Yargıdan soğuk duş

Yargıdan soğuk duş

3.09.2016 10:06:10

Silivri Belediyesinin 2009 yılında borçların ödenmesi gerekçesiyle satış kararı aldığı 94 arsadan 36'sı satıldı. Muhalefetin satışları durdurmak için başvurduğu yargı iptal kararı onandı. Şimdi gözler yargı sürecine rağmen satışı gerçekleştiren belediye ve arsaları satın alan kişilerin akıbetine çevrildi.

Silivri Belediye Meclisi´nin, 2009 yerel seçimlerinin ardından belediye borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili kaynak yaratmaya yönelik olarak almış olduğu 94 adet arsanın satılmasına ilişkin karara ilişkin AK Partili Meclis üyelerinin yürütmenin durdurulması istemini önce mahkeme ret etti. Ancak İstanbul 5. İdare Mahkemesi iptal kararı verdi. Yargıtay'ın da onayından sonra gözler satışı gerçekleştiren Silivri Belediyesi ve 36 arsayı satın alanlara çevrildi.
Konu hakkında AK Parti İlçe Başkanı Rıfat Kutlu, düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: “Silivri Belediyesi 2009 seçimlerinin ardından iktidara geldiğinde o dönemde çok büyük bir yaygarayla “Kalan şu kadar borç var, kapıma haciz araçları geliyor…” tarzında söylemlerle ilk meclis toplantısında arazi satışlarıyla ilgili bir gündem maddesini getirdi. Ve sürecin ardından Silivri'de, Değirmenköy, Alipaşa, Gümüşyaka dahil olmak üzere belediyenin borcunu 10-15'e katlayacak manada arazi satışı yapıldı. Aradan 8 yıllık bir zaman dilimi geçti o kadar arazi satılmasına rağmen AK Parti döneminden kalan 30 Milyon cıvarı borç ( ki 15 Milyon'a yakın da alacak söz konusuydu) şu an 150 Milyon'a ulaştı. Bu kadar arazi satıldı “Borç ödeyeceğiz” diyerek. Ama borç 6-7'ye katladı. Ve ayriyeten hiçbir hizmetin yapılmadığına birlikte şahit olduk.
2009-2014 dönemi meclis grubumuzun konuyu mahkemeye taşıması suretiyle arazi satışları hakkında mahkeme satışı durdurma kararı verdi. Yargı sürecini beklemeden Silivri Belediyesi satışları gerçekleştirdiği ve mahkeme sürecini temize gönderdiği için karar yeni kesinleşti. Temizde de satışların iptal kararı çıktı. Bu manada yaklaşık olarak 36 arazinin hak sahiplerinden ödedikleri paralar iade edilerek geri alınması hukuki zorunluluk olarak söz konusu. 60 Milyon TL'lik bir arazi tutarından söz ediliyor tahminimizce. Tabi ki Silivri Belediyesinin ödeyemeyeceği bir tutar. Farklı alternatif arayışları söz konusu olabilir. Konunun Silivri kamuoyu adına takipçisi olmaya devam edeceğiz.
Ancak şu noktayı tekrar tekrar vurgulamak istiyorum; borç ödenmek için satışı yapılan bu kadar araziye rağmen belediyenin borç yükü artmakta, azalma olmamakta ve hizmet manasında yapılan elle tutulur hiçbir ciddi yatırım yok. 60 Milyon TL'nin hak sahiplerine iadesinin güçlüğü bir yana artan borç yükü nedeniyle Silivri Belediyesinin çok ciddi bir süreçle karşı karşıya. Bu konuda belediye başkanına da nasıl bir yol izleneceğini sormanızı bekliyorum, biz de Eylül meclisinde konu hakkında önerge sunacağız.”
Sevginar SALİ

YORUM YAP