Yılmaz'dan İBB'de hafriyat hamlesi

Yılmaz'dan İBB'de hafriyat hamlesi

24.05.2021 16:40:03

 Kaçak hafriyatla mücadelede ortak akıl çağrısında bulunan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, İBB gündeminde konuyu farklı bir boyutu ile MHP Grubu adına gündeme taşıdı.

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, İlçe Belediyesi'nin Mayıs oturumunda çevrenin korunmasına yönelik “Hafriyatla mücadelede ortak akıl geliştirmeliyiz” çağrısında bulunduktan sonra İBB'de de konuyu MHP Grubu adına farklı bir boyutu ile gündeme taşıdı.

 İBB MECLİSİNE HAFRİYAT ÖNERGESİ VERDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanlığına, MHP Grubu adına sunulan önergede hafriyat konusunda talep ettiği düzenlemeyi Başkan Volkan Yılmaz şöyle ifade etti: “5216 sayılı "Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun" 7/ i maddesine göre, hafriyat toprağının ve inşaat/yıkıntı artıklarının usulüne uygun ve çevre kirliliğine sebep olmayacak şekilde bertaraf edilmesine yönelik hizmetlerin Büyükşehir Belediyeleri tarafından yürütüleceğine ilişkin düzenleme çerçevesinde; İstanbul il sınırları içerisindeki "Hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıklarının yönetim hizmetleri İstanbul Büyükşehir Belediyesinin görev, yetki ve sorumluluğundadır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi hafriyat yönetim hizmetlerini, Orman Genel Müdürlüğünce kendisine tahsis edilen alanlarda iştiraki olan İSTAÇ A.Ş. eliyle yerine getirmektedir.

İSTAÇ A.Ş. tarafından işletilen hafriyat alanlarına, döküm için giden kamyonlar trafik yoğunluğu ve çevre kirliliği oluşturmakta ve altyapıya zarar vermektedirler.

*Oluşan zararların telafisinde değerlendirilmek üzere sahaların bulunduğu ilçe belediyelerine, o ilçe sınırları içerisindeki hafriyat sahalarının brüt işletme cirosunun yüzde 20 (artı KDV) tutarında ödemenin üçer aylık dönemlerde yapılması,

İlçe Belediyelerine kanunlarla verilmiş görev ve sorumlulukların yerine getirilmesi esnasında ortaya çıkacak hafriyat toprağı ile belediyelerce uygun görülen Devlete ait her derecedeki okul binaları, orta ve yüksek öğrenim öğrenci yurtları ve mabetlerin, vakıflar kanununa tabi vakıfların yapmış oldukları her derecedeki okul binaları, orta ve yüksek öğrenci yurtları, mabetler ve kurumsal binaların inşa bakım ve onarımı esnasında ortaya çıkan hafriyat toprağının döküm bedellerinin İSTAÇ A.Ş. fiyat tarifesi üzerinden %50 oranında indirimli olarak ödenmesi için,

Belediye meclisimizde karar alınmasını arz ve talep ederiz.”

Volkan Yılmaz, Şenoğlu Türkyılmaz ve Doğan Gürsoy imzası ile verilen önerge oyçokluğu ile kabul edildi.

CHP Grubu adına söz alan Tarık Balyalı, önergeye İBB Gelirlerini azaltacağı ve mahiyet hesaplaması yapılmadan getirildiği için karşı olduklarını ifade etti.

YORUM YAP