Yılmaz bir yıl önce karar vermişti!

Yılmaz bir yıl önce karar vermişti!

4.08.2020 12:07:37

Başkan Volkan Yılmaz tarafından bir yıl önce Silivri Belediyesi Ruhsat Denetim Müdürlüğü'ne iletilen “Yabancı isim ve karakterden tabela yaptıran işyerlerine ruhsat verilmeyecek” talimatı TBMM'de Cumhurbaşkanı Erdoğan Başkanlığındaki Yüksek İstişare Kurulu'nu önerisi ile yasallaşmak yolunda.

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Ekim 2019 tarihinde yeni açılacak işyerlerinin Türkçe tabela kullanması için talimat verdi. “Yabancı isim ve karakterden tabela yaptıran işyerlerine ruhsat verilmeyecek” kararını bir yıl önce alan Silivri Belediyesi'nin anlayışı TBMM'de yasallaşmak üzere.

YASA ÇIKIYOR

Türk Dil Kurumu, tabelalardan şirket isimlerine kadar her alandaki yabancı kelimelerle ilgili kapsamlı rapor hazırladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığındaki Yüksek İstişare Kurulu'nda görüşülen raporda, İngilizce isimlerin ayıklanması ve Türkçenin korunması için yasa çıkarılması önerildi.

YILMAZ BİR YIL ÖNCE TALİMAT VERDİ

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Ekim 2019 tarihinde Türkçe'nin korunması amacıyla ilçe genelinde yeni açılacak işyerlerinin tabelalarında Türkçe isim ve karakter kullanması için Ruhsat Denetim Müdürlüğü'ne talimat verdi.

O dönemde milli birlik ve beraberliğimizi sağlamlaştıran en temel hususların başında dil birliği geldiğini ifade eden Başkan Yılmaz, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söylemişti: “Birçok işletmemiz yerli ve milli ürünler üretiyor veya satıyor ama dikkat çekmek için yabancı isimli tabela kullanıyor. Buradaki çelişkiyi, görüntü kirliliğini ve istemeden de olsa Türkçemize yönelik yapılan bir nevi saldırıyı ortadan kaldırmak istiyoruz. Böylelikle Türkçe tabela dönemini başlatıyoruz. Ruhsatı olmayan veya yeni ruhsat alacak işletmelerin tabelaları Türkçe isimlerden oluşacak. Aksi taktirde ruhsat işlemleri onaylanmayacak. Vatanımıza sahip çıktığımız gibi dilimize de sahip çıkalım ve yabancı dilde isimler yerine Türkçe isim ve karakterlerden tabela yaptıralım. Bu kapsamda halihazırda işyeri isimleri Türkçe olmayan esnafımızın da Türkçe tabela noktasında hassasiyet gösterip bir dönüşüm yaparak Türkçemize sahip çıkacaklarını umut ediyorum. Silivrili hemşehrilerimizin bu kararımızı anlayışla karşılayacağını ve destek vereceğini düşünüyorum.”

Sevginar SALİ

YORUM YAP