'Kavuran Yaz 89' belgeseli göçmenleri ağlattı

'Kavuran Yaz 89' belgeseli göçmenleri ağlattı

8.06.2023 10:47:20

Silivri Belediyesi ve Kent Konseyi işbirliği ile hazırlanan ve 1989 Bulgaristan Türklerinin son göçünü anlatan Kavuran Yaz 89'in ilk gösterimi yoğun katılımla gerçekleştirilirken, duygusal anların yaşanmasına yol açtı. 

Bulgaristan Türklerinin 1984-89 yıllarında yaşadığı zulmü ve zorunlu göçü anlatan Silivri Belediyesi ve Kent Konseyi işbirliğinde hazırlanan belgesel gösterimi “Kavuran Yaz 89” 6 Haziran 2023 tarihinde Önder Yılmaz Sahnesinde gerçekleştirildi.
Programa Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Bulgaristan HÖH Şumnu İl Başkanı Aysel Rufad, HÖH İstanbul Başkanı Fahri Vatansever, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, Demokrat Parti İlçe Başkanı Halide Avlu, meclis üyelerimiz Sultan Aşkın, Elif Yılmazer, Süheyl Kırkıcı, KAGİD Başkanı Öznur Kırkıcı, Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Şoförler Odası Başkanı Recep Akıncı, Kulüpler Birliği Başkanı Ali Tonta, Gerlovo Vakıf Başkanı Orhan Mustafa, Güreş Ağası Çetin Ceylan katılan konuklar arasındaydı.
ÇALIŞKAN: BİZLERİ BAĞRINA BASAN ANA VATANIMIZ TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİMİZE VE YÜCE TÜRK MİLLETİMİZE ŞÜKRANLARIMIZI SUNUYORUZ
Gösterim öncesinde Silivri Bulgaristan Göçmenleri Dernek Başkanı Ercan Çalışkan söz alarak şunları söyledi: “Zorunlu göçün 34. yılı anısına Silivri Belediyesi ve Kent Konseyinin katkıları ile düzenlenen anma programına hoşgeldiniz.
Bulgaristan'dan komünist lider Todor Jivkov döneminde 1984 yılında Türklere yönelik başlayan asimilasyon politikası 1989 yılına kadar sürdü. 19 Mayıs 1989 günü Bulgaristan Türkleri için özgürlük, demokrasi ve kimlik mücadelesinin başlangıç tarihidir. Cebel, Dulovo, Şumnu, Razgrad, Pazarcık ve Varna bölgelerinde barışçıl protesto yürüyüşleri düzenlendi. Komünist rejiminin zulümleri sonucunda, ezilen halkın öfkesi bir noktada toplanmış ve isyan şeklinde patlamıştı.
34 yıl önce, 29 Mayıs günü akşam saatlerinde dönemin komünist lideri Todor Jivkov, Bulgar Devlet televizyonundan yaptığı açıklamasıyla, Türkiye'nin sınırlarını açmasını ve ülkede yaşayan Türklerden isteyen herkesin Türkiye'ye göç edebileceğini duyurdu. Bu duyuru ile birlikte isim değiştirme sürecine isyan eden ve Türk kimlikleri ellerinden alınan 360 bin kişi 1989 yılının yaz aylarında ana vatanı Türkiye'ye göç etti.
Tüm şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi saygı, rahmet ve şükranla anıyor, bizleri bağrına basan ana vatanımız Türkiye cumhuriyeti devletimize ve yüce Türk milletimize şükranlarımızı sunuyoruz.
“NAİM SÜLEYMANOĞLU'NU DA SEVGİ, SAYGI VE RAHMETLE ANIYORUZ”
Baskıların yapıldığı tarihlerde dünyaya sesimizi duyurarak göçün meşalesini yakan, bu zulmün sona ermesinde büyük emeği olan dünya olimpiyat şampiyonu Naim Süleymanoğlu'nu da sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz.
BAŞKAN YILMAZ VE KENT KONSEYİ'NE TEŞEKKÜR
Bu belgeselin hazırlanmasında emeği geçen başta Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz'a, Kent Konseyi Başkanımız Kamil Bilici'ye ve bugün bizleri yalnız bırakmayan sevgili dostum HÖH Şumen İl Başkanım, ayrıca Novipazar Belediye Başkan Yardımcısı Aysel Rufad'a, HÖH İstanbul Temsilcimiz Fahri Vatansever ve tüm katılımcılara yürekten teşekkür ediyorum.”
BİLİCİ: SİLİVRİ'DE TARİH VAR, VEFA VAR...
Programda söz alan Kent Konseyi Başkanı Kamil Bilici, 6 Haziran 1987 tarihinde dönemin Türkiye Cumhurbaşkanı Merhum Turgut Özal'ın sınırları Bulgaristan zulmüne uğrayan soydaşlarımız için açtığı tarihin 34. yıl dönümünde belgeseli gösterime sunmanın anlamı üzerinde durdu. Bilici, “Bu zulüm karşısındaki duruşu dolayısıyla Merhum Turgut Özal'ı tebrik ediyorum” dedi.
“Kavuran Yaz 89” belgeselini 3-4 aylık süreçte hazırladıklarını belirten Bilici, Kent Konseyi üyeleri, çekim ekibi ve Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'a katkıları için teşekkür etti.
Bilici son olarak Bulgaristan zulmünün bayrak ismi merhum Naim Süleymanoğlu'nu da anarak “Silivri'de tarih, vefa” diyerek tüm katılımcılara teşekkür etti.
MUSTAFA: SİLİVRİ'Nİ HEM ADI HEM TADI VAR BUNLARIN SEBEBİ DE VOLKAN YILMAZ
Gösterime katılan Gerlovo Vakfı Başkanı Orhan Mustafa, yaptığı konuşmada Deliorman ve Şumnu'nun selamlarını ileterek, “Silivri'ye canı gönülden geliyoruz. Silivri'nin hem adı hem tadı var bunların sebebi de Volkan Yılmaz Başkanım” dedi ve “Şumnu sizi bekliyor Başkanım” diyerek sözlerini noktaladı.
VATANSEVER: GÖÇÜN BİR DE TÜRKİYE BOYUTU VARDI
Hak ve Özgürlükler Hareketi İstanbul İl Başkanı Fahri Vatansever, gecede söz alarak 1989 göçünün Türkiye sürecine değindi. Artan baskılar sonucu Cebel'de başlayan ayaklanmalarda yaralanan ve ölüme terk edilen İsmet Pariş'in, dönemin dışişleri Bakanı Mesut Yılmaz'ın talimatı ile Paris Güvenlik Konferansına getirtilerek Bulgaristan'da Türk olmadığını iddia eden Bulgaristan Başbakanı Todor Jivkov'un tezinin çürütüldüğünü paylaştı. Türkiye'de asimilasyon baskılarına yönelik yapılan kitlesel protestolara dikkat çekti.
Belgeseli hazırlayanlara teşekkür etti ve tebriklerini iletti.
RUFAD: YAŞANAN ACILAR UNUTULMASIN Kİ DERS ALINSIN
Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi Şumnu İl Başkanı ve Novi Pazar Belediye Başkan Yardımcısı Aysel Rufat, programdaki konuşmasına HÖH Genel Başkanı Mustafa Karadayı'nın selamını ileterek başladı. “Bu gece hüzünlü olacak ama sizlerle birlikte olmaktan çok mutluyum” diyen Rufat, “Biz bu acıyı yaşadık. Başımıza silah dayanarak isimlerimiz değiştirildi. Örf ve adetlerimizden vazgeçmemiz istendi. Göçün yaşanması ile aileler parçalandı, yüreklerde derin yaralar açıldı.
Belgesel çalışması için teşekkür ediyorum. Herkes geçmişte neler yaşandığını bilmeli ve olanlardan ders almalı. Almalı ki bazı acılar tekrarlanmasın” şeklinde görüşlerini aktardı.
“HÖH adına Türkiye olarak sunduğunuz seçim desteği için teşekkür ederiz” diyen Rufad, HÖH İstanbul Başkanı Fahri Vatansever, Silivri Bulgaristan Göçmenleri Dernek Başkanı Ercan Çalışkan'a teşekkür ederken Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'a ayrı bir parantez açtı. Seçim süreçleri ve Ramazan aylarındaki iftar davetleri konusunda Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'a teşekkür eden HÖH Şumnu İl Başkanı, “Silivri'nin adı Şumnu'da Bulgaristan'ın her yerinde artık biliniyor” dedi.
YILMAZ: TÜRK'ÜN HAKLI DAVASINI TÜRK'TEN BAŞKA SAVUNACAK, KORUYACAK, KOLLAYACAK YOKTUR
“Her daim kalbimizde, yüreğimizde, dilimizde, dualarımızda olan Bulgaristan'daki 1 milyonu aşkın soydaşımıza Anavatan Türkiye'mizden saygı, sevgi ve hürmetlerimi göndererek sözlerime başlamak istiyorum.
26 ve 27 Aralık 1984 tarihlerinde, dönemin komünist rejimi tarafından uygulanan asimilasyon politikaları ile Bulgaristan'da yaşayan soydaşlarımız çok ağır baskılar gördüler. Tarihini, kimliğini, milli ve manevi değerlerini, örf ve adetlerini koruyabilmenin bedelini; yeri geldi Belene zindanlarında zulme uğrayarak, yeri geldi sürgün edilerek ve yeri geldi canlarını vererek ödediler… Aradan 39 yıl geçmesine rağmen, hiçbir vicdana sığmayacak şekilde soydaşlarımıza yapılan saldırılar, baskılar, zulümler daha dün gibi tazeliğini koruyor. Annesinin kucağında 18 aylıkken katledilen Türkan bebeğin acısı unutulabilir mi?
Ne yazıyor Türkan bebeğimizin mezar taşında…
Türkan derlerdi benim adıma
Tam girmiştim bir buçuk yaşına
El koymuştu zalim adıma
Atlamıştım annemin sırtına
Çekilmiştik Kirli'nin yoluna
Olmaz böyle diye zoruna
Hiç bakmadan sağına soluna
Sıkıverdiler kurşunu alnıma…
İnsan hakları ile övünen, sözde medeniyetin merkezi diye anılan Avrupa, mezarda değil sıcak beşiğinde uyuması gereken Türkan bebeğe sıkılan kurşuna ses çıkarmadı. Zorla isimleri değiştirilerek asimile edilmek istenen soydaşlarımızın uğradıkları zulmü görmedi. Her anı, her günü acı hikâyelerle ve yaşanmışlıklarla dolu olan bu süreç aradan yıllar geçse de yüreğimizi yakmaya devam etmektedir.
İşte bu yüzden Türk'ün haklı davasını Türk'ten başka savunacak, koruyacak, kollayacak yoktur.
Bulgaristan'ın Kırcaali kentinde dünyaya gelen ve o yılların unutulmaz isimlerinden olan milli haltercimiz Naim Süleymanoğlu'nun hayatı da bu sürece ışık tutmaktadır. Bu bağlamda, evladı olmaktan her zaman gurur duyduğum değerli büyüğüm Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanımız Sayın Dr. Devlet Bahçeli'nin önerisi ile Silivri Belediyesi olarak hayata geçirdiğimiz kapalı yüzme havuzumuza “Naim Süleymanoğlu Spor Tesisleri ve Kapalı Yüzme Havuzu” ismini verdik.
Yaşadığı zorluklar ve acı olaylara karşı mücadelesini hatırlatmak, elde ettiği dünya şampiyonluklarını da gelecek nesillere her daim aktarmak istedik.
ÇALIŞKAN VE DERNEĞE TEŞEKKÜR ETTİ
Silivri'mizde yaşayan Bulgaristan göçmeni kardeşlerimiz ve Bulgaristan'da yaşayan soydaşlarımız arasında köprü vazifesi yaparak aramızdaki bağı kuvvetlendiren Silivri Bulgaristan Göçmenleri Derneği Başkanımız Ercan Çalışkan kardeşime ve dernek yönetimine hizmetleri için ayrıca teşekkür ediyorum.
Acı dolu yılların anlatıldığı “Kavuran Yaz 89” isimli belgeseli hazırlayan Kent Konseyi Başkanımız Kamil Bilici ve Yapımcısı Şeyhmus Mete Yöntem kardeşimize, tüm teknik ekibe bu kıymetli belgeseli şehrimizin kültürel mirasına kazandırdıkları için tebrik ediyorum.
Bulgar zulmüne maruz kalarak hayatını kaybeden tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anarak, hepinize iyi seyirler diliyorum. Sağ olun… Var olun… Allah'a emanet olun.”

Sevginar Sali

YORUM YAP