Sahiplerine haber bile vermeden arsalarda ne yapılıyor?

Sahiplerine haber bile vermeden arsalarda ne yapılıyor?

16.02.2018 10:27:20

Silivri'de sahipli arsalarda izin alınmaksızın ve haber dahi verilmeden kömür arama çalışması yapıldığı ortaya çıktı.

Tarlalarında derin kuyu kazıları fark eden, konuyla ilgili teçhizatlar ile yapılan çalışmalardan haberdar olan yer sahipleri takip ettikleri konunun sonucunda şaşkınlık yaşadı. Kendilerinden izin alınmaksızın, haber dahi verilmeden yapılan işlemin kömür arama ile ilgili olduğu ve devlet adına özel bir firmanın, Spektra Jeotek tarafından kömür aramak amacıyla gerçekleştirdiği ortaya çıktı.
Deneyimini paylaşan bir vatandaş, “Gazitepe yolu üzerinde arsamız var. İçinde makinalarla bir çalışma yapıldığı haberi geldi. Gittiğimizde aynı tarla içinde farklı bir noktada çalışmanın devam ettiğine şahit olduk. Kısa bir araştırmanın ardından çalışmayı özel bir firmanın devlet adına kömür aramak amacıyla gerçekleştirdiğini öğrendik. Ne izin alan var, ne haber veren. Daha da önemlisi bölgemizde yapılması düşünülen termik santral için bu kömür araştırmasının yapıldığı ifade edildi. Pes yani!” şeklinde konuştu.

SATRAL TEHDİTİ NE BOYUTTA?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın talebiyle Enerji Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından Trakya bölgesinde kurulması planlanan yerli kömüre dayalı Çerkezköy Termik Santrali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 27 Ekim 2016'da İstanbul'un 100 binlik Çevre Düzeni Planı'nı değiştirmişti. Değişiklik ile Silivri'nin 4 milyon 850 bin metrekarelik ormanlık arazisi imara açılarak “enerji üretim alanı” ilan edilmişti. Toplam 5 milyon 450 bin metrekarelik alana yapılacak santral için Tekirdağ Çerkezköy'deki 600 bin metrekarelik tarım ve orman arazisi de “Enerji Üretim Alanı” olarak düzenlenmişti. Bu plan değişikliklerine ve verilen acele kamulaştırma kararlarına karşı açılan davalarda Danıştay yürütmeyi durdurma kararları verdi. Bunun üzerine santralin yeri değiştirildi.

SİLİVRİ KISMEN KURTULDU, ÇERKEZKÖY CAYIR CAYIR YANACAK!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Çerkezköy Termik Santrali'nin koordinatlarını değiştirince Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul 100 binlik Çevre Düzeni Planı'nda yapılan değişikliği 17 Ekim 2017'de iptal etti.
İptal kararı için hazırlanan plan değişikliği de 29 Aralık günü askıya çıkarıldı. Askıya çıkan plan değişikliği raporunda Silivri'deki yaklaşık 4 milyon 850 bin metrekarelik alanda, plan değişikliği öncesindeki arazi kullanım kararlarına dönülerek “orman alanı” ve “ağaçlandırılacak ormanla ekolojik olarak bütünleştirilecek alan” düzenlemesi yapıldığı kaydedildi. Bu değişiklik ile Silivri, Çerkezköy Termik Santrali projesinin dışında kaldı.
Sevginar SALİ

YORUM YAP