf iddialarının araştırılmasını istedi

CHP israf iddialarının araştırılmasını istedi

6.07.2019 10:41:16

Volkan Yılmaz'ın araç kiralama israfı iddialarına açıklama getiren Süheyl Kırkıcı, “Geçen sene 3 tane Sayıştay memuru 11 ay boyunca Silivri Belediyesinin bütün belgelerini, faturalarını, ihale dosyalarını didik didik etti. Şu anda önünüzde aslında tertemiz bir geçmiş var. Tüm bunlara rağmen bir yanlışlık varsa hiçbir şey karanlıkta kalmamalı. Alnımız açık, başımız dik” diyerek şüphelerin ortadan kalkması ve toplumsal vicdanının rahatlaması açısından bu konuların araştırılması için bir komisyon kurulmasını talep etti. Yılmaz, Kırkıcı'nın söylemlerine, “Ben Silivri Belediyesi'nde bir devr-i sabık aramıyorum. Belediyenin eski defterlerini karıştıran bir çalışma da yürütmüyorum. 1 ayda 450 bin lira Silivri'nin kasasında kalıyor. Bana teşekkür etmeniz gerekir” şeklinde cevap verdi. Yılmaz'ın sözleri üzerine CHP Grubu sıralarından ‘Teşekkür ederiz' sesleri yükseldi.

CHP Grup Sözcüsü Süheyl Kırkıcı, Cuma günü yapılan Temmuz Ayı Meclis Toplantısının II. Birleşimi'nde Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ın israf iddialarına cevap verdi. “Tasarruf hiçbir zaman hizmet kalitesinin düşmesinin bedeli olmamalıdır” diyen Kırkıcı, hâlihazırda çözüm bekleyen sorunlara eğilinmesi gerektiğine dikkat çekti. Birilerini suçlamak gibi bir derdi olmadığını vurgulayan Yılmaz, devreye sokulan tasarruf tedbirleri ile belediye bütçesine sağlanan tasarrufu belgeleriyle açıklayacağını duyurdu.

KIRKICI: HİZMET KALİTESİNDEN ÖDÜN VERİLMEMELİ
CHP Grubu adına konuşan Sühely Kırkıcı, şunları söyledi: “Sayın Başkan, değerli arkadaşlar ülkemiz ekonomik bir darboğazdan geçiyor. Bize göre izlenen yanlış politikalar, ekonomik yaşamı durma noktasına getirdi. İşletmeler ve tabi ki belediyeler bir takım tedbirlerle en az hasarla atlatma çabasında. Bu noktada belediyemizin tasarruf konusundaki çabalarını tabi ki anlamlı buluyoruz. Ancak bir kentte yaşamı güzel kılan ve anlamlandıran en önemli şeylerden biri temizliktir. Tasarruf hiçbir zaman hizmet kalitesinin düşmesinin bedeli olmamalıdır. Yani hizmet kalitesinden özellikle temizlik söz konusu olunca asla ödün verilmemelidir.

“TASARRUF ETTİĞİNİZLE ALAKALI ELİMİZDE BİR BELGE YOK”
Sayın Başkan bu ayın birinci oturumunda bilgilendirme bölümünde bazı hizmet araçlarının kiralanması konusunda bir önceki belediye yönetiminin savurganlık yaptığını, bir takım rakamlar okuyarak bunları değiştirmek suretiyle tasarruf ettiğinizi söylediniz. Tabi ki bizim açımızdan bir iddia bu. Doğruda olabilir ancak bizim elimizde ne bir belge, ne bir ihale dosyası, ne bir fatura, ne de teklif mektupları var. Bizde sizler gibi kentimize hizmet etmekle görevlendirilmiş iyi niyetli insanlar olarak tüm bu sorunları çözmek için buradayız. Bunu bilmek ve çözmek için bir çare aramamız lazım. Siz söylediniz çekildiniz, bu iş böyle olmaz. Çünkü iddia birçok insanı rencide eder, onurunu, gururunu kırar. Yalnız hizmet yapmakla yükümlü kişileri değil aynı zamanda çalışanlarımızın da gururunu, onurunu kırar.

“O ZAMAN KONJONKTÜR ÇOK FARKLIYDI”
İhalenin nasıl yapıldığını hepimiz biliyoruz. Belediye Başkanı bir hizmeti işaret eder. İlgili müdürlük, ihale dosyasını hazırlamaya başlar. Teknik şartnameyi kimse kafasına göre yapamaz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, Kamu İhale Kurumu'nun kriterleri var. Onlara uymak zorundasınız. Yani yeni araç kullanacaksınız ya da 2-3 yaşını geçmemiş araç kullanacaksınız, siz böyle 15-20 yıllık bir aracı ihale şartnamesine koyamazsınız. 1 yaşındaki bir araç ile 15-20 yaşındaki bir hizmet aracının aynı verimde olmadığını herhâlde söylemeye gerek yok. Sonra teklifler alınır. Teklifler ilgili müdürlük tarafından hazırlanmış olan ihale komisyonunda değerlendirilir ve en uygun çözümü geliştirecek bir raporla Belediye Başkanına sunulur. Belediye Başkanı yalnızca onay mercidir. Ülkenin ekonomik şartları her zaman yekpare kalamıyor. 2018'in Eylül ayında yapıldığını söylediğiniz araç kiralama ihalesi, hangi şartlarda yapılmıştı hatırlayalım. Bir defa taşeron yasası çıkmıştı ve belediyeye hizmet eden şirketteki taşeron işçilerin tamamı belediyeye aktarıldı. Onun sonucunda bu ihalenin yapılması kaçınılmaz oldu. O zaman konjonktür çok farklıydı. Bir rahip olayı vardı hatırlarsanız… Bir anda dolar 4 liradan 8 liralara kadar çıkmıştı. Hepimiz tedirgin olduk. İhaleye giren arkadaşlarımız tereddütler yaşadı hatta ihale komisyonuna dosya verdiler daha sonra dilekçelerini teminatlarını yakma pahasına geri çekmek zorunda kaldılar. Öyle bir süreçti ancak kentinde temizlik ihtiyacı vardı. Dolar yükseldi ben çöpleri almıyorum ya da hizmetleri yapmıyorum diyebilir misiniz? Bir kamu sorumluluğu bunu asla kaldıramaz. 100 lira da olsa 500 lira da olsa o hizmeti gördürmek için belediye yönetimi bu hassasiyet içerisinde davranmak zorundadır.

“İDDİA EDİLEN ŞEYLER, BİZİ RENCİDE ETTİ”
Kaldı ki tüm ihaleler Kamu İhale Kurumu'nun onayından geçmekte. Geçen sene 3 tane Sayıştay memuru 11 ay boyunca Silivri Belediyesi'nin bütün belgelerini, faturalarını, ihale dosyalarını didik didik etti. Şu anda önünüzde aslında tertemiz bir geçmiş var. Bir yanlışlık varsa tabi ki itirazımız yok konuşacağız. Ayrıca belediye meclisimiz tarafından her sene kurulan Denetim Komisyonu var. Belediye meclis üyelerinden ve belediyenin yetkili müdürlerinden oluşan bir komisyondur. Haftalarca faturalar, ihaleler, alım-satımlar, personel giderleri incelenir, bunlar belediye meclisine getirilir, böyle devam eder. Hepimizin ortak değeri Silivri ise halihazırda çözüm bekleyen ciddi sorunlarımıza eğilmemiz gerekirken iddia edilen şeyler bizleri rencide etti.

“ŞÜPHELERİN ARAŞTIRILMASINI İSTİYORUZ”
Cevap veremez hale geldim. Sizin elinizde belge var, bende yok. Biz siyaseti şeffaflık, ahlak, erdem için yapıyoruz. Hepimiz için geçerli bu. Tüm bunlara rağmen bir yanlışlık varsa, karanlıkta hiçbir şey kalmamalı. Alnımız açık, başımız dik. Varsa bir yanlış, nereye giderse gitsin, sizinle birlikte bu mücadeleyi sürdürmeye biz varız. Bunun araştırılmasını talep ediyoruz. Olağanüstü meclisten bir komisyon kurulmasını talep ediyoruz ve orada kafanızda hangi şüphe varsa araştırılmasını ve hukuken de gereğinin yapılmasını öneriyoruz. Halkımızdan gelecek bütün önerilere de açığız.”

YILMAZ: SİLİVRİ BELEDİYESİ'NDE BİR DEVR-İ SABIK ARAMIYORUM
Başkan Volkan Yılmaz, Kırkıcı'nın söylemlerine karşılık olarak şu cevabı verdi: “Öncelikle ben seçim öncesinde de, seçim çalışmalarında da Silivri'nin bundan önceki bütün belediye arkadaşlarına ve idari personellerine teşekkür ettim. Taş üstüne taş koyan herkesten Allah razı olsun dedim. Kimsenin özel hayatına, kişilik haklarına ve meydanlarda yaptıkları icraatlarla ilgili bel altı bir vuruş yapmadım. O gün olduğu gibi bugün de ben Silivri Belediyesi'nde bir devr-i sabık aramıyorum. Bunu bir kere bilmenizi istiyorum. Benim oturduğum gibi sizlerde burada Silivri'nin güzel insanlarının oylarıyla oturuyorsunuz. Benim için her biriniz kıymetlisiniz. Ben ne sizleri, ne memurlarımızı, ne geçmiş dönem belediye başkanımızı yermek için bu tespitleri yapmıyorum. Bakın iddiada da bulunmuyorum. Bütün her şeyi sizlerle gönül açıklığıyla paylaşmaya hazırım. İhalenin şartnamesiyle ilgili bir şey iddia etmiyorum. İhaledeki bir usulsüzlükle ilgili bir şey iddia etmiyorum. Belediyenin eski defterlerini karıştıran bir çalışma da yürütmüyorum. Bir araya gelip her şeyi masaya yatırırız. Olay çok basit. O günün şartlarında bu kiralamaların yapıldığını söylüyorsunuz ama 1-2 ay sonra bu araçları iade edip yeni araç kiralama hakkını vermiş ihale dosyası size. Bunu yapmalıydınız. Benim yaptığım tamamen budur. Birilerini suçlamak gibi bir derdim yok asla da olmayacak. Şartnamede ihaleyi üstlenen firmaya araçların yaşı ile ilgili bir kıstas da getirilmemiş. 1 ayda 450 bin lira Silivri'nin kasasında kalıyor. Bana teşekkür etmeniz gerekir. Ben net olmayan bir şeyi size söylemem. 1 ay sonra yakıt bedelleri dahil hepsinin raporlarını size çıkaracağım.”

Hazal BAŞARAN

YORUM YAP