Handan Demirkıran

YENİDOĞANIN AİLEYE KATILIMI İLE “KARDEŞ KISKANÇLIĞI”

Aileye yeni bir bebeğin katılımıyla aile dinamiklerinin değişmesi ve yeni sürece girilmesi tüm aile bireyleri için kaygı verici bir durum oluşturabilir. Çocuklar anne babalarını herkesten kıskanırlar ve kimseyle paylaşmak istemezler. Çocuklardaki kardeş kıskançlığı annenin gebeliği ile başlayabilir. Son aylarında gebeliğin vermiş olduğu yorgunluk nedeniyle anne, çocukla eskisi kadar ilgilenemez. Çocuk annesinin sevgisini sınamak için olmadık isteklerde bulunur, şımarır, ağlar. Anne babasını kardeşiyle paylaşmak zorunda olduğu gerçeği iç dünyasında farklı duygular yaşamasına neden olabilir. İlgi ve sevginin bölüneceğini düşünüp bu durumu davranışlarına yansıtır. Çocuk kendi yerini alacağını düşündüğü bebeği taklit ederek ailenin dikkatini çekmeye çalışır. Kaybettiğini düşündüğü ilgiyi geri kazanmak için en ufak bir şeyde hırçınlık ve huysuzluk yapması çok sık rastlanan durumlardandır.
Peki, kardeşinin olacağını çocuğa nasıl söyleyebilirsiniz? ** Büyük çocuğu dünyanın merkezine koymadan, ona bağımlı olarak hayatı yaşamadan oluşturulan ortam en başta yapılacak olan şeydir. Anne ve babanın ailede alınan kararlarda en etkili kişiler olduğunu ve çocuğunda buna uyup saygı duymasını sağlamak gerekmektedir. **Büyük çocuğun yaşına göre uygun bir dille, annenin de karnının belirginleşmesiyle birlikte ailecek bu durum açıklanmalıdır. **Anne karnının belirginleşirken büyük çocukla kardeşi sevme çalışmaları yapılmalıdır. **Kardeş doğmadan önce büyük çocuğun yatağı ve odası ayrılmış olmalıdır. **Büyük çocuğun kreş veya anaokulu gibi evden ayrı kalma sürecinin bebeğe bağlanmaması adına, bunun gebelikten önce yapılmasına özen gösterilmelidir. **Anne doğumdayken çocuğun babayla birlikte doğacak kardeş hakkında duygu paylaşımı yapılması ona yardımcı olacaktır.
Mümkün olduğunca abartıdan uzak, kısa ve net “ annen ve baban olarak karar verdik, ailemize yeni bir bebek katılıyor” demek yeterli olacaktır. Ancak doğumdan önce ve doğumdan sonra yenidoğanla ilgilenirken, büyük çocukla ilgili bazı noktalara dikkat etmek gerekmektedir.
Kardeşin doğumuyla birlikte dikkat edilmesi gerekenlerde şu şekildedir: **Annenin doğumu yaptıktan sonra kendini iyi hissetmesiyle birlikte büyük çocukla kısa bir görüşme yapması iyi olacaktır. Çünkü çocuğun anneyi hasta ya da bitkin görmesi, kardeşin suçlanmasına neden olabilir. **Kardeşle ilk karşılaşmada bebeğin getirdiği bir “merhaba hediyesi” büyük çocuğun rahatlamasını, olumlu bir ilişkinin başlamasını sağlayabilir. **Annenin bebeği emzirme ya da temasta bulunma ile ilgili durumlarda, büyük çocuğa sarılma ve bebek hakkında konuşma onu mutlu edebilir.
Ailenin dışında eve gelen misafirlerin büyük çocuğun kardeşini kıskanmasını engellemek adına, bebekle ilgilenmiyor gibi yapma, bebeğin çirkin olduğunu söyleme, bebeğin sevilmediğini söyleme, büyük çocuğa aşırı ilgi gösterip hediyeler alma davranışları aksine kıskançlığın pekişmesine neden olmaktadır. Aileye yeni katılan bir bebekle birlikte bu sürecin doğal olduğu hissi verilmelidir. Ayrıca kardeş kıskançlığının sadece çocuklukta değil, eğer bu yapılmaması gerekenler yapılırsa hayat boyu süren bir süreç olduğunu unutmamak gerekir.

YORUM YAP