Zam gerilimi

Zam gerilimi

6.01.2022 14:46:46

Ülke genelinde büyük bir gerilime neden olan zam tartışması Silivri Belediye Meclisinde de etkisini hissettirdi.

Silivri Belediye Meclisi'nin Ocak ayı birinci oturumunda İBB ve Silivri Belediyesi ilişkileri üzerinden çıkan İSKİ tartışmasının kapsamı genel iktidar uygulamaları ile zam konusu üzerinden açılım gösterdi.

YILDIZ: İLİŞKİLERİ ZEDELİYORSUNUZ

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ın İSKİ'den hizmet beklentisi ile eksiklikler nedeniyle getirdiği eleştirileri Cumhur İttifakı'nın kurumun zam taleplerine onay vermemesi ile açıklayan Melih Yıldız, “Tiyatro oynamayın! Kimsenin aklıyla dalga geçmeyin” diyerek şöyle konuştu: “İBB birimlerinden her hizmet sorgulanmadan ayağınıza geliyor. İSKİ'den onca hizmet istediniz, onca hizmeti de bir telefonla getirdiğinizi kendiniz ifade ettiniz ama İBB'de İSKİ genel kurulunda zam talebi geldiğinde “%95 zam talep etti biz buna hayır dedik” diye açıklama yaptınız.

Böyle İBB ve Silivri Belediyesi ilişkileri varken siz bu çıkışlarınızla, gerçek dışı söylemlerinizle bu ilişkileri zedeliyorsunuz.  Lütfen bunların farkında olun. Kendiniz yaptığınız zamlarla, rayiç bedellere koyduğunuz %1000, %1500'lük farklarla “Ben hizmet yapacağım” deyip kamuoyunu bu şekilde ikna etme çabası içerisindesiniz fakat İSKİ genel kurulunda %36 zam talep edindiğinde bunu  “%96 zam talebi ile gelindi, vatandaşlar biz size %96 zam yaptırmadık, zamları geri aldık. İSKİ'nin teklifine karşı çıktık” deyip siyaset yapıyorsunuz! Bu doğru bir şey değil. Sonra da diyorsunuz ki “İBB, İSKİ üzerinden Silivri'yi cezalandırıyor”. Siz nasıl hizmet yapacaksınız? Halktan topladığınız parayla. O %1000, %1500 yaptığınız zamlarla. E kusura bakmayın İSKİ de halka zam yaparak hizmet yapıyor, hizmet edecek. Lütfen bu konularda biraz daha hassas olun. Silivri'ye hizmet noktasında el ele, kol kola hizmeti beraberce götürelim. Orada farklı burada farklı konuşmayalım!”

YILMAZ: SÖYLEDİM, YİNE SÖYLÜYORUM!

Yıldız'ın açıklamaları üzerine söz alan Başkan Yılmaz, “Burada farklı orada farklı konuşmuyorum. Daha önce buradaki bir yerel gazeteye duygularımı ifade ettim; İSKİ üzerinden Silivri Belediyesi'nin cezalandırıldığını söyledim yine de söylüyorum. İSKİ Genel Müdürünü yapılanlar ve yapılmayanlar ile ilgili en ağır eleştiren kişi benim. İSKİ'den hizmet gelecek diye Genel Müdürüne yağcılık çekecek karakterde değilim! Doğruya doğru yanlışa yanlış! Yaptıklarına teşekkür, yapamadıklarına eleştiri arkadaşlar.

“İSKİ'NİN BECERİKSİZLİĞİ YÜZÜNDEN İYİLEŞTİRME PROJELERİMİZİ ERTELİYORUZ”

Silivri sınırları içerisinde bir derenin ıslah projesi yok! Kolon Hastanesi arkasındaki sokaklara girmek için İSKİ'ye yalvarıyorum. Alibey Mahallesine yaptıklarımızı gelin beraber yapalım. Ne kadar güzel işler yaptık. Adliye'nin arkasındaki sokaklara girilmesi için yalvarıyorum. Hamamın, otoparkın arkasındaki sokaklara, Selimpaşa Halaskargazi 1980 yılından teneke atık su hatları ile yapılıyor. İSKİ'nin beceriksizliği ve “Para yok, para yok” demesi ile biz şu an sokak iyileştirme projelerimizi erteliyoruz. Kaldırım, bordür, asfalt bunların hiç birini yapamıyoruz. Yaptıktan sonra 6 ay – 1 sene sonra İSKİ geldiğinde oraların hepsi darma duman olur. Alibey Mahallesinde yenilediğimiz bölgelerde insanlar dua ediyor bize, pırıl, pırıl oldu. Yapacak çok iş var.

“AK PARTİ DÖNEMİNDE, İBB'DE İSKİ'NİN GELEN HİÇBİR ZAM TALEBİNE, CHP “EVET” DEMEMİŞ”

İSKİ İBB'nin marka değeri. İş yapamaz, borca batık hale gelmesini istemiyorum. İSKİ kar etmeli. Ettiği karla da hizmetlerini sürdürebilmeli. İktidarı eline alan zammı savunuyor. AK Parti döneminde İBB'de İSKİ'nin gelen hiçbir zammına CHP “Evet” dememiş. Sayın İmamoğlu seçimlerden önce dedi ki “İBB'de büyük bir israf var, tasarruf ederek bu şehrin bütçesini %50 arttıracağım”. Aynı şu an Silivri Belediyesi'nin yaptığını yapacağını söyledi. Ama başarılı olmadı borçlanarak devam etti. Seçimde “İstanbullu çok pahalı su kullanıyor suyu %50 ucuzlatacağım” dedi. Seçimden önce durumu bilmeden vaatte bulundu diyelim, seçildikten sonra uygulamaya kalktı. 5 tane olağan üstü İSKİ genel kurul yapıldı su zamma için. Siz kamyonu çıkmaz sokağa sokacaksınız sonra “Cumhur İttifakı aynalara bakarak kamyonu buradan çıkarsın” diyeceksiniz! Niye soktunuz? İndirim yapmasaydınız böyle bir şey gündeme gelecek miydi? Bizi seçen insanlar da “Su zammına karşı çıkın” diyor.”

“EKREM BEY'E SALDIRMIYORUM”

CHP saflarından gelen “Diğer zamları neden savunuyorsunuz” eleştirilerine Yılmaz, “Ben doğalgaz, elektrik zammını savunabilir miyim? Savunmuyorum” diye yanıt verirken, “Ekrem İmamoğlu'nun  Cumhurbaşkanı olmasını engellemek için saldırıyorsunuz” sataşmasına da Başkan Bey, “Ekrem Bey'e de saldırmıyorum, öyle bir ruh halim yok” diyerek karşılık verdi.

BARLAS: HÜKÜMETİNİZ GEREKLİ ADIMLARI ATIYOR

AK Parti İBB Meclis Üyesi Sami Barlas da çıkan tartışmalar üzerine söz alarak, “İSKİ'nin yapamadığı ileri biyolojik arıtma tesislerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapacak. Vatandaşlarımızın küresel enerji krizinden en az şekilde etkilenmesi için Hükümetiniz gerekli adımları atıyor. Doğalgaz maliyetlerinin ‘4/3'nü, elektrik maliyetinin yarısını devlet olarak karşıladık. Şu anda ülkemizde doğalgaz 0,16 Euro'dur, Bulgaristan'da 0,99 Euro'dur. Devletimiz vatandaşın üzerinden yükü almak için gerekeni yapıyor. Eleştirirken bazı şeyleri araştırın” dedi.

YAZICI: SUYA YAKLAŞIK %64-5 CİVARINDA ZAM YAPILDI

AK Parti'nin bir diğer İBB Meclis Üyesi Celalettin Yazıcı da tartışmalara dahil olarak şunları söyledi: “Meclis ile başkanın farklı partilerden olmasının İstanbul için şans olduğunu düşünüyorum. Eskişehir, Ankara da İstanbul gibi ama oradan hiç “Engelleme” şikayeti gelmiyor. Melih Bey, İBB meclisinde suya zam yapılmadığını ve meclisin tıkayıcı bir rol aldığını ifade etti. 2019 yılında su 4 liraydı. Şu anda 6,55 TL. Yani suya yaklaşık %64-5 civarında zam yapıldı.

“SORUNUN MÜSEBBİBİ KİM?”

Bu zamma rağmen belki İSKİ istediği yatırımları yapamıyor, istediği geliri elde edemiyor olabilir. İSKİ zor durumda ama bunun müsebbibi kim? Önce bunu tahlil etmek lazım. Ekrem bey mi, Meclis mi sorumlusu? Eskiden su zamları enflasyon oranında alınıyordu. Peki, bu dengeyi kim bozdu? AK Parti durup dururken “Hadi bakalım Ekrem Bey seçildi biz bu suları %50 indirelim” mi dedi? Yoksa bunun sorumlusu Ekrem Bey mi? El vicdan deyip bunu kendinize sorun! Ekrem Bey “ İstanbullu dünyanın en pahalı suyunu kullanıyor” dedi, bazı meclis üyeleri de “Su bedava olmalı” iddiasını ortaya koydu. Seçilir seçilmez Ekrem Bey meclise %40 su indirim teklifi gönderdi ve bu karar meclisten oybirliği ile geçti. Su indikten birkaç ay sonra zam teklifi ile geldi. Sırasıyla borçlanma yetki talepleri geldi bir kısmına da evet dedik, borçlanma ve zam taleplerinin tümüne ret verildi diye bir şey yok. “İstanbul'a borç yapmak ihanettir” diyen Belediye Başkanı 43,5 Milyar TL borçlandı. Durum böyleyken sesiniz her mecrada çok çıkıyor.”

 

 

 

  • ETİKETLER
PAYLAŞ
« Önceki Yerine sevemem
Sonraki » Çağımızın hastalığı…

YORUM YAP