Selimpaşa ve Gümüşyaka’ya Balıkçılar Çarşısı müjdesi

Selimpaşa ve Gümüşyaka’ya Balıkçılar Çarşısı müjdesi

24.09.2016 09:45:33

Sektörün gereksinimlerini karşılamak üzere planlanan iyileştirme çalışmaları hakkında balıkçılarla bir araya gelen Başkan Özcan Işıklar, Selimpaşa ve Gümüşyaka'ya da balık satış noktası kurulacağının müjdesini verdi. 

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Balıkçılar Kahvesi'nde gerçekleştirilen kahvaltılı toplantıda balıkçı esnafıyla barınaklarının iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için yapmak istedikleri düzenlemelerle ilgili fikir alışverişinde bulundu. Balıkçılık sektörünün gelişmesine yönelik önerilerin masaya yatırıldığı toplantıda çözüm yollarına ilişkin farklı görüşler alındı. Önceki gün kaydedilen bilgilendirme toplantısında Işıklar'a Başkan Yardımcısı Bora Balcıoğlu, birim müdürleri ve sorumluları, CHP'li Silivri Belediye Meclis Üyeleri Semih Ayeş, Ali Vural, Saadet Gencoğlu, Sühey Kırkıcı ve Arzu Yalçınkaya eşlik etti. Işıklar ve ekibini, Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Zafer Güler ve yönetimi karşıladı.

IŞIKLAR: DENİZ SUYUNUN KIYIYA DEĞDİĞİ YERE KADAR BAKANLIK YETKİLİ
Yeni av sezonunun başlaması dolayısıyla hayırlı kazançlar temennisiyle konuşmasına başlayan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, sektörün daha fazla kazanç sağlaması adına yapacağı yeni çalışmaları şöyle aktardı: “Meclis üyesi arkadaşlarım, görevli birim müdürlerimle birlikte sizleri dinlemeye geldik. Bütün isteğimiz kıyı balıkçılığının gelişmesi. Bu çok kolay bir şey değil. Hakikaten yapılması gereken çok iş var. Bunun üstüne gideceğiz. Kooperatif kapanmış gibi bir durumdaydı, yeniden hayata geçti, oturması zaman alacak. Bölgemizde limanın tadilatının yapılması ve şartların nüfusa göre iyileştirilmesi gerekiyor. Biz bu projeyi takip ediyoruz. Denizin suyun değdiği yere kadar Bakanlık baktığı için onların kendi yetkileri var. Karar almışlar. Zafer Başkan iki gün önce görüşmüş, burada başlayacaklarını söylemişler.

“BALIKÇILAR ÇARŞISI'NIN BİR CAZİBE NOKTASI OLMASINI İSTİYORUZ”
Bakanlık yapacağı için işi biz takip edeceğiz. Çekek yerlerinin düzenlenmesi, hasar gören limanın onarımı burayı daha da iyileştirecek. Kurumsal olarak farklı görevlerimiz var. Onlar limanı tamamladıktan sonra çehresini güzelleştirerek bunun daha cazip hale gelmesini, daha çok talep görmesini sağlayarak hizmet sektörlerinin burada gelişmesine yol açmak için çalışmalar yapacağız. Suyun kıyıya değdiği yer Bakanlığınsa, ondan sonrası hepimizin. Dere yatağıyla beraber burada bazı değişiklikler yapacağız. İyileştirmeler olacak. Balıkçılar Çarşısı'nın balıkçılarımızın ürününü daha iyi şartlarda satabileceği ve ilgi çeken bir yer haline gelmesini istiyoruz. Silivri'ye yakışan bir yer olsun, esnafımıza da hizmet etsin, buraya nüfus çeksin, geliri artsın isteğimiz bu. Balık pişirme yerleri resmen buraya hayat verdi. Gece geçmeye korktuğumuz bir yerden o hale geldi. Ama bununla yetinmek istemiyoruz. Daha da geliştireceğiz.

“KOOPERATİFLEŞMEYE İMKAN TANIYACAĞIZ”
Selimpaşa ve Gümüşyaka'da da iki tane buna benzer yerler düşünüyoruz. Gümüşyaka'da kooperatif yok. Kooperatifler olmadan kurumsal kişiliklerin dışında bir tasarrufta bulunmak istemiyoruz. Daha iyi hizmet alabilmemiz için kooperatiflere imkan tanımamız lazım. Dayanışmanın, birlikte yönetmenin, akılla bu işi yapmanın yolunu bulacağız. Kooperatif yapılarını güçlendireceğiz. Kooperatif kendi yönetimi ve kararları çerçevesinde bu hizmeti verecek.

“ŞARTLARI ZORLAMAK DOĞRU DEĞİL”
Selimpaşa limanında başlamıştık ama yanlış anlaşıldı, bir şikâyet üzerine gelip yıktılar. İzni ve ruhsatı yoktu. Bunu bizde biliyorduk balıkçılar da biliyordu. Ağ koyma yeri yapacaktık. Burada da bazı ruhsatlandırma sorunları var çünkü burası bir liman değil balıkçı barınağı. Balıkçı barınağında olması gerekenler kanunla belli. Bir balıkçı kahvesi olacak, balık satış yerleri, buzhane, tuvalet olabilir. Buna izin veriyor. Biz balık satış yerini nasıl ruhsatlandırdık? Balıkçılarımız balığı canlı da satabilir, pişmiş de satabilir dedik. Biz takiye yapmadık. Bunu ileriye taşıyıp içkili restorana dönüştürmek, şartları zorlamak doğru değil. Şu anki halinden memnunuz. Bunu zorlamak durumunda olan arkadaşlarımız varsa özellikle dikkat etmelerini rica ediyorum çünkü öyle bir ruhsat yok. Bizim elimizde değil bunu vermek. Kanunen böyle bir şey mümkün değil. Limanın bağlı olduğu kurumlar Tarım Bakanlığı, Denizcilik Bakanlığı ve belediye olarak birbirimizi anlayarak bu işi düzenlememiz gerekiyor.

“DERE YATAĞININ TAMAMLANMASINI BEKLİYORUZ”
Dere yatağının yapımı bittikten sonra arıtma geçecek, temizlik açısından bir menfez açılması düşünceleri olabilir. Dere yatağı tamamlandıktan sonra biz Hızır Ilgın Köprüsü'nü ihtiyaç olması halinde araçla geçilebilecek kadar genişleterek, etrafını E-5 karayolundan buraya kadar düzenleyeceğiz.

“YERALTI OTOPARKI HİZMET SEKTÖRÜNÜN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEK”
Olta Restaurant'ın arka tarafını yeraltı otoparkı olarak planladık. Ekim ayında Büyükşehir Meclisi'ne merkez planları geldiğinde orasını otopark olarak işleyip hemen ihalesini çıkıp otoparkı yaptırmayı planlıyoruz. Ekim ayında meclisten geçerse askı süresinden sonra yılbaşına kadar biz o ihaleyi yapmayı planladık. Bu bölgeyi çok rahatlatacak. Yaklaşık 4,5 dönüm bir alan. 3 kat yerin altına ineceğiz. Burasını çok daha fazla insan çekecek duruma getireceğiz.

“ÇARŞI MEYDANINDAKİ OTOPARK İÇİN PROJEMİZ HAZIR”
Çarşı meydanında da Kaymakamlığın altına yeraltı otoparkı kazandırmak istiyoruz. Anıtlar Kurulu'ndan son bir onayımız kaldı. Eski belediye binası ile beraber yapılması şartı var. Projeyi tamamladık. İhale hazırlıklarına başladık. Mayıs-Haziran gibi otoparkı bitirmeyi planlıyoruz.

“1,5 YILA KADAR TRAFİK YOĞUNLUĞUNA ÇÖZÜM BULMAYI ARZU EDİYORUZ”
New Center'ın altında 180 araçlık bir otopark var fakat hiç kullanılmıyor. Orasıyla ilgili de kamulaştırma çalışmalarına başladık. Kadir Bey de bu konuda bize destek veriyor. Bu konuyu Büyükşehir ile beraber yapacağız. En geç 1,5 yıla kadar bu trafik yoğunluğuna çözüm getirmiş olacağız.


“YER ALTINDAKİ İŞLER BİTMEDEN YER ÜSTÜNÜ YAPAMAZDIK”
Silivri'nin altyapı yatırımları bitmek üzere. Altyapılar bitmeden bunları yapmak mümkün değildi. Dere yatağında büyük kolektörün denize verilme aşaması var. Burada da bir kazı işi olacak geçici bir süre sıkıntı verse de kent arıtmasıyla beraber sahiline artık 50 sene kimsenin dokunmasına ihtiyaç olmayacak. Bu vesileyle yerin üstündeki düzenlemeleri de biz tamamlamış olacağız.

“DOĞAL OLANI KORUMAK EN ERDEMLİ OLANDIR”
42 kilometre sahili olan bir ilçeyiz. İstanbul'un tamamı 144 kilometre. Bunun üçte biri burada. Kıymetini bilmemiz lazım. Bazıları, “Dökeceğiz betonu Kartal gibi yapacağız” diyor. O zaman buralara inanın biz bile giremeyiz. Büyük şirketlerin at oynatacağı alanlar haline döner. Doğal olanı korumak en erdemli olandır. Milyonlarca yılda oluşmuş deniz kumunu kaybetmek çok büyük yanlış olur. Bunu yapan ülkeler var, sonra gemilerle kum toplayıp kıyı yapmak için milyarlarca dolar para harcadılar. Yarların altı için sit planı onaylandı. Anıtlar Kurulu'ndan geçtikten sonra bir yürüyüş yolu yaparak orasını Muratçeşme'ye bağlayacağız. Güzelliğini bozmadan, kullanılabilir hale getirilmesi için çalışmalar yapacağız.

“BU NİMETTEN DAHA ÇOK İNSANIN EKMEK YEMESİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”
Sizi dinlemek için geldik. Allah vergisi bu nimetten daha çok insanın ekmek yemesi, ticari refahı paylaşması için elimizden geleni yapmamız lazım. Bugüne kadar yönetimde olan ağabeylerime, kardeşlerime de ayrıca teşekkür ederim. Silivri Su Ürünleri Kooperatifİ'ne özellikle teşekkür ediyorum. Her zaman diyaloga açık ve yanımızda oldular. Bu yapıyı burada sürdürmek istiyoruz. Hepinize teşekkür ederim.”

KAPALI PAZAR YERLERİNE BALIK SATIŞ NOKTASI MI GELİYOR?
Başkan Işıklar, ilçenin modern, çağdaş ve kent dokusuna uygun olarak gelişmesi için hayata geçirdiği projeler kapsamında yapılacak iki Kapalı Pazar Yeri'nde de modern balık satış reyonlarının olması için Su Ürünleri Kooperatifi'yle çalışma yapacağını sözlerine ekledi.

Hazal BAŞARAN

YORUM YAP