ERDOĞAN: BU ÇELİŞKİNİN
ORTADAN KALKMASI GEREKİR
Eğitim Sen Silivri Temsilcisi Caner Erdoğan, kayıt parasının yasal bir dayanağının olmamasına ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın alınmamasıyla ilgili genelge yayınlamasına rağmen bağış adı altında geçmiş yıllarda olduğu gibi bu gün de hala toplandığını anlatarak bu çelişkinin ortadan kalkması gerektiğini söyledi. Erdoğan, şöyle konuştu: “En çok üzerinde durduğumuz konu hakkında Milli Eğitim Bakanlığı’nın 20 Temmuz 2011 tarihli 40 sayılı genelgesiyle ilgili daha önce bir basın açıklamasında bulunduk. Bu genelge gereği öğrenci kayıtlarında ve diploma harçları alınmayacaktı. Yıllar öncesi Eğitim Sen olarak “Parasız eğitim, parasız sağlık” ilkesiyle yola çıktık ve bu ilkenin her zaman savunucusu olduk. Gerçekleşmesi için de mücadele ettik. Okullarda birçok sorun var ve bu kayıt parasının alınmaması ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı genelge yayınlıyor ama bünyesindeki birçok okulda yine bu kayıt parası bağış adı altında velilerden alınıyor. Tabi burada eğitimin bileşeni olarak velilerin “Parasız eğitim, parasız sağlık” ilkesinden hareketle buna karşı durmaları gerekir. Anayasamıza göre ilköğretim zorunlu ve parasızdır. Öyleyse bunun yasal dayanağı yok. Zaten bu genelge de bunu ortaya koyuyor. Okullarda yıllardır para toplama işi devam ediyor. Bu çelişkinin ortadan kaldırılması gerekir.
“İLKÖĞRETİM ZORUNLU VE PARASIZSA
DEVLET SORUMLULUĞUNU
YERİNE GETİRMELİ”
Tabi biz biliyoruz okulların fiziki ve personel sorunları, temizlik ile ilgili sıkıntıları var. Bunların giderilmesinin belli bir maliyeti var. Eğer ilköğretim zorunlu ve parasızsa devlet vatandaşına anayasadan kaynaklı asli sorumluluğunu yerine getirmelidir. Bunu genelgelerle yerine getiriyorsa, fiiliyatta da yerine getirmesi gerektiğine inanıyor ve bunun mücadelesini veriyoruz. Vermeye de devam edeceğiz.
“BU SORUNA VELİLER DE TARAF OLMALI”
Burada velilerimize de çok büyük sorumluluk düşüyor. Velilerimiz Anayasadan kaynaklı haklarını bilerek bu soruna taraf olmalı. Okul Aile Birlikleri vasıtasıyla bağış adı altında bir para toplanıyor, nasıl harcandığı, denetimi bunlar bir sürü sıkıntı. Ama devlet bu sorumluluğunu yerine getirdiği zaman bu spekülasyonlar da ortadan kalkmış olacak ve daha şeffaf bir yapı oluşacak. Velilerimize tekrar çağrı yapıyoruz, bu konuda taraf olsunlar, özellikle zorla para talep eden okul müdürleri varsa Eğitim Sen Silivri Temsilciliği’ne ulaşabilirler. Arkalarında duracağımıza sizin vasıtanızla ilan ediyoruz.
“SAĞLIKLI BİR EĞİTİM SİSTEMİ İÇİN
ÖĞRETMEN VE PERSONEL İHTİYACI
GİDERİLMELİ”
Okullarımızdaki fiziki eksiklikler ve öğretmen açığı da önemli. Yeni bir eğitim öğretim yılına başlayacağız. Hala birçok okulda derse girecek öğretmen yok. Kadroda yetersizlik söz konusu. Atamalara rağmen, net rakamlar ortaya çıkınca takip edip göreceğiz. Ataması yapılmayan birçok arkadaşımız ücretli öğretmen olarak görev yapacak. Bunu hepimiz göreceğiz. Sağlıklı bir eğitim sistemini yaratmak istiyorsak, tabi öğretmen bunun önemli bir bileşeni, okulların öğretmen ve personel ihtiyacının da giderilmesi gerekiyor. 5-10 bin civarında öğretmen atanıyor, ama biz biliyoruz ki bu rakam Türkiye’de Milli Eğitim sisteminin açığını kapatacak yeterlilikte değil. Nüfus artıyor, yeni okullar yapılıyor ve en azından şimdilik 150 bin’i aşkın öğretmen ihtiyacı olduğunu geçmiş dönem yapılan araştırmalardan biliyoruz. Bu açık devam ediyor. Artı bu ilçemizde de böyle. Geçen sene 130 ücretli öğretmen vardı. Bu aynı zamanda Silivri’nin öğretmen açığı. Sadece öğretmenle de bitmiyor, yardımcı personel, temizlik görevlisi yok. Okullar bu açığı neyle kapatıyor? İşte velilerden zorla toplanan bağışlarla kapatmaya çalışıyor. Biz diyoruz ki okulların ihtiyaçları belirlensin, sağlıklı bir yapı içerisinde insanlar görevlendirilsin. Okulu yöneten müdür veya müdür yardımcısı arkadaşımız bu para noktasında veliyle karşı karşıya gelmesin.
Haberin devamı 09.09.2011 tarihli Hürhaber Gazetesi’nde…






