İstiklal Marşımızı en güzel okuyan öğrenciler ödüllendirildi

İstiklal Marşımızı en güzel okuyan öğrenciler ödüllendirildi

12.03.2021 14:39:52

Milli marşımızın kabul edilişinin 100. yılı dolayısıyla Silivri Belediyesi tarafından düzenlenen İstiklal Marşı Güzel Okuma Yarışması'nda dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi.

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan İstiklal Marşı'mızın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 100. yıl anısına, Silivri Belediyesi tarafından İstiklal Marşı Güzel Okuma Yarışması düzenlendi. İlçemiz öğretmenlerinden oluşan komisyon tarafından yapılan değerlendirme sonucunda dereceye giren öğrenciler belli oldu. 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü'nde Ödül Töreni düzenlendi. Tören, Silivri Belediyesi Önder Yılmaz Tiyatro Salonu'nda düzenlendi. Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, CHP İlçe Başkanı Berker Esen, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, İYİ Parti Silivri İlçe Başkanı Refik Bek, DP İlçe Başkanı Halide Avlu, Belediye Meclis Üyeleri, Belediye Başkan Yardımcıları Hasan Solak ve Emre Sarısaltıkoğlu, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Erdal Aslan, CHP Kadın Kolları Başkanı Derya Erdim, muhtarlar, Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Şoförler Odası Başkanı Recep Akıncı, Silivri Sanayi Sitesi Başkanı Ercan Çalışkan, siyasi partilerin diğer temsilcileri, okul yöneticileri, öğrenci, veliler katılanlar arasındaydı.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'mızın okunmasıyla başlayan program, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ın açılış konuşmasıyla devam etti.

YILMAZ: MİLLET VE DEVLETLERİN ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIKLARININ EN ÖNEMLİ NİŞANELERİ; BAYRAK VE MARŞ

Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, konuşmasında şu sözlerine yer verdi: “Kahraman Türk ordusunun, Türk'ün bağımsızlık ve özgürlük duygusunu en iyi ifade eden Mehmet Akif Ersoy'un yazmış olduğu İstiklal Marşı'mızın kabul edilişinin 100. yılı dolayısıyla bir aradayız. Bu vesileyle biz de Silivri Belediyesi olarak İstiklal Marşı'nı Güzel Okuma Yarışması düzenledik. Milletlerin, devletlerin, özgürlüklerinin ve bağımsızlıklarının en önemli nişanelerinden iki tanesi bayrakları ve milli marşlarıdır. Milli mücadelenin en ateşli döneminde, milletin moralinin biraz bozulduğu dönemde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde mücadelenin daha da ateşlenmesi için milli marş yazılma fikri hasıl olur. Bu amaçla bir yarışma tertiplenir. 700'ün üzerinde şiir katılır. Değerlendirme komitesi hiç birini takdir etmez. Ciddi imkansızlıklara karşı verilen mücadeleyi ifade ettikleri kanaati taşımaz. 1918'de Çanakkale Savaşı'ndan sonra Çanakkale şehitlerine destan yazan, o müthiş dizelerin sahibi Mehmet Akif Ersoy' bu yarışmaya neden katılmadığı merak uyandırır. Milletvekili Hamdullah Suphi Tanrıöver, bir mektup kaleme alır ve yarışmaya katılmasını arzu ettiklerini yazar. Akif de o günün şartlarında 500 liralık ödülün milli marşı esasında hafifleteceğini düşünür, ödüllü bir yarışmaya katılmayacağını ifade eder. Yapılan görüşmeler neticesinde Akif'in ödülü kazandığı takdirde bu ödülü kimsesiz kadın ve çocukların meslek edindirildiği kuruma bağışlamak şartıyla yarışmaya katılmak konusunda ikna edilir. Akif, 48 saat gibi bir süre içerisinde tüm ruhuyla ve kalbiyle İstiklal Marşı'mızı kaleme alır. İstiklal Marşı'mız 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'miz tarafından tam yüz yıl önce kabul edilir.

“KURTULUŞ HARBİ NETİCELENMEMİŞTİR FAKAT TÜRKİYE CUMHURİYETİ ESASINDA KURULMUŞTUR”

Esasında İstiklal Savaşı kurtuluş harbi daha neticelenmemiştir fakat Akif'in dizelerinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman ordusunun nezdinde Türkiye Cumhuriyeti esasında kurulmuştur. Bu şiir onu ifade eder. Akif, İstiklal Marşı'nı 10 kıtadan 41 dizeden oluşturmuş.

Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;

Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.

O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;

O benimdir, o benim milletimindir ancak.”

Akif “Korkma” diye kahraman Türk ordusuna seslenir. Kahraman ordumuz o zaman Türk milletinin ta kendisini temsil eder. Türk milletinin tamamı 7'den-70'e Türk ordusu olmuştur, cephededir.

“Çatma, kurban olayım çehreni ey nazlı hilâl!

Kahraman ırkıma bir gül… ne bu şiddet bu celâl?

Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helâl,

Hakkıdır, Hakk'a tapan, milletimin istiklâl.”

 

 

Akif, ikinci kıtasında nazlı hilâl ile al bayrağı seslenir.

 

 

“Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.

Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!

Kükremiş sel gibiyim; bendimi çiğner, aşarım;

Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.” dizelerinde Türk milletinin karakteri, bağımsızlığını ve özgürlüğünü ifade ediyor.

Akif, marşın 4. ve 5. kıtalarında Batı emperyalizme karşı maneviyatın nasıl galip gelmesi gerektiğini esasında ifade ediyor.

“Garb'ın âfâkını sarmışsa çelik zırhlı duvar;

Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var.

Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir îmânı boğar,

"Medeniyet!" dediğin tek dişi kalmış canavar?

 

Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma sakın;

Siper et gövdeni, dursun bu hayâsızca akın.

Doğacaktır sana va'dettiği günler Hakk'ın…

Kim bilir, belki yarın… belki yarından da yakın.” derken Türk milletinin emperyalizme karşı nasıl galip geleceğini konusunda motive eder.

Akif, 6. ve 7. kıtalarında şöyle seslenir;

Bastığın yerleri "toprak!" diyerek geçme, tanı!

Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı.

Sen şehîd oğlusun, incitme, yazıktır atanı;

Verme, dünyâları alsan da, bu cennet vatanı.

 

Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki fedâ?

Şühedâ fışkıracak, toprağı sıksan şühedâ!

Cânı, cânânı, bütün varımı alsın da Hudâ,

Etmesin tek vatanımdan beni dünyâda cüdâ.”derken şühedâ'dan şehitlerden ve Türk vatanın kutsallığından bahseder.

Akif, 8. ve 9. kıtalarda imandan, ezandan, inanmış Müslüman Türk milletinden bahseder.

Ruhumun senden, İlâhî, şudur ancak emeli:

Değmesin ma'bedimin göğsüne nâ-mahrem eli!

Bu ezanlar-ki şehâdetleri dînin temeli

Ebedî yurdumun üstünde benim inlemeli

 

O zaman vecd ile bin secde eder –varsa- taşım;

Her cerîhamdan, İlâhî, boşanıp kanlı yaşım,

 Fışkırır rûh-i mücerred gibi yerden na'şım;

 O zaman yükselerek Arş'a değer, belki başım.” derken imanı, ezanı ve inanmışlığı, Türk Müslüman devletinin inanarak neleri başarabileceğini ifade eder.  

Son kıtada esasında Akif, İstiklal Marşı'nı özetlemiş. Son kıtada bayrak, istiklal, hürriyet, hak, iman, adanmışlık, milli ruh var.

“Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilâl;

Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helâl.

Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlâl:

Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet;

Hakkıdır, Hakk'a tapan milletimin istiklâl!”

 Ersoy'un şahsında bütün Kurtuluş Savaşı kahramanlarımız, başta ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet, minnetle yad ediyor konuşmama Akif'in veciz bir sözü olan, “Cenabı Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın” sözüyle son veriyorum.”

Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ın konuşmasının ardından dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi.

DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER

İstiklal Marşı Güzel Okuma Yarışması'nda Nurullah Baldöktü İlkokulu 2. sınıf öğrencisi Hüma Sedef Bağ 1. olurken, Ortaköy Sezin Öztaş Ortaokulu 5. sınıf öğrencisi Ceylin Oral 2. ve Gazi İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Züleyha Küçükkaçar 3. oldu. Öğrenciler altınla ödüllendirildi. Hediyeleri protokol üyeleri tarafından verildi.

MANSİYON ÖDÜLÜ ALANLAR

Gazi İlkokulu 3. sınıf öğrencisi Ayşenur Aktaş, Danamandıra İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Ebrar Vardar ve Hacı Ahmet Saliha Ölçer İlkokulu 3. sınıf öğrencisi Görkem Özçiftçi mansiyon ödülüne layık görüldü.

Öğrenciler, milli marşımızın kıtalarını sahnede de canlı okuyarak takdir topladı ve alkış aldı.

Renginar SALİ

 

YORUM YAP