Kırkıcı: Planlamada kargaşa var

Kırkıcı: Planlamada kargaşa var

7.12.2022 11:33:56

Silivri'de planlama konusunda ciddi bir kargaşa olduğunu ifade eden CHP Belediye Meclis Üyesi ve İmar Komisyon Üyesi Süheyl Kırkıcı, hazırlık aşamasında daha paylaşımcı olunması gerektiğini vurgulayarak, “Önemli olan sorunun çözüm noktasında durabilmemiz” dedi.

Silivri Belediye Meclisi 2022 Yılı Aralık Ayı I. Birleşim toplantısında gündem dışı söz alan CHP Belediye Meclis Üyesi Süheyl Kırkıcı, kentsel dönüşüm ve planlama konularına değinirken “Plan, elbette ki ilgililer tarafından yapılır, şehir plancıları yapar. En doğru planı yapabileceklerini düşünebilirsiniz ama şehrin yöneticileri burada devreye girmeli” vurgusunda bulundu.

KIRKICI: ŞEHİRLERİMİZ DAHA YAŞANABİLİR HALE GELİR

Kırkıcı şu sözlerine yer verdi: “5 Aralık Mühendisler Günü tebrikinizi kabul ediyor, teşekkür ediyorum. Ben de tüm mühendis, mimar, şehir plancısı arkadaşlarımın gününü kutluyorum. Ayrı ayrı kutlanmış olsa dahi, biz hepimiz bir bütünüz. Şehir plancısı şehir plancısı gibi, mimarlar mimar gibi ve mühendisler mühendis gibi çalışırlarsa, şehirlerimiz çok daha yaşanabilir hale gelir diye düşünüyorum. Biz böyle bir yemin ettik, onu da hatırlatmış olayım.”

“KENTSEL DÖNÜŞÜM SIKINTILARI DEVAM EDİYOR”

Her ay belediyenin gündemi elimize geliyor, ama halkın da bir gündemi var. Geçen ay kentsel dönüşümle ilgili bazı sıkıntıları paylaşmıştım. Sıkıntıların devam ettiğini görüyorum” diyen Kırkıcı, “Belediyemiz bu süreçte yıkılmakta olan binaların güvenliğinin alınması ve yıkılmasıyla ilgili tebligat gönderdiğini görüyoruz. “Yıkın, yıkmazsanız, biz yıkacağız ve maliyetinin yüzde 20'sinin fazlasını sizden alacağız” notlarıyla kentsel dönüşüm sürecine başlayan insanlara yazılar gidiyor. Sahada yıkım ekibi gibi dolaşan grupların sertifika, karne, alet edevat sorunu yaşadıklarını görüyoruz. Çok fazlasıyla sahada dolaştıkları için üç kuruştan herkesten daha aza anlaşma yoluna yıkmaya yöneliyorlar. Ben vatandaşlarımızın yıkım ekipleriyle yapacakları anlaşmalarda belediyemizden görüş alarak yürümelerinin daha doğru olacağına inanıyorum. Böyle bir mağduriyet yaşamasınlar. Sanırım belediyemizin ekipleri de bu konuda kolaylaştırıcı ve yol gösterici olacaklardır” şeklinde konuştu.

“PLANLAMA KONUSUNDA CİDDİ BİR KARGAŞA YAŞANIYOR”

“Silivri'nin planlama konusunda ciddi bir kargaşa yaşanıyor” iddiası üzerinde duran Kırkıcı, “Belediye Başkanımızın yapacakları listesinin birinci sırasında planlama vardı ve ciddi bir çalışma başlatmıştı. Silivri'nin tüm planları ihale edilmişti. Sanırım iki sene doldu ama herhangi bir planlama meclisin huzuruna gelmiş değil. Belki kısa bir süre içinde bununla ilgili gelişmeler yaşanabilir” dedi.

“İMAR BAŞVURUSUNDA BULUNANLARIN BAŞVURULARI KABUL EDİLMİYOR”

Kırkıcı açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Ancak son öğrendiğimiz, vatandaşlardan gelen bilgiye göre; imar taleplerinin reddedildiği belgeler gelmeye başladı. Selimpaşa, Ortaköy bölgesinde imar planı var. 18 Madde uygulaması, yani belli kesintiler yapılmış, şehir planıyla oluşmuş durumda. Sanırım orada yeni bir planlama çalışması kapsamında vatandaşların yeni başvuruları kabul edilmiyor.

“DAHA PAYLAŞIMCI OLMALARINI BEKLERDİM”

Bununla ilgili belediyemizin daha açıklayıcı bir konumda olmasını istiyoruz. Mesela ben imar komisyon üyesi olarak Selimpaşa, Ortaköy, Kavaklı bölgesindeki durumu bilmiyorum. Daha paylaşımcı olmalarını beklerdim. Yalnız ben değil, her yurttaşımız, meclis üyesinin Silivri'nin planlamasında neler olduğunu, nelerin yapılmak istendiğini bilmesini ister. En azından ana hatlarıyla bunlar paylaşılmalı.

Hatırlanırsa yine öyle bir üslupla yapılan Selimpaşa-Kavaklı- Ortaköy planlaması vatandaşın ihtiyacını karşılayamayan bir plan yapıldığında o gün, yani 8-10 sene önce 5 bin'e yakın bir itirazla karşılaşıldı. En son dönemin Büyükşehir Belediye yönetimi, bu planı geri çekti. Yapmamak üzere geri çekti. O günden beri Selimpaşa-Kavaklı- Ortaköy planlaması durmuş durumda. Özgüven kaybıyla olacak ki Çanta-Değirmenköy-Gümüşyaka bölgesinin imar planları da bir türlü İBB tarafından gönderilmedi.

“ŞEHRİN YÖNETİCİLERİ DEVREYE GİRMELİ”

Plan, elbette ki ilgililer tarafından yapılır, şehir plancıları yapar. En doğru planı yapabileceklerini düşünebilirsiniz ama şehrin yöneticileri burada devreye girmeli.

Şehrin nasıl büyüyeceği, yöneticiliğe, şekilleneceği, şehri yöneten kişiler tarafından oturulup tartışılarak planlamaya girilmeli. Şu anda şehri yöneten ekip buradaysa, meclis ise ve meclis en üst organsa bence hiçbir şehir plancısı, mühendis, mimar veya teknik büro bu meclisin üstünde kendini görmemeli. Buradaki yönelime uygun şekilde plan yapılması esastır.

Alipaşa bölgesinde şu anda bir üst merkez, ticaret bölgesi olarak şekillenmiş ve bu ihtiyacı karşılamadığı görülüyorsa, bizlerin ve orada yaşayan insanların öngörüsü ve teklifleri de dikkate alınarak yeni bir plan yapılmalı. Planları istemek bizim hakkımız. Şehir plancıları bunun çizimini yapar, onlar buradaki siyasilerin iradesine sahip değiller. Halkın ve belediye meclisinin beklentilerine uygun şekilde çizim yapar.

“İHTİYACI KARŞILAMAYACAK BİR PLAN YAPILMIŞTIR”

Kavaklı-Ortaköy-Selimpaşa imar planları Büyükşehre gönderilmiş. Birçoğumuzun haberi yok. Bunu ihalesini alan büro yapmıştır. Belki belediyeden birkaç kişi daha bunu bilebilir. Böyle bir plan olmaz. Bu plan sahiplenilmez, çünkü içinde birçok soru işaretini barındırır. Kötü anlamda söylemiyorum. İhtiyacı karşılamayacak bir plan yapılmıştır. Bir plan geri çekilip bir daha gündeme gelmesi 8-10 seneyi buluyor. Bu konuda dikkat edilmesi gerekiyor.

Ve tabi ki esasında çevre düzeni planının yeniden İBB'nin gündeminde olduğunu duyuyoruz. Bizler Silivri'nin çevre düzeni planındaki konumunun nasıl şekilleneceğini oturup konuşmamız lazım. Şehri yönetmekle yükümlü olan meclis, bu konuyu da kendi gündeminde canlı tutması lazım. Örneğin 12 sene önce yapılmış olan çevre düzeni planında Gazitepe tarafında İstanbul 3. Havaalanı yapılmak üzere konuşlandırılmış. 13 bin dönüm alan… Şu an hala o plan duruyor. Bunu ne yapacağız? Kalacak mı? Yeni bir havaalanı düşünüyor mu? Hiç kimsenin gündeminde olmadığını tahmin ediyorum ama o zaman Silivri'nin bu topraklarını korumak adına oturup ne olacak burası diye dert edinmeliyiz.”

BÜYÜK OVA KANUNUYLA İLGİLİ BELİRSİZLİK

Büyük Ova Kanunu üzerinde de duran Kırkıcı, plan süreci hakkındaki endişelerini aktarmayı sürdürürken, “Kanun çıktı ve ilçemiz arazilerinin ciddi bir bölümü, Büyük Ova kapsamına alındı. Tarım diyoruz, tarım topraklarını koruyacağız diyoruz. Elbette doğru ve güzel bir şey ama 12 sene önce onaylanmış olan çevre düzeni planının çok güzel bazı fonksiyonlarının Silivri topraklarının içerisine konuşlandığını görüyoruz. İleri teknolojik alanlar, bilişim teknoloji alanları, tarım toprakları alanları ve benzeri şeyler… Bunlar Silivri'yi ileriye taşıyacak olan şeyler. Büyük Ova kapsamında olan arazilerin diğer tarım arazilerinden farkı nedir? Yurttaş bunu size soruyor, ben de cevap veremiyorum. Lütfen Belediyemiz yetkilileri bu konuda aydınlatıcı çalışmalara yönelsin ve ne olacağını bilsin, çünkü olabildiğine bir simsarlar topluluğu şu anda Silivri'nin topraklarının el değiştirmesinin çalışmasını yapıyor. Yurttaşımıza doğruyu söyleyelim, neyi satacağını, neyi alacağını bilmesi lazım. Bu da çok kıymetlidir.

Büyük Ova Kanununda çok tartışılan bir cümle var; “Büyük Ova ilan edilen sınırlarda planlı alan varsa bu kapsam dışındadır” diyor. O halde “100 bin ölçekli çevre düzeni planı varsa bu bölgede ilan edilmiş olan Büyük Ova geçerli değil midir?” anlamına gelen bir durum bu çıkıyor ortaya? Evet diyen de hayır diyen mühendisler de var. Bunu oturup konuşmak zorundasınız, çünkü büyük yanılgılara sebep olabilir. Uygulama biçimlerini değerlendireceğiz. İmar planı olmayan bölgelerden imar durumu alınıp uygulama yapılmaz. İmar planının nasıl hayata geçirileceği yasada açık ve net bir şekilde yer alıyor. Deniyor ki; plan yapılır, imar komisyonu değerlendirir, belediye meclisinden geçer, İBB'ye gider, orada da benzer organlardan geçtikten sonra onaylanır. Askı süreçleri var, vatandaşların itirazlarına muhatap olunur.”

“HİÇ KİMSE BELEDİYE MECLİSİNİN İRADESİNİN ÜSTÜNDE DEĞİL”

“Bazı yerlerde Silivri Belediyemizin ilginç bir uygulaması var; hiç bu süreçlerden geçmeyen imar planlarının uygulandığını görmekteyim” diyen Kırkıcı şöyle konuştu: “Bugün Mühendisler Gününü kutlayan arkadaşlara da söylüyorum, bu doğru bir yöntem değil. Hiç kimse belediye meclisinin iradesinin üstünde değil. Belediye meclisinin iradesi olmayan hiçbir plan, uygulanamaz ve doğru kabul edilemez. Her planlama her alınan karar gibi Belediye Meclisiyle paylaşılması gerekir. Şehrimizle ilgili siyaset yapacaksak, insanlarımızın sorunlarını çözmek istiyorsak, bütün bunları bilmek istiyoruz. Bu yapılırsa hepimiz planı sahipleniriz, katkılarımızla, itirazlarımızla planın hayat bulmasını, uygulanabilir hale gelmesini ve en az itirazla karşılaştırılmasının önünü açmış oluruz.”

“ÖNEMLİ OLAN SORUNUN ÇÖZÜM NOKTASINDA DURABİLMEMİZ”

“Önemli olan sorunun çözüm noktasında durabilmemiz” diyen Kırkıcı, “Halk soruyor, cevap alacak merci arıyor. Belediye yetkilileri zaman zaman cevap veriyor, zaman zaman kaçamak cevap veriyor. Resmiyete dönüşmüş dilekçeler var. Yargıya taşınmış itirazlar var. Bunların çoğalmasının önüne geçelim. Vatandaşı belediyeye karşı kışkırtan bir duruş sergilemiyoruz. Bilgi almaya çalışıyoruz. Çoğu zaman Planlama Müdürünü, Başkan Yardımcısını arıyorum. Bilgi alıp bilgi vermeye çalışıyorum. Bazı durumlarda Belediye Başkanımızı da arıyorum” şeklinde açıklamalarını noktaladı.

Sevginar SALİ

YORUM YAP