Yılmaz: ‘Çelme takmak’ yaptığınız

Yılmaz: ‘Çelme takmak’ yaptığınız

6.01.2023 18:17:11

2023 bütçesinde onay verdikleri halde muhalefet, iktidarın 29 adet taşınmaz satış kararına karşı çıktı. Satışa çıkacak yerlerin yarısından çoğunun bu dönem planlama çalışmalarındaki eksik terklerden üretildiği belirten Başkan Yılmaz, kendi iktidarlarında 10 yılda 215 dönüm yer satarken, muhalefete 41 dönümün satışına karşı çıkmanın mantığını sorgularken, “Açıkça söyleyin, “Biz bunu siyaseten yapıyoruz Volkan Yılmaz bu yatırımları bitiremesin. Seçime bir yıl kaldı, onu yakasından paçasından aşağıya çekelim” deyin” şeklinde konuştu.

Silivri Belediye Meclisi'nin 02/01/2023 tarihli toplantısında, Plan, Bütçe ve Hukuk Komisyonu'na havale edilen, Silivri Belediyesi Mülkiyetinde bulunan 29 adet taşınmazın, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 18/e ve 34/g maddeleri gereği, satışından elde edilecek gelirin, belediye hizmetlerinin yapılmasında kullanılmak üzere, satışının yapılması hususunda muhalefetin ret oyu vermesi üzerine karar oyçokluğu ile alındı.

YILMAZ: BELEDİYELER HİZMET MAKAMLARI MI, YOKSA ARSA OFİSLERİ Mİ?

Gündemi kapattıktan sonra Başkan Volkan Yılmaz, konuyla ilgili bir açıklamada bulunarak şunları söyledi: “Belediyeler hizmet kurumları. Belediye Başkanları ve meclis üyeleri, bu şehre hizmet etmek, eğitimden sağılığa, sanattan spor hizmetlerine şehrin ihtiyaçlarını karşılamak için bu makamlarda oturuyoruz.

Belediyeler kaynak yaratmak, tasarruf etmek, bütçede gelirlerini oluşturmak adına çalışmalar yaparlar. Belediyeler hizmet makamları mı, yoksa arsa ofisleri mi? Planlar yapılırken ihtilaslar yapılır, eksik terkler daha sonrasında değerlendirilir. Belediyelerin mülkiyetinde arsalar üretilebilir. Üretilen arsalar satılmak suretiyle belediyeye bir kaynak oluşturulur. Tıpkı emlak vergileri, İller Bankası'ndan gelen bir pay gibi Belediyenin gelir kalemleri arasında arsa satışlarının olması son derece doğal.

“DÖRT YILDIR SİLİVRİ BELEDİYESİ DİŞE DOKUNUR BİR ARSA SATIŞI YAPMADI”

Göreve geldiğimiz günden beri yanılmıyorsam 4 bin m2 irili ufaklı arsa satışıyla belediyemize bir gelir elde ettik. Dört yılı dolduracağız, Silivri Belediyesi elle tutulur dişe dokunur, hatırı sayılır bir arsa satışı yapmadı.

“BÜTÇEDE ARSA SATIŞINA ONAY VERDİNİZ!”

2023 bütçemizi oy birliği ile kabul ettik. Sizlere de teşekkür ettim. 2023 bütçemiz 1 milyar 350 milyon lira… Bu bütçeyi gerçekleştirmek için gelir kalemlerine baktığınızda Silivri Belediyesi 200 milyon liralık bir arsa satışını öngörmüş. Artan maaşlar, yakıt, enerji, demir, beton fiyatları ve Silivri Belediyesinin gider kalemlerinden düşürecek çok bir kalemi olmadığı için bu yılki bütçemizde 200 milyon liralık bir arsa satışını öngördük. Satışı gerçekleştirip bütçemizi denkleyebilmek için böyle bir satış kararı alıyoruz. Bu arsaların da satılıp satılmayacağını hep birlikte göreceğiz. Değerinde olmayan hiçbir arsayı satmıyor, satmayız.

Hal böyleyken bu belediyenin halihazırda bir Gençlik Merkezi, Kültür Merkezi, Kapalı Spor Salonu, Ek Hizmet Binası, Katlı Otoparkı yok. %80'nini bitirdik olacak. Kapalı Pazar Yeri yok. Selimpaşa Mahallesi'nde tamamlamak üzereyiz. Katlı otoparka başladığımızda beton 400 liraydı, bugün 1750 lira. Yüzde 400 artmış. Demir 6 liraydı, bugün 16.5 lira. Motorin 7 liraydı, bugün 23 lira.

“ARSA SATIŞLARINA HANGİ AKLA UYGUN BİR GEREKÇEYLE “HAYIR” DİYORSUNUZ?”

Arsa satışlarına siz hangi düşünceyle, hangi mantıkla, hangi akla uygun bir gerekçeyle “Hayır” diyorsunuz çok merak ettim. Bunu siyaseten söylediğiniz gün gibi ortada. “Volkan Yılmaz bunları satmasın, Silivri Belediyesi bütçesini denkleyemesin, Kültür Merkezini, Gençlik Merkezini, Kapalı Spor Salonunu yapamasın, çocuklar ve gençler bu hizmetlerden mahrum kalsın.” “Silivri'nin iyiliği için her şeye varız” sloganınız bu mu? Hizmet edene, etmek isteyene, 4 yıllık bütçesiyle her yere parmak ısırtana, yapılan hizmetlerle örnek olan bir Belediyenin yapacaklarına ket vurmak, köstek olmak, çelme takmak yaptığınız. Açıkça söyleyin, “Biz bunu siyaseten yapıyoruz Volkan Yılmaz bu yatırımları bitiremesin. Seçime bir yıl kaldı, onu yakasından paçasından aşağıya çekelim” deyin. Arsa satışlarına sizin ret kararınızı en iyi yorumlayacak olan Silivrili anneler, gençler, çocuklar ve öğrenciler. “Sattırmayız, yaptırmayız” diyorsunuz.

“ÇALIŞMIŞIZ, ÜRETMİŞİZ, DEĞER KATMIŞIZ VE NAKDE ÇEVRİP SİLİVRİ'YE HİZMET EDECEĞİZ”

Peki satılacak 27 tane arsanın 18 tanesi planlamadaki arkadaşlarımın yapmış oldukları çalışmalarla eksik terklerden ürettikleri. Böyle arsalar sizin döneminizde zaten yoktu. Çalışmışız, üretmişiz, değer katmışız ve bu değeri nakde çevirip Silivri'ye hizmete edeceğiz.

“10 YILLIK GÖREV SÜRENİZDE 215 DÖNÜM 332 M2 YER SATMIŞSINIZ”

“Satmayın, yapmayın, Belediyenin yerleri satılamaz” gibi bir felsefeniz varsa saygı duyalım ama bunun olup olmadığını geçmişte yaptıklarınıza bakarak öğrenmemiz lazım. 10 Yıllık görev sürenizde 215 dönüm 332 m2 yer satmışsınız. Bunun bugünkü karşılığı 1 katrilyon.

“USULSÜZ ARSA SATIŞLARINIZDAN DOLAYI BELEDİYE 600 TRİLYONLUK BORCUN KISKACINDA”

Biz bugün 41 dönüm 393 m2 satmak istiyoruz. Niye bu arsaları sattınız, peşkeş çektiniz demiyoruz, tabi ki siz de belediyenin hizmetlerinde kullanmak için sattınız. Siz bunları satıp belediye hizmetlerinde kullanırken güzel, Silivri Belediyesi beşte birini satmak istediğinde “hayır” diyorsunuz.

“1 MİLYONA SATTIĞINIZ YERE 16-17 MİLYAR HACİZ GELDİ”

İşin bir de başka bir trajikomik yönü var. O arsaları satarken de elinize yüzünüze bulaştırmışsınız; Mahkeme kararları, tapu iptal davaları, belediyeye tazminat davaları. Selimpaşa'da mahkeme kararını tanımadan yapmış olduğunuz usulsüz satışlardan dolayı Silivri Belediyesi minimum 600 trilyonluk bir borcun kıskacında. Hangi gün hangi aczin geldiğini bilemiyoruz. 1 milyona sattığınız 16-17 milyon haciz geldi. Teminat mektubu koydum.

Ben bu yıl 100 Milyon borçlanarak araç satın almayı planlıyordum. Araç kiraları dört kat arttı. Sizden gelen hacizlerden dolayı borçlanma limitimi teminat mektuplarında kullanıyorum. Bankalara 35 Milyon teminat mektubu verdim. Bu borçlanma limitim olmazsa araç satın alırsam gelen ilk hacizde hesaptan paralar çekilecek. Bu borçlanma limitini sizin sorumsuzca yaptığınız, iş bilmez bir şekilde yaptığınız satışlar için yedek akçe tutuyoruz.

Bu kadar şeffaf yönetilen, ekonomisi, maliyesi düzenli olan bir belediyede 40 dönüm arsa satışına, bütçede de oy verdiğiniz halde bugün “hayır” diyorsunuz.

İBB'de Cumhur İttifakı olarak biz 2200 dönüm satışına biz “evet” dedik.

Bana arsa satış kararına ret vermeniz için spesifik bir gerekçe gösterin.

“SİLİVRİ BELEDİYESİ 296 DÖNÜM YER SATIN ALDI”

Silivri Belediyesi geçen mecliste 10 dönüm Değirmenköy merkezinden yer satın satıl alınmasını onayladı. Bugünkü değeri belki 70 Milyar. Hiç sesiniz çıkmadı, teşekkür bile etmediniz.

Silivri Belediyesi bugüne kadar kaç dönüm satın almış? Toplam 296 dönüm yer satın almışız. Beyciler'de muhtarlığın yerini bir şahıstan satın aldık. Belediyenin neyi var neyi yok satalım edelim mantığıyla da yaklaşmamışız.

“SİYASET, HİZMET YARIŞIYLA YAPILIR”

Hangi siyaseti güderseniz güdün benim anlayışıma göre siyaset, hizmet yarışıyla yapılır. Daha çok ter dökerek yapılır. Siyaset, yalnızca yukarıda birlerin aldığı kararları içinize sinmese de “hayır” diyerek yapılmaz. Bu arsa satışlarından gelen gelirler Silivri Belediyesinin kasasına konacak, bir başkasının kasasına gitmeyecek ve bunlar hizmete dönecek.

Bir yıl önce İBB'nin KİPTAŞ'ının Alipaşa Mahallesi'nde 47 bin 600 m2 tarım arazisini sattığından haberiniz var mı? 8 milyon 860 liraya satılmış. M2'si 186 lira.

Ben o araziyi İBB'nin Tarımsal Hizmetler Müdürlüğüne vermesini beklerdim. 8 Milyon lira KİPTAŞ'a ne getirir ne götürür? KİPTAŞ, arsa üreten konut yapan bir kuruluş. Yaptığı KİPTAŞ 3 ve 4 konutları tartışmalı da olsa, bazı günler evet, bazı günler hayır da deseniz bence faydalı çalışmalar.

“Biz satarız, siz satamazsınız” yaklaşımınız doğru değil. İtirazınızın makul bir anlayışı olmalı. Olmadığını ve olamayacağını da tahmin ediyorum. Silivri'de yapılan bu kısır çekişmelerde ne ilçemize ne vatandaşlarımıza bir hayır getirmeyeceğini düşünüyorum.

Silivrili vatandaşlarımızın bizim yönetimimizde Belediyenin kasasına giren her kuruş, kendi hanemize giren kuruş kadar aziz bilinip ona göre harcanacağından emin olduklarını biliyorum.”

Sevginar SALİ

YORUM YAP