İŞKUR’dan istihdam ve eğitim fırsatları

İŞKUR’dan istihdam ve eğitim fırsatları

25.03.2016 15:50:29

“Simidin yanında çay” konulu Salı buluşmalarında Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği yönetim ile üyeleri Hakan Kocabaş Başkanlığında dün İŞ-KUR İl Müdürü Muammer Coşkun'u ağırladı.
Toplantının açılışını kısa bir selamlama konuşmasıyla yapan SİAD Başkanı Hakan Kocabaş, ülkemizin bir an önce yaşadığı güçlükleri aşarak huzurlu ve aydınlık günlere kavuşması temennisini dile getirdi.

İŞVERENLERE DARBOĞAZDAN ÇIKIŞ İMKÂNLARI
İŞ-KUR İl Müdürü Muammer Coşkun konuşmasına öncelikle işverenleri ekonomik darboğazdan çıkartacak imkanlar sunduklarını belirterek başladığı konuşmasına İŞ-KUR'un temel misyonu hakkında bilgi vererek devam etti. İşveren odaklı politikalar ile işverenlerin aradıkları nitelikli iş gücüne kavuşmaları için işsizlik sigortası fonundan ciddi kaynak aktarıldığını, sürdürülebilir istihdam politikalarını hayata geçirmeyi amaçladıklarını aktardı.
Etkin İş ve Meslek Danışmanlığı Hizmeti vermeyi amaçladıkları istihdam teşviklerini anlatarak ifade etti. Türkiye'nin 78 milyon 741bin 54 nüfusunun 15-64 yaş aralığını 53 Milyon 359 bin 594 kişinin oluşturduğunu belirten Coşkun, Türkiye'de her yıl ortalama 700-750 bin kişinin çalışma hayatına dahil olduğunu söyledi. İşgücünün %60'nın lise altı eğitim düzeyinde olduğunu, işsizlik oranının %10.2, gençlerde işsizlik oranının %19.2 olarak açıkladı.
İŞ-KUR olarak gerçekleştirdikleri işgücü piyasa araştırmalarından elde ettikleri verileri paylaşan Coşkun, temsilcilerine iş yerlerinin sağlıklı bilgi vermesi ricasında bulundu. İstanbul'da işyerlerinin %15'inde açık iş olduğunu aynı zamanda %25'nin eleman temin etmekte güçlük çektiğini belirttiğini aktaran İl Müdürü, “Eleman temininde güçlük çektiğini açıklayan işverenlerin %67'si, gerekçe olarak mesleki nitelik ve beceri eksikliğini söyledi. İşsizliğin temel nedeni de bu” dedi.
İŞ-KUR olarak gerçekleştirdikleri mesleki kurslar hakkında bilgi veren Coşkun, İşbaşı Eğitim, İşbirliği ve Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri, Girişimcilik Eğitim Programları, Engelli, Hükümlü ve Eski Hükümlülere Yönelik Mesleki Eğitim ile toplum yararı programlarına dikkat çekti.

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI
Coşkun İşbaşı Eğitim Programı hakkında bilgi verirken şu kıstasları ifade etti: “İş tecrübesi olmayan işsizlerin, işbaşında çalışarak eğitilmesini ve deneyim kazanmasını sağlayarak işe daha kolay yerleştirmesini amaçlayan bir program. En az 2 sigortalı çalışanı bulunan, İŞKUR'a kayıtlı özel sektör işyerleri, vakıflar, dernekler, kamu kurumu niteliğindeki mesleki kuruluşları, meslek birlikleri, sendikalar, ticaret ve sanayi odaları, noter, vakıf üniversiteleri vb kurum ve kuruluşlar bu programdan yararlanabilir.
Kamu payının %50'nin altında olduğu iktisadi teşekküllerin tamamı bu programdan faydalanabilir.
İşyerinin aynı il sınırları içinde çalışan toplam işçi sayısı üzerinden kontenjan hesaplanmakta. İşyerleri çalışan sayısının en fazla %30'na kadar katılımcı alabilirler. 2 ile 10 arasında çalışan varsa %10 kontenjana göre 1 kişi, %30 kontenjana göre 3.1= 4 kişiye kadar katılımcı alabilir. İşveren katılımcıların %20'sini işe almayı taahhüt ederse en fazla çalışanların %10'u kadar, %50'sini işe almayı veya yetiştirmeyi taahhüt ederse %30 kadar katılımcı alabilir.
Programdan katılımcılar; 24 aylık süre içerisinde en fazla 320 fiili iş gününe kadar yararlanabilir.
Günde en az 5, en fazla 8 saat haftada 45 saati geçmemek üzere, haftada en fazla 6 gün iş yerinde çalışarak deneyim kazanırlar.
Vardiyalı çalışan işyerlerinde katılımcıların kabul etmesi durumunda vardiyalı olarak da program yapabilirler.”
İşbaşı eğitim programında İŞKUR katılımcıya günlük 50 TL harçlık ödüyor. 30 gün üzerinden iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi genel sağlık sigortası primi İŞKUR tarafından ödenir. Katılımcı program süresince isteğe bağlı sigortalı olabilir. Haftada altı gün, ayda 26 gün işbaşı eğitim programına katılırsa kişi bin 300 TL ödenmektedir. İşverenin ücret ödeme yükümlülüğü yoktur. 31 Aralık 2016 tarihine kadar başlatılan işbaşı eğitim programlarını tamamlayanlardan, 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olan kişilerin; programın bitiminden sonra en geç 3 ay içerisinde programı tamamlandıkları meslek alanında istihdam edilmesi halinde; imalat sanayi sektöründe 42 ay, diğer sektörlerde 30 ay boyunca SGK yatırılan işveren payı sigorta pirimi, İşsizlik Sigorta Fonundan karşılanmakta.
İstihdam zorunluluğu yoktur ancak bir yıl içerisinde programdan tekrar yararlanmak isteyenler öncesinde yararlanan katılımcıların en az %50'sinin 1 yıl içerisinde en az 60 gün kendi işyerinde veya başka bir işyerinde aynı meslekte istihdam edilmiş olması gerekmekte.
Çalışanların %10 kadar kontenjandan yararlanmışsa %20'sinin istihdam edilmiş olması gerekir. İşveren; yükümlülüğünü yerine getirmezse maddi bir cezası yoktur. Sadece 1 yıl süreyle çalışmaya ara verir.”

İŞBİRLİĞİ YÖNETİMİ İLE MESLEKİ EĞİTİM
Coşkun'un istihdamı arttırmak ve nitelik kazandırmak amacıyla İŞKUR'un sürdürdüğü bir diğer program İşbirliği Yönetimi İle Mesleki Eğitim konusunda da SİAD üyelerine bilgi verdi.
Bunun talebe dayalı bir eğitim olduğunu, işveren ile birlikte iş yerinde düzenlendiğini aktardı. Eğitime katılacak kişileri, eğitim, yaş aralığı ve ikametgâh durumuna göre işverenin seçtiğini, eğitimin üniversite veya MEB'e bağlı okullar, meslek odaları, meslek örgütleri ve STK'larla yapılabileceğini söyledi. İşbirliği eğitimini tamamlayan kursiyerlerin işbaşı eğitim programına katılabildiğini ve eğitim sırasında kursiyerlere günlük 20 TL, İşbaşı Eğitim Programı süresince de 50 TL cep harçlığı ödendiği aktarıldı. Sigorta primlerinin de İŞKUR tarafından ödendiği belirtildi.
Sevginar UYGUN

YORUM YAP