Göçengil’den 3 Mayıs açıklaması

Göçengil’den 3 Mayıs açıklaması

4.05.2018 13:33:22

CHP Silivri İlçe Başkanı Suna Göçengil, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla yazılı bir açıklamada bulundu.

Göçengil, basın özgürlüğü ile ilgili görüşlerini şöyle ifade etti: “Bilindiği üzere, birleşmiş Milletler, 1993 yılında özgür ve bağımsız bir basın için 3 Mayıs'ı Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kabul etmiştir ve o günden bu güne 3 Mayıs, ülkemizde de Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanmaktadır.
Bugün gelinen noktada ne yazık ki basının bilhassa ülkemizde hiç de özgür olmadığı ortada. 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü ülkemizde bir kutlama günü değil, sorunların altının çizildiği bir gün olma özelliğini bu yıl da kaybetmedi, hatta kaybetmemekle kalmadı, konumunu pekiştirdi demek bile gayet mümkün.
Ülkemizde 148 olan tutuklu gazeteci sayısı ile dünya sıralamasında beşinciyiz. 180 ülke arasında yapılan basın özgürlüğü sıralamasında ise 157. sıradayız. Avrupa sıralamasında da basını özgür olmayan tek ülke olduk. Ülkelerin basın özgürlüğünü inceleyen Freedom House'un 2014 raporuna göre, Türkiye ne yazık ki son 15 yıldır ilk kez "kısmen özgür ülkeler” kategorisinden "özgür olmayan ülkeler” kategorisine düştü. Ayrıca araştırmalara göre Türkiye'de basın, Bangladeş, Endonezya, Uganda, Tanzanya, Kenya gibi ülkelere kıyasla da daha sınırlı… Bunlar azımsanacak değerlendirmeler değil, ülkemiz basınını bu durumdan kurtarmak adına ciddi yaptırımlar uygulayıp çözüm üretmek için yapıcı davranmanın şart olduğu ortada.
Özetle, ülkemizde ifade özgürlüğü susturulmuş, dördüncü kuvvet dediğimiz basın fena halde etkisiz hale getirilmek istenmekte… Bunun önünü almak için her vatansever elini taşın altına biraz olsun koymalıdır. 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Gününüz, ne kadar kutlu olabiliyorsa o kadar kutlu olsun!”

YORUM YAP