Rüzgâr güllerine bir tepki de Alipaşa’dan

Rüzgâr güllerine bir tepki de Alipaşa’dan

8.12.2023 11:21:09

Alipaşa'da ekolojik tarım alanı yapılan ovada, arboretum ağaçları bulunan bir alanda ve göçmen kuşların göç yolu üzerinde, 4 uzman raporunda olumsuz görüş belirtilmesine karşın RES kurulması ve işletilmesi kararlılığı yargıya taşınıyor.

Kadıköy, Kurfallı derken rüzgar güllerine bir itiraz da Alipaşa'dan yükseldi. Alipaşa'da, ekolojik tarım alanı yapılan ovada, arboretum ağaçları bulunan bir alanda ve göçmen kuşların göç yolu üzerinde RES kurulması/işletilmesi hakkında hazırlanan 4 uzman raporu doğrultusunda itirazlar sonuç vermeyince yargı yolu göründü.
ATABEY: HİÇBİR MADDEYE “ZARARLI YÖNÜ BULUNMAMAKTADIR” DİYEMEYİZ
Jeoloji Yüksek Mühendisi / Tıbbi Jeoloji Uzmanı / Yazar Dr. Eşref Atabey'in “Rüzgar enerji santralleri çevre dostu mu? Silivri'de zirai alandaki rüzgar türbinleri” yazısı bölgemizde hızla artış gösteren yatırım hakkında bilmemiz gerekenleri ortaya koyuyor. İnceleme aynen şu şekilde: “Rüzgar enerji santralleri için “yenilenebilir ve temiz bir enerji kaynağıdır, çevre dostudur” denilir.
Diğer fosil yakıtlara göre bu doğrudur. Ancak, hiçbir maddeye sadece faydalıdır; zararlı yönü bulunmamaktadır; diyemeyiz. Su faydalıdır; ancak bir saat içinde birkaç litre içildiğinde su zehirlenmesine (hiponatremi) ölüme neden olur.
“ZARARLI YÖNLERİ DE OLABİLECEĞİ YÖNÜ GÖZ ARDI EDİLMEKTEDİR”
Son yıllarda hızla gelişen RES ve GES'ler sadece çevre dostu olduğu yönüyle tanıtılmakta, ancak zararlı yönleri de olabileceği yönü göz ardı edilmektedir. Özellikle geri dönüşümü olmayan GES güneş panelleri atığı sorun olacaktır.
“SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇABİLİR”
Rüzgar türbinlerinin güneşte parlayan devasa türbin kanatlarının dönme hareketleri, çıkardığı aerodinamik ses, kuledeki yanıp sönen kırmızı ışıkların ve görüntü etkisi insanlarda sağlık sorunlarına yol açabilir. Rüzgâr Türbini Sendromu uyku bozuklukları, baş ağrıları, kulak çınlaması, titreşimler, kardiyak aritmi, mide bulantısı, sinirlilik gibi ortaya çıkan ve stibüler sistem organlarıyla ilgili çeşitli semptomlarla karakterize edildiği bilim insanlarınca belirtiliyor.
EKOLOJİK TARIM ALANI YAPILAN OVADA, ARBORETUM AĞAÇLARI BULUNAN ALANDA VE GÖÇMEN KUŞLARI GÖÇ YOLU ÜZERİNDE RES
KURULMASI VE İŞLETİLMESİ PLANLANIYOR
Rüzgar türbinleri saniyede 80 metre bir hızla dönen ve en az 30 metre yükseklikte uçları olan devasa kanatlara sahiptir. Kuşlar, bu bıçakların oluşturduğu akım yoluna uçarak korkunç bir şekilde ölür. Bu durumdan en çok etkilenen ötücü kuşlardır ve yaklaşık yüzde 10'u yırtıcı kuşlardan oluşur.
İstanbul Silivri'de Alipaşa Mahallesi Mevkii'nde, ekolojik tarım alanı yapılan ovada, arboretum ağaçları bulunan bir alanda ve göçmen kuşları göç yolu üzerinde RES kurulması ve işletilmesi planlandığı belirtiliyor.”
(RES'lerin çevre ve insan sağlığına, arıcılığa, kuşlara etkilerini konu alan yazıyı okumak için lütfen linke tıklayınız. https://www.bodrumguncelhaber.com/silivride-zirai-alandaki-ruzgar-turbinleri/?amp=1&fbclid=IwAR36xdU8GffSGLMUzgQ7Eon7OVYARrwyurv_5Oz-Zyo4l_tgiNSP3bbbnvc”
Sevginar Sali

YORUM YAP