SOSYOLOG - Aleyna Çalış

Kaygıyla baş etmenin etkili yolları

Kaygı insanlar üzerinde oldukça olumsuz etkileri olan bir duygu halidir. Kaygı ile başa çıkmak ise hayata konforlu bir şekilde devam etmenin en iyi yoludur. İnsan vücudunun kaygı halinde yaşadığı ciddi fizyolojik etkiler vardır. Kalp ritminin yükselmesi, terleme, iştahsızlık veya tam tersi iştah artışı gibi etkiler kaygı sorunu olduğuna işaret eder. İnsan vücudu zihnen rahatsızlık duyduğu, baskı altında hissettiği durumlarda bu tür tepkiler verir. Endişeli olmak ve uzun süreli bu duyguyu taşımak hem fiziksel hem de zihinsel olarak yorucu olduğu için bu durumla baş etmek gerekir. Kaygı ile başa çıkmayı öğrenmek yaşam kalitesini arttırmanın yanı sıra daha doğru kararlar almayı, hedefler doğrultusunda daha emin adımlar atmayı mümkün kılar.
1-Uykunuza Özen Gösterin:
Uyku ve kaygı arasında çift yönlü bir ilişki vardır. Kaygı hali kişinin uyku sorunlarına yol açabildiği gibi yeterli miktarda kaliteli uyku uyumamak kaygı halini kötüleştirebilir.
2-Düşüncelerinizi Kağıda Dökün:
Kaygı ile başa çıkmanın en iyi yöntemlerinden birisi kaygıya neden olan durumları yazmaktır. Bu sayede kaygı fiziksel bir şekle sahip olur. Yazı ile ifade ettiğimiz duygular daha gerçekçi olsa da bir noktada hislerimize uzaktan bakabilmemize yardımcı olur. Endişe duyulan konular üzerine yazmak daha net bir zihinle düşünmeyi ve sakinleşmeyi beraberinde getirir.
3-Hareket Edin:
Anksiyete ile başa çıkmanın en iyi yöntemlerinden birisi de hareket etmektedir. Yürüme, koşma, yüzme veya yoga gibi aktiviteler sayesinde durup düşünmek ve daha fazla stres yaşamak yerine zihni boşaltmak kaygı ile başa çıkmaya yardımcı olur.
4-Nefes Egzersizleri Yapın:
Anksiyete hissi genellikle terleme, baş dönmesi, kalp çarpıntısı, mide bulantısı gibi fiziksel tepkileri beraberinde getirir. Bu hisse kapıldığınız zaman yaptığınız her şeyi bir kenara bırakın ve nefesinize odaklanın. Hızlı ve sık nefes almak anksiyete hissinin daha çok artmasına neden olur bu nedenle nefes egzersizlerini doğru yapmanıza yardımcı olacak kaynaklardan destek alabilirsiniz. Derin ve yavaş nefes almak, sesli nefes vermek rahatlamaya yardımcı olurken aynı zamanda hem zihnin hem de vücudun sakinleşmesini sağlar.
5-Kafein Tüketimini Azaltın:
Fazla kafein tüketimi kan basıncının artmasına ve buna bağlı olarak kaygının da artmasına neden olur. Bu nedenle günlük kafein tüketim miktarını sınırlayarak fiziksel açıdan kaygı hissinin artmasına yardımcı olacak etkenleri azaltmak mümkündür.
6-Doğada Zaman Geçirin:
Kendi kendinize kaldığınız zaman kaygınızın arttığını, düşüncelerinizin sizi daha çok sarıp sarmaladığını mutlaka fark etmişsinizdir. Kişi, konfor alanından ayrılmadığı sürece de bu farkındalık doğru kabul edilebilir. Doğada yalnız başına sakin yürüyüşler yapmak kan basıncının düşmesine ve kaygının azalmasına yardımcı olur. Yalnız yapılan doğa yürüyüşlerinin kaygı üzerinde olumlu etkileri olduğu gözlemlenmiştir.
7-Profesyonel Destek Alın:
Kaygı günlük hayatın bir parçası olsa da mutlaka üzerine çalışılması ve kontrol altına alınması gereken bir sorundur. Eğer kaygı günlük hayatı olumsuz etkileyecek seviyedeyse, kişi kaygı sebebiyle yaşam kalitesinin düştüğünün farkındaysa profesyonel destek alınması gerekir. Profesyonel psikolojik destek almak zaman zaman hâlâ tabu olarak görülse de bu desteğin aslında insanın kendi içindeki gücü keşfetmesini sağlamak için bir araç olarak görülmesi gerekir.

YORUM YAP