Ferhan Tezcan

Trabzon'da neler oluyor

1970'lı yıllarda ikinci ligden Trabzonspor birinci lige gelmişti.

Ama ne geliş.

Türk futbolunda muhteşem bir çığır açılmıştı. Trabzonspor, Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş gibi İstanbul'un futbol devlerini teker teker haklıyor ve sırayla şampiyonluklara uzanıyordu.

 

Milli takımın yarısı bile Trabzonsporlu futbolculardan oluşuyordu. Bu arada İstanbul'un transfer listelerinde bile Bordo-Mavili futbolcular ilk sırayı almıştı. Trabzonspor karşısına gelen Avrupa takımlarına bile göz açtırmıyordu.

 

Bir Inter, bir Liverpool galibiyetleri nasıl unutulurdu.

Efsane Trabzonspor yıllarca estikçe esti, rüzgârın hızı dinmedi. Ancak 90'ların ortasına gelindiğinde   ''ses''  çıkmamaya başladı. Kulübe gelen o yetenekli, cesaretli, özgüvenli başkanlar kalmadı. Bir seçimi kazanan başkan, bir diğer seçimde yerini başkasına bırakıyordu. İstikrar kalmamış, ekonomik zorluklarda  ''kapıya'' dayanmıştı.

 

İstanbul kulüpleri ile yarışmak zordu. Trabzonspor'un yerel olarak da sıkıntıları vardı. İçerdeki televizyon ve gazeteler sabahtan akşama kadar yöneticileri, teknik adamları ve futbolcuları yerden yere vuruyor, aman vermiyorlardı. Bir dönem Trabzonspor başkanı olan Sadri Şener'e bir sohbette ''Başkan zavallı 3 kulübün başkanları. İstanbul basını çok sert davranıyor'' dediğim zaman bana beklemediğim bir yanıt vermişti.

''Ferhan Trabzon'daki medyadan yediğim hakareti 3 kulüp başkanı toplamda yememiştir''

 

MUHARREM USTA'NIN TRANSFER LISTESİ

Trabzonspor'a başta Şamil Yazıcı olmak üzere Ataman, Asbaşkan Süha Akçay ve Mehmet Ali Yılmaz gibi isimler gelmişti. Bir ara futbol  ''üstadı'' Özkan Sümer'de kulübe başkanlık yapmıştı. Hatta Aurelio'yu da Brezilya'dan o getirmişti. 2015 yılında kulübe hastaneler zinciri sahibi Muharrem Usta seçilmişti. Usta futboldan anlamıyor ama seviyordu. Trabzonspor'u yükseklere çıkarmak istiyor, bu yüzden de kesenin ağzını açıyordu. Geldiği 2015 Aralık ayından itibaren Akhisar'dan Güray, Akpobo, Muhammed Demir, Bero, İbanez, Castello, Onazı, Durıca, Shedeov, Suk, Pereıra (şimdi oynuyor ) Mas, Medjani, Olcay ve Rodallega gibi oyuncular Trabzonspor forması giyiyorlardı. Transfere tam 120 milyon Türk lirası harcanmıştı. Ersun Yanal'ın sözleşmesi tek taraflı feshedilmiş, Aykut ve Özer Hurmacı tazminatlar verilerek gönderilmişlerdi. Dönem Trabzonspor'un kendi dışında olan basketbol takımın da 9 milyon Türk lirası gönderilmişti. O da başkan Muharrem Usta'ya aitti.

Muharrem Usta Trabzonspor'u Haziran 2018 'e kadar yönetti.  Ama birçok sıkıntılarla beraber bir kaosa da sürükledi. Öyle ki, gün geldi işler içinden çıkılamaz bir hale geldi. Ve borç batağı kabardıkça kabardı ve sonunda Trabzonspor bağırdı ''Seçim yapın''

 

TÜRKİYE'NİN EN BAŞARILI BAŞKANI AĞAOĞLU

Ahmet Ağaoğlu Trabzonspor'da başkan seçildikten sonra ilk iş olarak kadroda temizliğe gitti. Yıllık maaş ödemesini 39 milyon Eurolardan 16 milyon Eurolara kadar indirdi. Ağaoğlu yıllardır sporun içindeydi. Golf Federasyonu başkanlığı yapıyordu. Futbola da ilgisi fazlaydı. İdareciliği, yöneticiliği iyi biliyordu. Aklı başında adımlar atıyordu. Mantıklıydı. Aklın doğru düşünce ile buluştuğu yere mantık denirdi. Ünal Karaman ile iyi bir ikili kurmuşlardı. İki yıl içinde aldığı oyuncular hem ucuza hem de kaliteliydi.

 

Ekuban  (1 milyon Euro) ,Campi  (800 bin) Sörloth (750 bin -iki yıllık kiralık), Erce Kardeşler (350 bin) Fernandes (300 bin) ,Yusuf Sarı (200 bin), Doğan Erdoğan (200 bin) N'Diaye (176 bin) Ahmet Canbaz (125 bin) Guıllerme  (100 bin) Fıratcan (87 bin)

Bunların dışında gelip-giden Sturrıdge, Obı Mıkel, gibi futbolcularda vardı. Yusuf Yazıcı gibi bir yıldızda Fransa'ya gönderilmiş, Okay İspanya'nın yolunu tutmuştu.

 

Salih, Talha, Tunahan, Azad, Furkan, Atakan, Bilal Başıaçıkoğlu, Cafer Tosun gibi daha birçok oyuncu forma giymek için Teknik direktör Hüseyin Çimşir'in gözünün içine bakıyorlardı. Bakıyorlardı da birkaç gün önce UEFA'dan gelen bir haber herkesin canını sıkmıştı.

Trabzonspor'a UEFA bir yıl ceza vermişti. Ahmet Ağaoğlu eski finansal dengesizliklerden dolayı verilen bu cezayı ''CAS''a götüreceklerini söylemesi çıkan ateşi biraz hafifletmişti ama Muharrem Usta döneminden gelen bu sıkıntıyı hafifletmek kolay bir iş değildi. Ancak futbol kamuoyunda Türkiye'nin en başarılı başkanlarından biri olarak kabul edilen Ahmet Ağaoğlu'nun bu konuda da başarılı olması bekleniyor.

YORUM YAP