“Çanakkale; bağımsızlık sevdasının yaşanmış gerçekliğidir”

“Çanakkale; bağımsızlık sevdasının yaşanmış gerçekliğidir”

21.03.2018 10:12:17

18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 103. yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Silivri Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan programda Tarih Öğretmeni Tanju Kaya, günün anlam ve önemiyle ilgili yaptığı konuşmasında “Çanakkale; dualarla atılan her adımda inancın ispatı bağımsızlık sevdasının yaşanmış gerçekliğidir.” dedi.

18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 103. yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Silivri Kaymakamlığı tarafından düzenlenen ilçe programı, dün Önder Yılmaz Sahnesi'nde Silivri Anadolu Lisesi'nin sunumuyla devam etti. İlçe Kaymakamı Ali Partal, Belediye Başkan Vekili Mehmet Has, CHP İlçe Başkanı Suna Göçengil, İyi Parti İlçe Başkanı Ozan Ersaraç, İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Erdal Aslan, İlçe Milli Şube Müdürü Osman Kesici, diğer protokol üyeleri, okul yöneticileri, öğretmen ve öğrenciler programa katılanlar arasındaydı.
Silivri Anadolu Lisesi Fizik Öğretmeni Nurşah Demir Çoban ve okulun mezun öğrencisi Murat Burak Ünlütürk'ün sunumunda gerçekleştirilen program, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, şehit ve gazilerimizin anısına Saygı Duruşuyla başladı, akabinde İstiklal Marşımız okundu.

KAYA: BAĞIMSIZLIK VE EGEMENLİK MÜCADELESİNİN TEMELLERİ ÇANAKKALE ZAFERİ İLE ATILMIŞTIR
Günün anlam ve önemini belirten konuşma okulun Tarih Öğretmeni Tanji Kaya tarafından yapıldı, Kaya, şu sözlerine yer verdi: “20. Yy başlarında Almanların “Doğuya Doğru Politikası”, Rusların “Açık Denizlere İnme Politikası” ve İngilizlerin “Denizlerin Hakimi olma arzusunun” düğümlendiği nokta Çanakkale ve İstanbul Boğazları olmuştur. Bu politikalardan hareketle yakın zamanda İstanbul ve Çanakkale üzerinde bir güç gösterisinin olacağı muhakkaktı. Avrupa Kıtası'nda başlayan ve kan dökmekten öteye gidemeyen I.Dünya Savaşı, Çanakkale Savaşıyla hem Rusya-Osmanlı gibi Batı Cephesine uzak kalmış müttefikleri savaşa sokacaktı hem de Avrupalı Devletler amaçlarına ulaşmak yolunda adımlarını atmış olacaklardı. Geldiler; aralarında Fransız kömür madencileri, derin vadilerden gelen Galliler ve Cambridgeli şairler vardı. Dünyanın bir ucundan gelen Avusturyalılar, Yeni Zelandalı çiftçiler vardı. Karşılarında ise teslim olma hissine ruhlarında asla yer vermeyen kınalı elleriyle Mehmetçik vardı. Çanakkale boğazını geçemeyeceklerini anlayan düşman kuvvetleri, bu kez topraklarımıza karadan girmeyi denemişler. Böylece İngiliz, Fransız, Avusturya, Yeni Zellanda ve diğer bazı sömürgecilerle ait Anzak adı verilen askeri güçler 25 Nisan 1915 günü karadan çıkarma yapmaya başlamışlardır. Kahramanların doğması için olağanüstü zamanlar gereklidir. Böyle olağanüstü bir günde cephanesi biten askerlerimize karşı 19. Tümen Komutanı Mustafa Kemal Atatürk, yıllarca Türk milletinin hafızasından silinmeyecek olan “Ben size taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve başka komutanlar geçebilir.” sözlerini söylemiştir. Böylece o güne kadar tarihin yaşadığı en büyük siper savaşlarından biri başlamış ve uzun süren mücadeleler sonrasında ise bugün Anadolu topraklarında bağımsız olarak yaşamımızı sağlayacak olan büyük bir zafer kazanılmıştır. Parlak umutlarla karaya ayak basan birleşik düşman ordusu 1916 kışında bozguna uğrayarak çekip gitmek zorunda bırakılmıştır. Çanakkale Savaşı, laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna giden yolda önemli bir aşama olmuş, bağımsızlık ve egemenlik mücadelesinin temelleri Çanakkale Zaferi ile atılmıştır.
Çanakkale, utançla yaşamak yerine onurla ölmeyi tercih edenlerin savaşıdır. Çanakkale, dualarla atılan her adımda inancın ispatı bağımsızlık sevdasının yaşanmış gerçekliğidir. Çanakkale, genç-yaşlı, kadının erkek el ele kenetlenen bir milletin var oluş mücadelesinin kıvılcımı olmuş bir ulusun yokluktan var oluşa giden engebeli yollarında bütün yurdu çepeçevre saran kocaman bir meşaleye dönüşmüştür. Bu anlayışla Çanakkale'de canını vermiş, kanını akıtmış her kahraman Türk askeri bütün dünyanın saygıyla önünde eğildiği takdire şayan bir mertebeye ulaşmıştır.
Çanakkale yalnız devletlerin ve komutanların savaşı değildir. Çanakkale; Nusret Mayın Gemisinin, Mesudiye Zırhlısının, Koca Seyit'in, Aleko'nun ve daha nice adı geçmese de yazdıkları destan hale anlattığımız isimsiz kahraman destanıdır.
Çanakkale Zaferi ile birlikte, Şehitler Günü olarak da andığımız bu anlamlı zafer gününde, kutsal vatan topraklarını canları pahasına müdafaa ederek şehitlik mertebesine ve onuruna erişen aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla hatırlıyoruz. Aziz şehitlerimiz yattıkları yerlerde şunu hissetmelidirler ki, temiz kanlarıyla suladıkları kutsal vatan toprakları, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk Gençliği ve Tüm Türk Ulusu tarafından en kutsal emanet olarak müdafaa ve muhafaza edilecektir. Onların dünya barışı için uzattıkları Zeytindalı bugün hala barış elçisi olmak görevini yürütmektedir.
Bu duygularla, bizlere bu zaferin gururunu armağan eden, başta ebedi başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere, vatan savunmasına iştirak eden büyük Türk Ordusunun kahraman mensuplarını, onu her şeyiyle destekleyen aziz Türk Milletini ve vatanları uğuruna hayatlarını feda eden bütün şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve şükranla anıyor, ruhlarınız şad olsun diyorum.”
Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından Silivri şehitlerini konu alan slayt sunuldu. Silivri şehitlerimiz rahmetle anıldı.
Silivri Anadolu Lisesi öğretmeni Onur Hızardere'nin okul öğrencilerinden oluşturduğu müzik grubu sahne alarak kahramanlık türküleri seslendirdi. Okulun Edebiyat Öğretmenlerinden Şenay Şan'ın yazdığı ve Nihal Tuna Güvenç'in yönettiği oratoryo, izleyicilere unutulmaz anlar yaşattı ve büyük beğeni topladı.

ÖDÜL TÖRENİ
Program Ödül Töreniyle devam etti. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce gerçekleştirilen Çanakkale Savaşlarının 103. yıldönümü konulu Ortaokullar arası Resim Yarışması'nda İlçe Birincisi olan Kavaklı Ortaokulu öğrencisi Azime Nisa Gömleksiz, Şiir Yarışması'nda İlçe Birincisi olan Şehit Olcay Özcan Ortaokulu öğrencisi Emirhan Küçük ve Kompozisyon Yarışması İlçe Birincisi olan Emir Şenağaç, ödüllerini Belediye Başkan Vekili Mehmet Has'tan aldı. Liseler arası Kompozisyon Yarışması'nda İlçe Birincisi olan Silivri Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Merve Akbulut, İlçe İkincisi olan Silivri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Betül Avcı ve İlçe Üçüncüsü olan Toki Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrencisi Nazlı Yılan ödüllerini İlçe Kaymakamı Ali Partal'ın elinden alarak tebrikleri kabul etti.
18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Programı burada sona erdi.
Renginar SALİ

YORUM YAP