Okul kayıtlarına ilişkin duyuru

Okul kayıtlarına ilişkin duyuru

14.07.2018 10:58:54

İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, okul kayıtlarına ilişkin duyuruda bulundu.

Her eğitim-öğretim yılı öncesi okul kayıt süreci oldukça sancılı geçiyor. Kayıt parası veya bağış adı altında velilerden para talep edildiği iddiaları gündeme geliyor. Bu yıl da velilerden gelen şikâyetler üzerine İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, konuyla ilgili 10 Temmuz 2018 tarihinde bir duyuruda bulundu. Duyuru aynen şu şekilde: “2018-2019 eğitim-öğretim yılı 17 Eylül 2018 Pazartesi günü başlayacak olup; ilkokul, ortaokul ve imam hatip ortaokullarına kayıtlar ise Temmuz ayından itibaren ilgili mevcut hükümleri gereğince yapılmaktadır. Valiliğimize, BİMER, CİMER, ALO 147 dilekçe ve diğer iletişim kanaları ile yapılan başvuru ve şikâyetlerde, kayıtlar esnasında okul yönetimlerince velilerden kayıt parası veya bağış adı altında para talep edildiği iddiaları yer almaktadır. İlgi Kanun değişikliği ile zorunlu eğitim süresi 8 yıldan kesintisiz 12 yıla çıkarılmış olup, bu bağlamda ilgi Anayasamızın 42'nci maddesinde ve ilgi kanunun 2'nci maddesinde; “İlköğretim kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır.” hükmü yer almaktadır.
Ayrıca, ilgi Yönetmeliğin Birlik Gelirleri başlıklı 15 inci Maddesinin 2'nci fırkasında; “Birlikler, velileri hiçbir surette bağış yapmaya zorlayamaz, okul kayıt döneminde bağış ve yardım toplayamaz. Ayrıca Bakanlık tarafından yürütülen proje ve yapılan protokoller kapsamında okul ve kurumlarda yapılacak faaliyetlerden ücret talep edilmez.” hükmü ve ilgi Genelgede de; “Okul-aile birlikleri temsilcileri, öğrenci velileri ile bağış yapılması amacıyla karşı karşıya getirilmeyecek, öğrenci kayıt-kabulü ve diploma verilmesi karşılığında okul-aile birlikleri hesabına para yatırılması gibi bir durum söz konusu olmayacaktır.” hükmü yer almaktadır.

“AYKIRI ŞEKİLDE İŞLEM YAPANLAR HAKKINDA YASAL İŞLEM YAPILACAK”
Bu nedenle; kayıt esnasında velilerden hiçbir şekilde para talep edilmemesi, bu konuda yukarıda belirtilen kanun, yönetmelik ve genelge hükümlerine aykırı şekilde işlem yapan okul yöneticileri hakkında gerekli yasal işlem yapılacağının bilinmesi ve konu hakkında okullarımıza gerekli duyurunun yapılması hususunda gereğini önemli rica ederim.”
Renginar SALİ

  1. aliş aliş

    buradan ihbar ediyorum silivri merkezdeki okullar bankaya yönlendiriyor bankaya yatan parayla birinci sınıf listesini karşılaştır çok yatıran istediği sınıfı seçiyor

YORUM YAP