
MHP Grup Sözcüsü Sultan Aşkın, Silivri Belediyesi'nin park içindeki büfe kiralama ihalelerinin ilan edilen tarihten bir ay önce gerçekleştirilmesini sert sözlerle eleştirdi. “Bu ihaleye vatandaş nasıl katıldı, belediye bu hatayı nasıl fark etmedi?” diye soran Aşkın, süreci “adrese teslim ihale” olarak nitelendirdi.
Silivri Belediye Meclisi Temmuz ayı toplantısında söz alan MHP Grup Sözcüsü Sultan Aşkın, geçtiğimiz ay Cumhuriyet Mahallesi ve Paşa Mahallesi'ndeki parklarda bulunan üç büfenin de aralarında bulunduğukiralama ihalesinin iptal sürecini gündeme taşıdı. Aşkın, belediyecilik hizmetlerinde ileriye gidilemediği gibi, mevcut uygulamaların sosyal belediyecilik anlayışıyla bağdaşmadığını dile getirdi.
Aşkın, ilgili meclis oturumunda Cumhuriyet Parkı ve Beğeni Parkı'nda bulunan büfelerin özel işletmelere kiralanmasının yerine, bu alanların belediye tarafından sosyal tesis olarak işletilmesini önerdiklerini hatırlattı. Bu tekliflerinin Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu tarafından uygun görülmediğini anımsatan Aşkın, şu değerlendirmelerde bulundu:“Geçtiğimiz ay yapılan meclis toplantısında, biri Paşa Mahallesi, ikisi Cumhuriyet Parkı'nda olmak üzere toplam 3 büfenin 5 yıllığına kiraya verilmesi kararı alınmıştı. Bu yerlerin park alanında bulunması nedeniyle, vatandaşlarımızın fahiş fiyatlarla çay-kahve içmek zorunda kalmaması adına, buraların belediyemizce sosyal tesis olarak işletilmesini teklif ettik. En azından sosyal tesislerde uygulanan fiyatlara yakın rakamlarla hizmet verilmesini şart koşarak kiralama yapılmasını istedik. Ancak ne yazık ki bu önerimiz Belediye Başkanımız tarafından uygun bulunmadı.”
“İHALE TARİHİNDEN BİR AY ÖNCE YAPILDI”
Sultan Aşkın, konuşmasının devamında kamuoyuna ilan edilen ihale tarihine rağmen, Silivri Belediyesi tarafından büfe kiralama ihalelerinin ilan edilenden bir ay önce yapılması durumunu “Vahim bir belediyecilik örneği” olarak nitelendiren Aşkın, hem şeffaflık hem de adalet ilkeleri açısından sürecin sorunlu olduğunu vurguladı. MHP Grup Sözcüsü şöyle konuştu: “Silivri Belediyesi, söz konusu büfeler de dahil olmak üzere mülkiyetinde bulunan taşınmazların kiralanması için 27 Temmuz saat 10.00'da ihale yapılacağını duyurdu. Bu ilan belediyenin internet sayfasında yer aldı, ayrıca yasa gereği yerel gazetelerde de yayımlandı. Ancak ne oldu biliyor musunuz? Silivri Belediyesi Encümeni, 27 Temmuz'da yapılacağı ilan edilen bu ihaleyi, 27 Haziran'da gerçekleştirdi.”
İhale tarihindeki bu kaydırmanın kamuoyunda büyük şaşkınlık yarattığını ifade eden Aşkın, “Cumhuriyet Parkı'ndaki iki büfe için ihaleye katılım da olmuş. Bu büfelerden biri aylık 65 bin TL + KDV, diğeri ise 81 bin 550 TL + KDV bedelle ihale edilmiş. Bu durumu öğrenen ve ilan edilen tarih olan 27 Temmuz'da ihaleye katılmayı planlayan vatandaşlar da bana ulaştılar” diyerek tepki gösterdi.
“ İLAN EDİLEN TARİH 27 TEMMUZ, AMA İHALE 27 HAZİRAN'DA YAPILMIŞ
MHP Grup Sözcüsü Sultan Aşkın, büfelerin ihale sürecinde yaşanan tarihi sapmanın sıradan bir hata olarak geçiştirilemeyeceğini belirterek, sürecin usulsüzlük şüphesi doğurduğunu dile getirdi. İlk etapta kendisine ulaşan iddialara inanmadığını ifade eden Aşkın, konuyu bizzat belediye yetkilileriyle görüştüğünü şöyle aktardı: “Vatandaşlar bana ulaştı ve 27 Temmuz'da yapılacağı ilan edilen ihalenin 27 Haziran'da yapıldığını söylediler. Ben de önce böyle bir şeyin mümkün olmadığını düşündüm. Çünkü Silivri Belediyesi tarihinde ihalenin bir ay öncesinden yapıldığı bir örnek olduğunu hiç duymamıştım.”
Konuya açıklık getirmek üzere Başkan Yardımcısı ve Encümen Başkanı Tan Kıroğlu ile görüştüğünü söyleyen Aşkın, yaşanan diyaloğu şöyle aktardı:“Kendisine dedim ki, ‘Vatandaşlar 27 Temmuz'da yapılacak ihalenin 27 Haziran'da yapıldığını söylüyor. Böyle bir durum var mı?' Cevaben, ‘Evet, doğru. 27 Haziran'da ihaleyi gerçekleştirdik' dedi. Şaşkınlığımı gizleyemedim ve kendisine, ‘Ama siz ihaleyi 27 Temmuz olarak ilan ettiniz. Belediyenin resmi internet sitesinde ve basın ilanlarında da bu tarih yazıyor. Bu durum adrese teslim ihale anlamına gelir' dedim.”
Aşkın, daha sonra Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu'nun da kendisini arayarak konuyla ilgili bilgi verdiğini aktardı. Başkan Balcıoğlu'nun, ihalenin “yanlışlıkla” 27 Haziran'da yapıldığını söylediğini ifade eden Aşkın, bu açıklamaya da tepki gösterdi:“Sayın Başkan'a şunu söyledim: Belediyeniz ihaleyi yanlışlıkla yapmış olabilir ama ihaleye katılan vatandaş bu yanlışlığı nasıl bildi? Belediyenin sitesinde 27 Temmuz yazıyor, basında 27 Temmuz yazıyor… Bu vatandaşlara bir vahiy mi geldi? ‘Belediye aslında ihaleyi erken yapacak, gidip katılayım' mı dediler? Bu kabul edilebilir bir açıklama değil.”
“BU İHALE DERS OLARAK OKUTULMALI”
Konuşmasının devamında usulsüz ihale iddiasının ciddiyetine dikkat çeken MHP'li Sultan Aşkın, ihalenin “sehven” yapılmış olması ihtimalinin dahi birçok soruyu beraberinde getirdiğini söyledi. İhalenin ilan edilen tarihten bir ay önce yapılmasının başlı başına şaşırtıcı olduğunu ifade eden Aşkın, ihaleye birden fazla katılımcı olmasıyla birlikte sürecin daha da şüpheli hale geldiğini vurguladı.
“Şimdi düşünün; diyelim ki bir hata yaptınız ve ihale sehven 27 Haziran'da yapıldı. O zaman ihaleye kimsenin katılmaması gerekirdi değil mi? Çünkü vatandaş resmi olarak 27 Temmuz'da yapılacağını biliyor. O halde bu insanlar ihalenin erkene alındığını nereden bildi? Bu sorular cevapsız.”
Sultan Aşkın, yaşanan durumu bir “skandal” olarak niteleyerek şu soruları meclis kürsüsünden yöneltti:“Silivri Belediyesi niye ve nasıl oluyor da ilan edilen tarihten bir ay önce kiralama ihalesi yapıyor?
Ve nasıl oluyor da vatandaşlar bu durumu bilip ihaleye giriyor?
Eğer gerçekten bir yanlışlık yapıldıysa, bu neden belediye yönetimi tarafından değil de biz muhalefet tarafından fark ediliyor?”
Geçmiş dönemde encümen üyeliği yaptığını hatırlatan Aşkın, ihale süreçlerinin birçok aşamadan geçtiğine dikkat çekerek, “Bu tür ihaleler ilgili birimlerin hazırlığıyla başlar, başkanın onayıyla encümene gelir, orada detaylıca incelenir ve öyle karar alınır. Yani bu kadar çok aşamadan geçen bir süreçte böyle bir hata nasıl yapılır?” dedi.
Söz konusu ihalenin kamu yönetimi açısından ibretlik olduğunu vurgulayan Aşkın, “Gerçekten ders olarak okutulması gereken bir ihaleyle karşı karşıyayız. Belediyemizin bu konuyla ilgili nasıl bir adım atacağını merakla bekliyorum. Bu ihalenin yorumunu da kamuoyunun takdirine bırakıyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Sevginar SALİ