Kadınlara şiddetle mücadele desteği

Kadınlara şiddetle mücadele desteği

25.11.2022 20:28:48

Silivri Belediyesi tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Gününde bir panel düzenlendi. Kadınlar kendilerine yönelen şiddetin nedenleri ve bundan nasıl korunabileceklerinin yöntemleri ile yasal haklarını öğrendiler.reni (4)

Polis Memuru Hanife Kanaç'ın KADES, Jandarma Asb.Kd.Çvş. Öznur İlgen'in Elekronik Kelepçe Uygulaması hakkında bilgi verdiği etkinlikte avukat, aynı zamanda MHP Grup Sözcüsü Sultan Aşkın'ın Kadına Yönelik Şiddetin Hukuk Boyutunu değerlendirdi. ASDP Psikolog Aişe Seda Turhan da Kadına Yönelik Şiddet ve Döngüsü hakkında Önder Yılmaz Sahnesinde hazır bulunan katılımcıları aydınlattı.reni (3)

Panele meclis üyeleri Filiz Güler, Ülkenur Büke, Elif Yılmazer, MHP Kadın Kolları Başkanı Zerrin Çimen, Alibey Muhtarı Solmaz Tüfekçi, Fatih Mahallesi Muhtarı Sadiye Yönet, Silivri Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Öznur Kırkıcı ve yönetim kurulu üyeleri, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sema Arcan da katılanlar arasındaydı.reni (10)

KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN TANIM VE TÜRLERİ

Kadına yönelik şiddetle mücadelenin hukuki boyutu değerlendiren Sultan Aşkın şu şekilde bilgi verdi:

KADINA YÖNELİK ŞİDDET NEDİR?

“Kadınlara, yalnızca kadın oldukları için uygulanan ve kadınları etkileyen cinsiyete dayalı ayrımcılık ile fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmeleriyle veya acı çekmeleriyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel her türlü tutum ve davranış, kadına yönelik şiddettir.reni (5)AİLE İÇİ ŞİDDET NEDİR? 

Aynı evi paylaşmasanız da, şiddet uygulayan kişinin, size veya çocuklarınıza ya da akrabalarınıza yönelik; aynı evde yaşamasanız da, aile mensubu sayılan kişiler tarafından size veya çocuklarınıza yönelik; evli olmanıza rağmen kendi isteğinizle veya mahkeme kararı ile ayrı evlerde yaşadığınız eşinizin ya da boşandığınız eşinizin, size veya çocuklarınıza yönelik; tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfî engellenmesini de içeren, fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmenize veya acı çekmenize sebep olan ya da olabilecek olan her türlü tutum ve davranış aile içi şiddettir. reni (6)

ŞİDDET TÜRLERİ 

FİZİKSEL ŞİDDET - Tokat atmak, tekmelemek, yumruklamak, hırpalamak, kolunu bükmek, boğazını sıkmak, bağlamak, saçını çekmek, kesici veya vurucu aletlerle yaralamak, kezzap veya kaynar suyla yakmak, vücudunda sigara söndürmek, ellerini ayaklarını ezmek, sakat bırakmak, işkence yapmak, sağlıksız koşullarda yaşamaya mecbur bırakmak, sağlık hizmetlerinden yararlanmasına engel olarak bedensel zarar görmesine neden olmak gibi eylemler fiziksel şiddettir. Kadına yönelik fiziksel şiddetin en ağır biçimlerinden biri de töre ya da namus bahanesiyle kadına uygulanan şiddettir. reni (1)

CİNSEL ŞİDDET  

İstenmeyen her türlü cinsel içerikli davranış ve saldırı gibi eylemler cinsel şiddettir.

PSİKOLOJİK ŞİDDET  

Tehdit etmek, ailesiyle, akrabalarıyla, komşularıyla, arkadaşlarıyla ya da başkalarıyla görüştürmemek, eve kapatmak, küçük düşürmek, korkutmak, hakaret etmek, çocuklarından uzaklaştırmak, kıskançlık bahanesiyle sürekli kontrol altında tutmak, başka kadınlarla kıyaslamak, kadının nasıl giyineceği, nereye gideceği, kimlerle görüşeceği konusunda baskı yapmak, kadının kendini geliştirmesine engel olmak gibi eylemler psikolojik şiddettir.reni (8)

SÖZLÜ ŞİDDET 

Bağırmak, hakaret etmek, küfür etmek, iğneleyici ya da aşağılayıcı sözler söylemek, kadının kendisini kötü hissetmesine neden olan cümleler kullanmak, sürekli eleştirmek, tehdit etmek, sürekli sorguya çekmek, aşağılayıcı isim takmak, alay etmek, görüşlerini ve çalışmalarını küçümsemek, zaaflarıyla alay etmek, suçlamak, kadının özgüvenini yitirmesine neden olmak, ruhsal açıdan zedelemek gibi eylemler sözlü şiddettir.

EKONOMİK ŞİDDET  

Para vermemek veya kısıtlı para vermek, ailenin tasarrufları, gelir ve giderleri konusunda bilgi vermemek, kadının mallarını ve diğer gelirlerini elinden almak, çalışmasına izin vermemek, istemediği işte zorla çalıştırmak, çalışıyorsa iş hayatını olumsuz etkileyecek kısıtlamalar getirmek, aileyi ilgilendiren ekonomik konularda kadının fikrini almadan tek başına karar vermek gibi eylemler ekonomik şiddettir.

TEK TARAFLI ISRARLI TAKİP 

İstenmeyen ve sürekli telefon aramaları yapmak, kısa mesaj, mektup ve e-posta göndermek, mağdur istemediği halde sosyal medya vasıtasıyla onunla iletişim kurmaya çabalamak, takip etmek ve gözetlemek, mağdurun iş yerinde veya yaşadığı yerde beklemek, bir sebep olmaksızın sürekli karşısına çıkmak, ona isteği dışında sıkça hediye göndermek, mağdurun iletişim bilgilerini internette veya sosyal medyada yaymak, onun hakkında internette veya ağızdan asılsız dedikodular yaymak, mağdur adına mal veya hizmet siparişi vermek, manipülatif davranışlarda bulunmak (örneğin: görüşmeme durumunda intihar edeceği tehdidinde bulunmak) gibi eylemler tek taraflı ısrarlı takiptir. 

ŞİDDETE UĞRADIĞINIZDA YA DA UĞRAMA TEHLİKESİ ALTINDAYKEN BAŞVURABİLECEĞİNİZ KURUM VE KURULUŞLAR 

  1. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri. KOZA-Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri.  3. Alo 183 Aile, Kadın, Çocuk, Yaşlı ve Engelli Sosyal Destek Hattı. 4. KADES uygulaması. 5. Valilikler-Kaymakamlıklar.  6. Cumhuriyet Başsavcılıkları, Aile Mahkemesi Hâkimlikleri. 7. Polis Merkezleri, Jandarma Karakolları. 7.Sağlık Kuruluşları. 8.Baroların Kadın Danışma Merkezleri ve Adli Yardım Kurulları.  9. Kadın Sivil Toplum Kuruluşları.

 İSTANBUL BAROSU KADIN HAKLARI MERKEZİ 

Büyükçekmece Şubesi Adres: Ekinoba Mah. Necip Fazıl Kısakürek Sokak No:29 D:4 Büyükçekmece/İstanbul Tel: (0212) 393 08 23 Faks:(0212) 863 11 02 

İSTANBUL BAROSU ADLİ YARDIM BÜROSU Büyükçekmece Şubesi Adres:Ekinoba Mah. Necip Fazıl Kısakürek Sokak No:29 D:4 Büyükçekmece/İstanbul Tel: (0212) 393 08 23 Faks:(0212) 863 11 02 

İSTANBUL 2 NOLU BAROSU ADLİ YARDIM MERKEZİ Telefon:  0552 566 42 88  - 0216 722 66 00 E-posta :  adliyardim@istanbul2nolubarosu.org.tr  

ŞİDDETE UĞRADIĞINIZDA VEYA ŞİDDET TEHDİTİ ALTINDAYSANIZ HANGİ KANUNLARDAN YARARLANABİLİRSİNİZ? 

  1. Anayasa`nın 10. Maddesi: Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. ∗Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.
  2. 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun
  3. Türk Ceza Kanunu
  4. Türk Medeni Kanunu.”

Aşkın, ayrıca yasa ile şiddet mağduru kadınlara tanınan ayrıcalıklara da dikkat çekerken, “Şiddet gördüğünüzü ispatlamak zorunda değilsiniz. Kanundan yararlanabilmek için aynı evde yaşamak şartı yoktur. Kanunun uygulanması sadece fiziksel şiddete yönelik değildir, bütün şiddet türlerini kapsamaktadır” hatırlatmasını yaptı.

TURHAN: EŞİTSİZLİĞE VE AYRIMCILIK ŞİDDETİ ORTAYA ÇIKARMAKTA

ASDP Psikolog Aişe Seda Turhan da Kadına Yönelik Şiddet ve Döngüsü hakkında bilgi verirken, doğru bilinen yanlışlara dikkat çekti. “Kadına yönelik şiddet eğitimsiz, sosyoekonomik düzeyi düşük ve işsiz kişilerin arasında görülür” kanısının yanlış olduğunu belirtirken, “Türkiye'de kadına yönelik fiziksel/cinsal şiddet uygulayan erkeklerin %32,7'si (fiziksel)/10,3'ü (cinsal) ücretli bir işte çalışmakta, %38,7'si (fiziksel)/ 14,3'ü (cinsel) ücretli bir işte çalışmamaktadır. Türkiye'de kadına yönelik fiziksel/cinsel şiddet uygulayan erkeklerin; %19,7'sinin (fiziksel)/%3,9'nun (cinsel) eğitimi lisans ve lisansüstüdür” verilerini paylaştı.

Turhan, Türkiye'de her 10 kadından 3'ünün fiziksel şiddete maruz kaldığını belirtirken, kadına yönelik şiddetin sadece kadınları ilgilendiren bir mesele olmadığının altını çizdi ve “Cinsiyetlere indirgenmeyen bir mücadele benimsenmelidir. Erkekler şiddetin durdurulmasında önemli rol oynayabilirler. Şiddet uygulayan erkekler tüm erkeklerin suçlanmasına, önyargıları inançlara sebebiyet vermektedir” dedi.

Psikolog Aişe Seda Turhan, “Kadın-erkek (fırsat) eşitsizliğinin şiddetin hem nedeni hem de önemli bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğitim, sağlık, istihdam, siyaset ve pek çok alanda kadınlarla erkekler arasında ciddi uçurumlar olduğunu yapılan araştırmalar göstermektedir. Kadınları dezavantajlı durumda bırakan uygulamaların temelinde, kadın ve erkeğe yüklenen farklı kalıp roller ve toplumsal sorumluluklar yatmaktadır. Bu yatırımlardan beslenen uygulamalar ise eşitsizliğe ve ayrımcılığa sebebiyet vermektedir” şeklinde konuştu.

 Sevginar SALİ

 

YORUM YAP