Yıldız: Güçlü Türkiye’yi birlikte inşa edeceğimiz günlere az kaldı

Yıldız: Güçlü Türkiye’yi birlikte inşa edeceğimiz günlere az kaldı

3.01.2023 11:31:05

Başkanlık Sistemine geçiş ile birlikte Türkiye'nin ekonomik ve demokrasi işleyişi açısından bir çıkmaza sürüklendiğin ifade eden CHP Belediye Meclis Üyesi Melih Yıldız, “Umutsuzluğa, karamsarlığa yer yok. CHP olarak hazırız, temiz ve yeşil Türkiye'yi halkımızla birlikte inşa edeceğimiz günlere çok az kaldı” mesajını verdiği dikkat çeken konuşması ile AK Parti ve CHP saflarını epey hareketlendirdi.

Silivri Belediyesi Ocak Meclisinde gündem dışı söz alan CHP Meclis Üyesi Melih Yıldız, “2018 yılında Başkanlık Sistemine geçiş ile hızlanan ekonomik geri gidiş artık alınan borçlarla günü kurtarmaya çabalayan bir ekonomi yönetimi halinin almıştır. En kötü ekonomik buhranın bu yıl yaşadık” derken, “Oysa 2022 yılı başlarken Cumhurbaşkanı ne demişti; “Kur da düşecek, faiz de düşecek” hatırlatmasını yaptı ve şöyle devam etti: “2022'de ne kur, ne de milletin sırtındaki faiz yükü düştü! Hal böyleyken umutsuzluğa, karamsarlığa yer yok. CHP olarak hazırız, temiz ve yeşil Türkiye'yi halkımızla birlikte inşa edeceğimiz günlere çok az kaldı” mesajını verdi.
YILDIZ: NEREDEN NEREYE GELDİK
Yıldız'ın konuşması şöyle: “497 Çocuğumuza beslenme çantası desteği veriyoruz. Yirmi yıldır tek parti iktidarı, 4 yıldır da tek adam rejimiyle yönetilen ülkemizin 2022 yılı sonu itibariyle sosyal, siyasal ve ekonomik durumunun nereden nereye geldiğini kısacası sizlerle paylaşmak istiyorum;
*Dünya demokrasi sıralamasında 167 ülke arasında 147.,
*Hukukun üstünlüğü endeksinde 139 ülke arasında 116.,
*Dünya Basın Özgürlüğü endeksinde 180 ülke arasında 149.,
*Siyasal İstikrar Endeksinde 194 ülke arasında 170.,
*Refah seviyesi en yüksek ülkeler sıralamasında 187 ülke arasından 91.
“ÜLKEMİZ 21. SIRAYA GERİLEDİ”
AK Parti iktidarının en önemli iddialarından biri Cumhuriyet'in yüzüncü yılında Türkiye'nin dünyadaki ilk 10 ekonomi arasına girmesini sağlamaktı, ancak 806,8 milyar dolarlık GSYH ile 20. sırada yer alan ülkemiz 21. sıraya geriledi.
“MİLLİ GELİR, CUMHURİYET TARİHİNDE İLK KEZ 7 YIL ÜST ÜSTE DÜŞTÜ”
202 Yılında dolar cinsinden kişi başı milli gelirde Türkiye 73. sıradaydı. 2022 Yılı itibariyle 78. sıraya geriledi. Türkiye'de kişi başına milli gelir dolar bazında 2014'ten bu yana düşme eğiliminde, kişi başı milli gelir Cumhuriyet tarihinde ilk kez 7 yıl üst üste düşüş göstermiş durumda.
“TÜRK LİRASI TARİHİNİN EN DEĞERSİZ SEVİYESİNDE”
Türk Lirası tarihinin en değersiz seviyesinde. Son bir yılda dolar karşısında dünyada en fazla değer kaybı yaşayan para birimi TL oldu. Kasım 2002'de 1.67 olan dolar kurusu bugün 19 TL seviyelerinde. TL Gürcistan larisi karşısında %44, Afganistan'ın afgani karşısında %42, Pepua Yeni Gine Kinası karşısında %32, Mozambik'in meticali karşısında %32, Bulgar levası karşısında %30, 2000 yılında Türkiye işsizlik oranı %6 idi, bu oran 9.8'e çıktı.
Son TÜİK verilerine göre;
2002 yılında enflasyon dünyada ortalama 6.7 iken Türkiye'de %23 idi. TÜİK verilerine göre %85, sokak verilerine göre %150.
Yüksek cari açık ve ithalata bağımlılık nedeniyle Türkiye'nin dış borç stoku AK Parti döneminde ciddi şekilde arttı. 2002 yılında 129 milyar dolarken, 2022 yılında 450 milyar dolar ile rekor kırdı.
“SATACAK BİR ŞEY KALMADI, ARAPLARA AVUÇ AÇAR HALE GELDİNİZ”
Türkiye'nin en büyük şirketlerini, fabrikalarını, otellerini, limanlarını, enerji üretim tesislerini, elektrik ve doğalgaz dağıtım şebekelerini ve arazilerini yerli ve yabancı özel şirketlere sattınız. Artık ekonomiyi düzeltmek için satacak bir şey de kalmadı. Araplara avuç açar hale geldiniz.
“CUMHURİYET TARİHİMİZİN EN KÖTÜ EKONOMİK BUHRANINI BU YIL YAŞADIK”
Sonuç olarak 2018 yılında Başkanlık Sistemine geçiş ile hızlanan ekonomik geri gidiş artık alınan borçlarla günü kurtarmaya çabalayan bir ekonomi yönetimi halinin almıştır. Değerli arkadaşlar geçtiğimiz yıl ekonomik açıdan çok zor bir yıl oldu. Cumhuriyet tarihimizin en kötü ekonomik buhranının bu yıl yaşadık. Oysa 2022 yılı başlarken Cumhurbaşkanı ne demişti; “Kur da düşecek, faiz de düşecek”. 2022'de ne kur, ne de milletin sırtındaki faiz yükü düştü. Hal böyleyken umutsuzluğa, karamsarlığa yer yok.
“GÜÇLÜ TÜRKİYE'Yİ BİRLİKTE İNŞA EDECEĞİMİZ GÜNLERE AZ KALDI”
Biz CHP olarak hazırız, kurumları ve kuralları güçlü, zenginleşen, rekabetçi, zenginliği adil paylaşan Türkiye'yi temiz ve yeşil Türkiye'yi halkımızla birlikte inşa edeceğimiz günlere çok az kaldı. Büyük ve güçlü Türkiye muradımız ancak ve ancak Millet İttifakı iktidarında hayat bulacak diyor, hepinizin yeni yılını en içten dileklerimle kutluyorum.”
“ALTILI MASA VE İMAMOĞLU'NDAN KORKUYORSUNUZ”
AK Parti'den yapılan göndermeler üzerine tekrar söz alan Yıldız, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: “Altılı Masayı temcit pilavı gibi sürekli gündeme getiriyorsunuz. Altılı Masadan ve Ekrem İmamoğlu'ndan korktuğunuzun, hatta titrediğinizin farkındayız. Adam sizi iki kere evire çevire yendi. Şimdi onun hıncını almak üzere sandık gücünüz yetmediği için alternatif güçleri ortaya çıkarıyorsunuz.
“ALTERNATİF MAHKEME KURULDU VE KARAR BİR GECE ÖNCEDEN VERİLDİ”
Bu davadan bir gece önce Saray'da Alternatif Mahkeme kuruldu mu? Bir bakan da katıldı mı? Karar bir gece önceden verildi mi? Bunun olmadığına dair bir ispatınız var mı? Yok.
“NEDEN HAKİMİ GÖREVDEN ALIP SÜRDÜNÜZ?”
Davaya bakan bir önceki hakim, neden görevden alındı? Neden görevden alınıp Samsun'a sürüldü? Arkadaşlar bununla ilgili bir fikriniz var mı? Böyle bir karar veremeyecek diye istememiş. “Ahmak sözünden ben böyle bir hapis cezası veremem” dediği için adamı görevinden alıp Samsun'a sürdünüz.
“SANDIKTAN KORKTUNUZ”
EYT ile ilgili Cumhurbaşkanı geçmişte, “Seçimi kaybedeceğimi bilsem de bu EYT'yi vermem” dedi. Ne oldu, niye verdiniz? Çünkü sandık zamanı geliyor. Sandıktan korkuyorsunuz. EYT oylarını da kaçırmaktan korktuğunuz için vermeye mecbur kaldınız.
“GELEN BAŞKANIMIZLA İLGİLİ SÖZ SÖYLEMEK HADDİNİZE DEĞİL”
Muhalefet marifetiyle yaptırdık, yapıldı dediğimizde de bizimle dalga geçmeye kalkıyorsunuz. Bizimle dalga geçmek sizin haddinize değil. Hele ki Genel Başkanımızla dalga geçmek hiç birinizin haddi değil. Genel Başkanımız hakkında söylediğiniz sözlerle ilgili başta Filiz hanımı ve diğer arkadaşları kınıyorum.”

sami barlas
BARLAS: KAVGALI EVE OY VERİLMEZ
AK Parti Grup Başkanvekili Sami Barlas, “Anadolu'da çok güzel bir söz var. Malum süreç ortada, Altılı Masa devamlı birbiriyle kavga ediyor. Bu yüzden bu özdeyişi söyleme ihtiyacı hissetim: Kavgalı eve kız verilmez. Kavgalı eve oy da verilmez. Vatandaşlar gerçekleri görüyor. Her şey ortada. Kaçıncı toplantıyı yaptılar, hala bir Cumhurbaşkanı adayı belirleyememiş, siyasi bir istikrar örneği gösterememiş bir topluluğa oy verileceğini de düşünmüyorum.
“ESNAFLARIMIZIN BORÇLANMA FAİZ ORANI DÜŞTÜ”
Borçlanmayla alakalı arkadaşımız bir şey söyledi. Şu anda esnaflarımızın borçlanma faiz oranı %9.5'e düştü. Vatandaşlarımız artık çok yüksek maliyetlerle borçlanmıyor.”

mustafa çolakoğlu
ÇOLAKOĞLU: BİR KERE DE SİZDEN DUYMAK İSTİYORUZ
AK Partili Meclis Üyesi Mustafa Çolakoğlu, “Biz ne kadar güzel söyledik, adayımız belli kazanacağız dedik. Bir kere de sizden duymak istiyoruz; “Adayımız Kemal Kılıçdaroğlu ve kazanacak” diye, ama hiç duymuyoruz.” ifadelerine yer verdi.

süheyl kırkıcı
KIRKICI: BU DAVAYI HÜKÜMET BİLE SİZİN KADAR SAVUNMUYOR
CHP Belediye Meclis Üyesi Süheyl Kırkıcı, söz alarak, “Hepiniz birer görev almış ve buraya yönlendirilmiş gibi duruyorsunuz. Vicdan sahibi olarak bu davanın sonuçlarını nasıl içselleştirebiliyorsunuz. Bırakın siyaseti. Ben anlayamıyorum bu kadar da savunmak! Bunu hükümet bu kadar savunmuyor. Cumhurbaşkanı savunmuyor. İç İşleri Bakanı bu kadar savunmuyor.
“TELAŞINIZIN FARKINDAYIZ”
Siz ne yapıyorsunuz? İyi yetişmişsiniz, bunun için sizi kutluyoruz! Biraz daha saygılı bir tartışma ortamına yönelebilirsiniz. Filiz hanımı ben de kınıyorum. Asla Cumhurbaşkanı ve diğer bakanlar aleyhinde yaralayıcı ve küçümseyici bir dil kullanmıyoruz. Eleştiriyoruz ama böyle bir dil kullanmıyoruz. Seviyenize dikkat edin. Telaşınızın farkındayız.
“BU GÜRUHA KATILABİLİRSİNİZ”
Cumhurbaşkanı adaylarını kendi içinizde tartışın. Hukuk dışı yöntemlerle onları bertaraf etmeye, karalamaya çalışıyorsunuz ya, siz de bu güruha katılabilirsiniz. Bu konuda çok başarılısınız.
Cumhurbaşkanı adayı, olarak en uygun kişi Altılı Masa tarafından dillendirilecek ve bu kişi Cumhurbaşkanı olacak. Boşa telaş yapıyorsunuz. Geliyor gelmekte olan. Bunu iyice kafanıza sokarsanız Türk halkı daha mutlu olur.” ifadelerine yer verdi.

filiz güler
GÜLER: YETİŞTİRİLMEDİK, SEÇİLDİK
AK Parti Meclis Üyesi Filiz Güler, kendisine yöneltilen eleştiri üzerine, söz alarak şöyle konuştu: “Arkadaşlar Genel Başkanlarına küçümseyici dil kullandığımı söyledi. Umarım kendi teşkilatlarını ve Genel Başkanlarını kınıyorlardır. Halkın seçmiş bir Cumhurbaşkanına karşı kullandıkları üsluptan dolayı, bu bir. İkincisi; ben burada siz derken CHP camiasının bütününü kast ediyorum. Asla şahsi konuşmuyorum. “İyi yetiştirildiniz” ne demek? Hiçbir zaman provoke etmek için bir yerlere yetiştirilmiyoruz. Evet, biz AK Parti ve MHP seçmenleri tarafında burada onları temsil etmek üzere seçildik. Yetiştirilmedik. Siz demek ki yetiştirilerek geldiğiniz için, insanın fikri neyse zikri de o'dur, bu şekilde tabir kullanıyorsunuz. Bunlar çok ayıp şeyler. Genel Başkanlarınıza küçültücü bir üslup kullanmadım. “EYT ona da vurmuştur” dedim. Yaş ve teknik olarak baktığımızda böyledir. Genel Başkanınıza küfürlü, hakaretvari, edepsizce, ailesine, sülalesine hiçbir zaman ağır kelime kullanmadım. Bizden de kullananları kınarım. Siz de lütfen kendi camianızdan kullananları kınayın.”

bora balcıoğlu
BALCIOĞLU: BİZİM ADAYIMIZA OY VERECEKSİNİZ GİBİ HİSSETTİM
CHP Grup Başkanvekili Bora Balcıoğlu, “Üfleyecek yıkılacak denilen Altılı Masa şu anda oy oranı %50'yi geçmiş durumda. Milletin sesi yükseliyor. Bunun farkındasınız. Bir arayış içerisinde olduğunuzu gördüm. Bizim adayımıza oy vereceksiniz gibi hissettim. O yüzden arayışa girdiniz. Seçim takvimi başladığında adayımız açıklanacak. Arayış içerisinde olmanıza sevindim.” sözlerine yer verdi.

yasin gören
GÖREN: ERDOĞAN, İNSANLARIN ÜZERİNDEKİ ÖLÜ TOPRAĞI KALDIRDI
AK Parti Meclis Üyesi Yasin Gören, “İnsanların üzerinde tam 70 yıldır ölü toprağı vardı. Onlar yapar, biz yapamayız. Onlar söyler, biz uygulayamayız. Dizlerimizin bağı çözülmüş önlerinde durmaya alışılagelmiş bir milleti uyandıran bir adam çıktı: Recep Tayyip Erdoğan. “Yok öyle bir şey. Biz her şeyi yaparız.” dedi. Son 20 yılda yapılanlarla tüm dünyaya saygı gösteren ve artık oyun kuran bir aktör haline getiren ülkemizin ve Cumhur İttifakımızın adayı Recep Tayyip Erdoğan.” ifadelerine yer verdi.

fevzi arslan
ASLAN: EN KRAL YERİNİZDE ARAPLAR YAŞIYOR
CHP Belediye Meclis Üyesi Fevzi Aslan, “Sürekli bizim geçmişimizle uğraşıyorsunuz ya, geçmişimizde kaç gram toprak sattık, siz 22 yıldır kaç milyon küp toprak sattınız? En kral yerinizde Araplar yaşıyor. Kendinize gelin. İlk önce bunun hesabını verin.” sözleriyle sitemlerini paylaştı.
Sevginar SALİ

YORUM YAP