Yılbaşı Özel!

Yılbaşı Özel!

30.12.2016 15:33:07

Yılbaşı Özel sayımızda Yılbaşı sofralarının vazgeçilmez assolisti Kızarmış Hindi'nin tarifini vereceğiz. Şöyle dumanı tüten nar gibi kızarmış bir hindinin pek çoğunuzun ağzını sulandırdığına şüphemiz yok!

Sevgili Silivrililer, malum, yılbaşına artık günler değil yalnızca saatler kaldı. Acısıyla, tatlısıyla, hep beraber bir yılı daha geride bıraktık. “Müslümanlar Yılbaşı kutlamaz” diye ağzından köpükler saça, saça böğüren bazı çevrelere inat Noel ve Yılbaşı'nın farkını bir kez daha sabırla anlatıyoruz. Noel, Hz. İsa'nın doğumunu kutlamak üzere Hıristiyan'lar tarafından 25 Aralık'ta kutlanır. Yılbaşı ise belirli bir dine ya da herhangi bir kitleye hitap etmemekle birlikte dünyanın hemen, hemen her yerinde yeni yılın gelişi sebebiyle 31 Aralık tarihinde yapılan bir dizi kutlamalar silsilesidir. Yılbaşı ile Noel kutlamaları, tarihlerinin yakın olması sebebiyle sıklıkla karıştırılır. Bazı çevreler ise farklı amaçlar gözeterek bu ikisini bağdaştırmaktadırlar. Bizler de bu çevrelere inat her hafta Silivri'nin farklı lezzetlerini deneyimleyip bu deneyimlerimizi sizlerle paylaştığımız bu köşemize bir “Yılbaşı Özel” sayısı çıkarmaya karar verdik.
“Peki, içeriği ne olacak bu Yılbaşı Özel sayısının?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. İlk olarak şimdiye kadar ziyaret edip hakkında yazıp çizdiğimiz tüm mekânların en çok beğendiğimiz, en çok tavsiye ettiğimiz yiyecek-içeceklerini sizler için derleyip sıralayacağız. Tabi çiğ köfteci, ciğerci gibi tek bir tür yemeği olan veya belli bir yemeği ile ön plana çıkan mekânlarda elbette o yemekleri yazacağız.
Yılbaşı Özel sayımızın ikinci kısmında ise Yılbaşı sofralarının vazgeçilmez assolisti Kızarmış Hindi'nin tarifini vereceğiz. Şöyle dumanı tüten nar gibi kızarmış bir hindinin pek çoğunuzun ağzını sulandırdığına şüphemiz yok!

İşte hangi mekânda ne yemeniz gerektiğine dair naçizane tavsiyelerimiz;
Gümüşyaka Kahve Diyarı; Sıcak Çikolata, Kızarmış Dondurma
Atom Vitamin; Atom İçeceği
Ömür Pide; Meşhur Kastamonu Kır Pidesi (Ev yapımı ayran veya limonata eşliğinde)
Santorini Cafe; Etli Saray Mantı, Nargile
Pilavcızadem; Tavuklu Pilav
CosS; Bol Malzemeli Karışık Waffle
Organik Çiğ Köfte; Çiğ Köfte Dürüm & Naneli Diyarbakır Ayranı
Köfteci Osman; 1 Porsiyon Nefis Tekirdağ Köftesi (Ayran eşliğinde)
Ciğerimin Köşesi; 1 Porsiyon Nefis Edirne Ciğeri (Ayran eşliğinde)
Cezveli Kahve; Orta Şekerli Türk Kahvesi.

Yılbaşı sofralarının vazgeçil- mezidir şöyle heybetli, etine dolgun bir yılbaşı hindisi! Düşündükçe bile insanın ağzını sulandıran bu enfes lezzeti en güzel şekilde hazırlayabilmeniz için önünüze gurmelere yaraşır bir tarif sermeye karar verdik. İşte o tarif…

Malzemeler
• 1 adet orta boy bütün hindi (4-4,5 kg.)
• 4 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 yemek kaşığı bal
• 1 tatlı kaşığı domates salçası
• 2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
• 1 çay kaşığı hardal
• 1 tatlı kaşığı tuz
İçi için:
• 1 dal biberiye
• 1 adet defneyaprağı
• 1 tatlı kaşığı tane karabiber
Kestaneli iç pilav için:
• 2 su bardağı baldo pirinç
• 2 yemek kaşığı tereyağı
• 1 yemek kaşığı zeytinyağı
• 2 adet orta boy kuru soğan
• 2 yemek kaşığı çam fıstığı
• 2 yemek kaşığı kuş üzümü (ılık suda bekletilmiş)
• 1 çay kaşığı karabiber
• 1 çay kaşığı tarçın
• 1/4 çay kaşığı yenibahar
• 1 çay kaşığı tuz
• 3 su bardağı sıcak et suyu (tavuk suyu)
• 1 su bardağı haşlanmış kestane

Püf Noktası
İç kısmını temizleyip tütsüledikten sonra bol suda yıkadığınız bütün hindiyi iyice kuruladıktan sonra sosa bulayın. Hindiyi pişirme poşeti içinde pişirmeyecekseniz fırın tepsisine bir miktar sıcak su koymayı ve hindinin üzerini yağlı kâğıt ya da alüminyum folyo ile kaplamayı unutmayın. İki saatin sonunda hindinin üzerini açıp, pişirme işlemini en az 30 dakika daha sürdürün.

Pişirme Önerisi
Sosa buladığınız ve piştikten sonra düzgün bir hal alması için bacak kısımlarını bağladığınız hindiyi büyük boy pişirme torbasında daha kısa sürede pişirebilirsiniz. Kestaneli pilavın tane, tane olması için kavrulan pirinçlere 1 tatlı kaşığı kadar taze sıkılmış limon suyu ve 1 çay kaşığı toz şeker ekleyebilirsiniz. Suyunu çeken ve dinlenen kestaneli pilavı, incecik kıyılmış dereotuyla harmanladıktan sonra da servis edebilirsiniz. Arzuya göre kuzu ciğeriyle de pişirebileceğiniz kestaneli iç pilavı, bütün hindinin içinde pişirmeye devam edecekseniz hafif diri bir halde bıraktıktan sonra doldurun. Kabuk kısımlarını çizdiğiniz kestaneleri fırında ya da köz tavasında kısa sürede pişirebilir arzuya göre kaynar suda haşladıktan sonra kullanabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?
1. Temizlenmiş olarak satın aldığınız bütün hindiyi bol suda yıkadıktan sonra üzerini kâğıt havlu yardımıyla kurulayın.
2. Küçük bir kâsede zeytinyağı, bal, domates salçası, taze sıkılmış limon suyu, hardal ve tuzu karıştırın.
3. Hazırladığınız sosu, bir fırça yardımıyla hindinin her tarafına eşit miktarda sürün. Hindinin iç kısmına biberiye, tane karabiber ve defneyaprağını yerleştirin.
4. Hafif bir şekilde unlanmış büyük boy pişirme poşeti ya da fırın tepsisine aldığınız hindiyi, önceden ısıtılmış 170 derece fırında 2,5 saat kadar pişirin.
5. Kestaneli iç pilavı hazırlamak için; kuru soğanları küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın.
6. Tereyağı ve zeytinyağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde kızdırın. Yemeklik doğradığınız kuru soğanları, kısık ateşte hafif bir şekilde soteledikten sonra dirilikleri gidene kadar pişirin.
7. Dolmalık çam fıstıklarını ekledikten sonra hafif bir renk alana kadar soğanlarla birlikte kavurun. Duru suyu çıkana kadar yıkadığınız baldo pirinci pilav tenceresine aktarın.
8. Bol suda beklettikten sonra yıkadığınız kuş üzümlerini, karabiber, tarçın, yenibahar ve tuzu katın. Sıcak et suyu ve küçük parçalara ayırdığınız haşlanmış kestaneleri ilave ettiğiniz pilavı, kısık ateşte ve kapağını kapattığınız tencerede suyunu çekene kadar pişirin.
9. Suyunu çeken kestaneli pilavın üzerine kâğıt havlu ya da pamuklu bir mutfak bezi kapatıp demlenmesi için bekletin.
10. Fırından çıkan nar gibi kızarmış hindiyi, porsiyonladıktan sonra kestaneli iç pilavla birlikte sıcak olarak servis edin. Yılbaşı sofrası ya da davet yemeklerinde sevdiklerinizle paylaşın.

Servis Önerisi
Fırından çıkardığınız bütün hindiyi parçalara ayırın. Pişme esnasında ortaya çıkan soslu suyu hindinin üzerine gezdirdikten sonra kestaneli iç pilavla birlikte sıcak olarak servis edin.

Son Söz; Efendim bir sene daha böyle geçip gitti işte… 2017'nin her birinize şans getireceği şeker, bal, kaymak tadında hatırlanacağı, bereketiyle gelip bereketiyle gidecek bir yıl olması dileğiyle! İyi seneler!

Haber: 

Şahin Dirik & Aleyna Aşçı

YORUM YAP