Aşık Muhlis Akarsu anısına türkülerle

Aşık Muhlis Akarsu anısına türkülerle

13.05.2016 13:34:32

Çağrıbey Ortaokulu Müzik Öğretmeni Volkan Yaran tarafından bu yıl 5. si gerçekleştirilen proje kapsamında her yıl bir halk ozanımızın anısı yaşatılmakta. 2012 Yılında Aşık Veysel Şatıroğlu, 2013'te Aşık Mahsuni Şerif, 2014 yılında Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş, 2015 yılında Özay Gönlüm ve 2016 yılında Türk halk ozanı Aşık Muhlis Akarsu ismi ile Türk Halk Müziği Amatör Ses Yarışması ilçemiz okullarından seçilen öğrencilerin katılımıyla 10 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleştirildi. Çağrıbey Müzik Atölyesi'nin hazırlamış olduğu etkinlik İpek İrem Yonat ve Atılay İbracık'ın sunumunda, Ortaokulu Cengiz Ataç Konferans Salonu'nda, düzenlendi. Programa İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay, okul yöneticileri, öğretmen, öğrenci ve veliler katıldı.

DEMİRKAYA, TEŞEKKÜR ETTİ
Çağrıbey Ortaokulu Müdürü Nilüfer Demirkaya, yaptığı açılış konuşmasında Türk Halk Müziği'ne ilgisi ve yeteneği olan ilçemiz okul öğrencilerinin keşfedilmesi ve desteklenmesinin yanı sıra ozanlarımızın anılmasını da amaçlayan etkinliği düzenleyen Müzik Öğretmeni Volkan Yaran ve duyarlılık gösterip katılımlarını öğrencilerinin katılımlarını sağlayan okul yönetici ve öğretmenlerine teşekkür etti. Demirkaya, etkinliğin yarışmadan çok konser tadında geçmesini diledi.

YARAN: KÜÇÜK DE OLSA İZ BIRAKABİLMELİYİZ
Müzik Öğretmeni Volkan Yaran, popüler kültüre rağmen kültür değerlerimizi yaşatarak gelecek nesillere aktarmak, gençleri türkülerle tanıştırmak adına Aşık Veysel Şatıroğlu, Aşık Mahsuni Şerif, Neşet Ertaş, Özay Gönlüm'den sonra Aşık Muhlis Akarsu'nun anısını yaşatmak üzere bu sene beşinci etkinliği düzenlediklerini dile getirdi. Yaran, “Kültür mirasımızın en değerli temsilcileri çok güzel izler bıraktı. Biz de onlar gibi küçük de olsa iz bırakabilmeyi çok isteriz. Çocuklarımız halk müziği kültürünü de kazansın. Beşinci etkinliğimizi gerçekleştiriyoruz. Etkinliklerimizde yeteneklerini sergileyen bazı öğrencilerimiz bu alana yöneldi. Bir öğrencimiz konservatuarda, bir başka öğrencimiz ise Güzel Sanatlar Lisesinde okuyor. Bu da bizim hedefimize ulaştığımızı gösteriyor. Duyarlılık gösterip öğrencilerinin katılımını sağlayan, onları teşvik edip destekleyen öğretmen arkadaşlarıma, jüri görevi üstlenen müzik öğretmenleri arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Okul Yönetimimiz ve Okul Aile Birliğimize desteklerinden dolayı ayrıca teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Yaran'ın konuşmasının ardından sunucu öğrenciler İpek İrem Yonat ve Atılay İbracık Aşık Muhlis Akarsu'nun biyografisi hakkında bilgi verildi.

AŞIK MUHLİS
AKARSU KİMDİ?
Muhlis Akarsu (d.1948-ö.2 Temmuz 1993) Kangal'ın Minarekaya Köyü'nde doğdu. Aşıklık geleneğini küçük yaşlardan itibaren yöresindeki ve yöresine gelip giden aşıklardan öğrenen Akarsu, 1962 yılında ilkokulu bitirdikten sonra köyünde gerçekleştirilen cemlerde ve toplantılarda bağlama çalarak kendini geliştirdi. İlk dönemlerde Aşık Mahzuni'den etkilendi. Sonraki yıllarda kendine özgü bir tavır yakalayan Akarsu, aşıklık geleneğine bağlı olarak, Aşık İhsani, Ali İzzet, Hüseyin Çırakman, Neslimi Çimen gibi aşıklarla çeşitli yöreleri dolaştı. Aşık Muhlis Akarsu, yaklaşık 400 kadar türküyü halk müziği repertuarlarına kazandırdı. Yaklaşık 450 tane 45'lik plak, 10 uzunçalar, 60 kadar kaset çalışmalarıyla Türk Halk Müziğine büyük emekleri geçti. Türkiye ve Türkiye dışında çeşitli konserlere katılan Akarsu, özellikle 1980'li yılların başından itibaren Arif Sağ, Musa Eroğlu ve Yavuz Top'la birlikte oluşturduğu “Muhabbet” Grubuyla önemli bir çizgi tutturdu. Ozanlık geleneğinin büyük öncülerinden olan Aşık Muhlis Akarsu, 1993 yılında Pir Sultan Abdal Kültür Festivali'ne katılmak üzere gittiği Sivas'ta konakladığı Madımak Oteli'nde çıkan olaylarda üzücü bir şekilde yaşamını yitirdi.
Program, Çağrıbey Ortaokulu Müzik Atölyesi Türk Halk Müziği Korosu'nun seslendirdiği Muhlis Akarsu türküleri dinletisiyle devam etti. Ardından Aşık Muhlis Akarsu Türk Halk Müziği Amatör Ses Yarışması'nda sırasıyla Silivri Ortaokulu öğrencilerinden solist Sudenur Ayçelebi, Kavaklı Ortaokulu solisti Güler Şeker, 80. Yıl Cumhuriyet Ortaokulu solisti Ataberk Budak, Ertuğrul Gazi Ortaokulu solisti Ceren Ercan, Alipaşa Fethi Erkoç Ortaokulu solisti Ahmetcan Pulatkan, Kadıköy Ortaokulu solisti Sudenaz Karasaç, Çağrıbey Ortaokulu solisti Orhan Güler, İBB Abdülezelpaşa Ortaokulu solisti Edanur Kayaner ve 75. Yıl Cumhuriyet Ortaokulu solisti Derya Aksu hazırladıkları türküleri okudular.
İlçemiz okullarında görevli müzik öğretmenlerinden oluşturulan jüri üyeleri değerlendirme yaparken, aynı proje kapsamında geçmiş yollarda katılıp derece alan Seyit Solmaz adlı öğrenci sahne aldı.

TÜRKÜ YORUMCULARI ÖDÜLLENDİRİLDİ
Müzik Öğretmeni ve projenin fikir babası Volkan Yaran, jüri tarafından yapılan puanlamayla derece alan okulları şöyle açıkladı: 75. Yıl Cumhuriyet Ortaokulu birinci, Ertuğrul Gazi Ortaokulu ikinci ve Silivri Ortaokulu üçüncü.
En iyi yorum ve ses kaliteleriyle jüri tarafından ilk üç dereceye layık görülen okul solistlerine plaket verilirken, yarışmaya katılan tüm öğrencilere katılım belgesi, bağlama ve Aşık Muhlis Akarsu albümü hediye edildi. Hediyeler Okul Müdürü Nilüfer Demirkaya ve jüri üyeleri müzik öğretmenleri tarafından sunuldu.
Renginar SALİ

YORUM YAP