Restorasyon SÜRECİ hakkında görüşler...

Restorasyon SÜRECİ hakkında görüşler...

22.10.2021 11:49:03

32 Gözlü Mimar Sinan Köprüsü ile Tarihi Kısa Köprü'nün restorasyon sürecini Silivri'nin önde gelen isimleri ile değerlendirdik.

SELAMİ DEĞİRMENCİ / GEÇMİŞ DÖNEM SİLİVRİ BELEDİYE BAŞKANI
Açılış programını çok acı olarak değerlendiriyorum. 8 yıl süren bir restorasyon süreci Volkan Bey üzerine düşmese bitmeye niyeti de yoktu. Bu kadar üst makam yetkilileri Silivri'ye başka daha öneli yatırımlar kazandırmış olup, onların açılışı için gelmiş olsalardı keşke.
SEMİH AYEŞ / GEÇMİŞ DÖNEM CHP BELEDİYE MECLİS ÜYESİ
Sürecin bu denli uzaması CHP'li Silivri Belediyesi kadar, AK Parti'ye de ceza olarak algılandı halk nazarında. Restorasyonların bu dönem bitmesi MHP'nin başarısı ve CHP kadar AK Parti'ye de ‘gol oldu'. İşe daha çok vakıf olanlar restorasyon niteliği ve teknik kimi eleştiriler yapabiliyor ama halk buna bakmıyor ve tamamlanan süreçten memnuniyet her açıdan gözlemlenebiliyor. AK Parti de CHP de bu süreçte çırak çıktı. Buradaki başarı da başarısızlık da bürokrasiye değil siyasetçilere yazılır.
Tamamlanan süreç görsel açıdan, Silivri'nin imajına çok güzel bir artı kattı. Yıllardır konuştuğumuz ‘E-5'ten geçenler'in ilçemiz ile alakalı izlenimi artı değer kazandı.
ŞENOL ESER / GEÇMİŞ DÖNEM AK PARTİ İL GENEL MECLİS ÜYESİ
Restorasyon sürecinin bu denli uzaması ihalelerde sıklıkla rastladığımız bir sorun. Bunun nedeni de ‘en düşük teklifi' verene işin yaptırılma eğilimidir. Bunun yerine ‘layığı ile yapıp, bitirebilir mi' açısından firmalar değerlendirilmeli. Liyakat şart yani. Teknik inceliklerine çok vakıf değilim ama tamamlanan çalışmalar güzel oldu. İşin bitmesi de çok önemli. Bu aşamada da siyasi olarak kime artı yazdı derseniz Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'a yazdı bence. Ne kadar etkili olduğunu bilmesek de sürekli takipte olduğunu gözlemledik. Takip her işte ve alanda önemli bir konu.
SÜLEYMAN GENCOĞLU / ÇİFTÇİ-İŞ İNSANI
Bugün Silivri ve tarihi için önemli bir gün restorasyon süreci ciddi uzun zaman alan tarihi köprümüz yaya trafiğine açılıyor. Maalesef son zamanlarda ülkemizdeki bazı tarihi eserlerde yapılan restorasyon sonrası ortaya gerçek halinden çok farklı görüntüler ortaya çıkarken Silivri olarak bu konuda şanslı olduğumuzu ifade etmeliyim. Yıllar sonra açılıyor olsa da orijinaline uygun restore edilmiş olması benim için çok daha önemli. Daha önceki yöneticilerimizin de bir çok çabasına rağmen bir türlü restorasyonu başlayamamış ya da başlansa da çok yavaş ilerlemiştir. Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz'ın göreve başlar başlamaz bu süreci hızlandırmak için gösterdiği çabaya yine restorasyon zamanında ve sonrasındaki çevre düzenlemeleri esnasında neredeyse her gün köprüde incelemeler yaptığına da şahsen iş yerime yakın olduğu için şahit oldum. Tüm hizmeti geçenlere bir Silivri'de olarak teşekkür ederim.
RAFET ÜZÜM / VATANDAŞ
Biz vatandaşlar için çok iyi oldu. 10 Yıldır bekliyorduk. İyi tarafı, ışıklandırma gayet güzel oldu. Sinekler çoktu. İSKİ'nin gelip buradan bu bataklığı alması, moloz ve yığınakları temizlemesi burayı sivri sineklerden kurtarmış oldu. Tarihi köprünün onarılmasında çok geç kalındı. Vatandaşımızın çoğu bunu Silivri Belediyesine mal etti. Bilenler Ulaştırma Bakanlığının yaptığını biliyor. Hayırlı olsun. Yapılan işe kötü demek iyi değil. Kaça yapıldığı, niye on tane müteahhidin değişliği sorgulanmalı. Neden taşeronlar sürekli iş bırakıp gitti? Belediye değişti ondan mı yapıldı? Yeni seçimler geliyor ondan mı oluyor? Gecikmelerin olması, ödemelerin yapılmaması sorun çok ama bitmesi iyi oldu.
MUSTAFA PERÇEMLİ / İNŞAAT MÜHENDİSİ
Sözünü ettiğimiz iki çalışmayı öncelikle tarihi eser niteliği ile dikkate alıp, restorasyon sürecinde, siyasi düşüncenin ön plana çıkmasından sebep yıllardır yazık edildiğini kabul etmemiz lazım. Çok daha önce tamamlanmalıydı ve trafiğe kapatılmış olması çok iyi oldu. Çalışmanın gereğinden uzun sürüp bitirilememesinin sebebi siyasetin işin içine girmiş olması ve beceriksizlik. Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz hem siyaseten, hem becerikliliği hem de beşeri ilişkileri ile işi çözüme kavuşturdu. Geç kalan bir çözüm olmakla birlikte nihayete ermiş olmasından dolayı teşekkür etmek gerek.
REFİK BEK / İYİ PARTİ İLÇE BAŞKANI
Tadilatı yılan hikayesine dönen, iki tarihi köprünün tamir aşamasının tamamlanıp, hizmete açılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Kim tarafından yapılırsa yapılsın veya yaptırılırsa yaptırırsın Silivri'nin kanayan yarası haline gelen bu sorunların çözülmesinde emeği geçen herkese İYİ Parti Yönetimi adına teşekkür ediyorum. Sadece Silivrili Hemşerilerimden, Müjdat Gürsu Tesisleri'nin tadilatı sonrası Ekrem İmamoğlu'nu açılış yaptığı için eleştiren arkadaşların da samimiyetlerini sorgulamasını rica ediyorum. Demek ki tadilat sonrası da açılış yapılabiliyormuş. Silivri için bir çivi çakandan Allah razı olsun.
MÜMÜN KOÇOĞLU / GEÇMİŞ DÖNEM İBB VE SİLİVRİ BELEDİYESİ CHP MECLİS ÜYESİ
Sürecin bu denli uzamasının alt yapısında, kuşku yok ki, siyasi bir aktivasyon var. Geçmiş dönemde CHP'li Belediye olmamızdan sebep Hükümet de İBB nezdinde de bunu yaşadık. En nihayetinde yıllardır olmayan şeyin olmasından dolayı teşekkür ederiz. Keşke siyaseten düşünülüp 8 yılda bitmeyip öncesinde tamamlansaydı. Ama genel anlamda da son dönemde yıllardır bitmeyen şeylerin bu dönem bitirildiğini de söylemek gerek. Bu da yerel yönetimin bir başarısı. Yiğidi öldür ama hakkını teslim et demişler. Volkan Yılmaz döneminde Hükümet destekli olmayan çalışmaların da yapıldığını görüyoruz. Hükümet destekli olunca daha çok ve hızlı olduğu da aşikar. Bundan sonra top halkta. Yapılanları korumak, hassasiyet ve dikkatle kullanmak da çok önemli.

YORUM YAP