Bu haftakİ yazımda Milli Eğitim Bakanlığı'nın Eğitim Bilişim Ağını EBA'yı anlatmak istiyorum. Eğitim Bilişim Ağı, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü EBA birimi tarafından koordine ediliyor. EBA'yı bilmeyenler için tanımlarsak; Eğitim Bilişim Ağı, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından her bireyin kullanımına ücretsiz olarak sunulan çevrimiçi bir sosyal eğitim platformudur. EBA eğitimde mekân kavramını ortadan kaldırırken, eğitim faaliyetlerinin her yerde olmasına olanak veriyor. EBA, bilgi teknolojileri aracılığıyla etkili materyal kullanımını destekleyip teknolojinin eğitime entegrasyonunu sağlıyor. EBA'daki içerikler sınıf seviyelerine uygun tasnif edilmiştir. İncelemeden geçmiş e- içerikler sunan EBA, yenilikleri takip eden ve sürekli kendini güncelleyen bir alt yapıya sahiptir. Uzman ekipler tarafından hazırlanan içeriklerin yanı sıra Türkiye'de ve dünyada dijital yayıncılık alanında önde gelen eğitim firmaları tarafından sunulan eğitim içerikleri ile de zenginleştirilmiştir. Ayrıca eğitimcilerin hazırladıkları içeriklerle de zengin bir kaynak haline gelen EBA'da farklı öğrenme stratejileri ile öğrenen öğrenciler de unutulmamıştır.

Öğretmenler için EBA, diğer öğretmenlerle işbirliği yapmayı sağlıyor. Öğretmenlerin öğrencileriyle eğitsel paylaşımlarda bulunabilmeleri için tasarlanmış olan EBA'da, öğretmenler oluşturduğu veya takip ettiği gruplar içinde eğitsel tartışmalara katılabilir, eğitsel paylaşımlar yapabilir, öğrencilerine çalışmalar gönderebilir, kişiye özel takvim planına göre gönderilen çalışmaları ve yaklaşan etkinlikleri takip edebilirler. Ayrıca burada yer alan içerik geliştirme araçlarını kullanarak ürettikleri içeriklerle Milli Eğitim Bakanlığı'nın tüm dünyaya e- içerik ihraç etme vizyonuna katkı sağlayabiliyorlar.
Öğrencilerimiz için çok daha verimli çalışmalar yapabilmeleri ve çalışmalarının karşılığını alabilmeleri için tasarlanan EBA; EBA Ders' modülü ile, öğrencilerimize sınıf arkadaşları ve öğretmenleriyle birlikte çalışabilme, iletişim kurabilme ve paylaşımda bulunabilme şansı veriyor. Ayrıca öğrencilerimiz, öğretmenlerinin gönderdiği ödev ve alıştırmaları takviminden anlık takip ederek çalışmalarını zamanında yapabiliyorlar, dilediği zaman dilediği konuya çalışabiliyorlar. Okulunda paylaşımlar yaparak, oylama ve etkinliklere katılarak hem okulda hem de okul dışında öğrenmeye devam edebiliyorlar.
Bu bilgilerin birçoğu EBA'nın internet sitesinden, www.eba.gov.tr adresinden... Henüz EBA ile tanışmamış olan tüm eğitimcileri ve öğrencilerimizi EBA'ya davet ediyorum.
EBA için benim de naçizane bir fikrim var. Belki bu yazı ile bir katkım olur. Öğretmenlerin ve öğrencilerin EBA'ya ilgilerini artırmak; içerik geliştirme çalışmalarına ivme kazandırmak için EBA'da bir yeni modül açılırsa iyi olur kanaatindeyim. EBA PROJELER modülü, öğretmenlerimiz uyguladıkları, başarılı buldukları projelerini bu projeler modülüne yükleyerek hem başka meslektaşlarının faydalanmasına sunar; hem de bu modül üzerinden iyi proje modelleri arşivlenmiş olur. Eğitimde İyi Örnekler , Eğitimde Yenilikçilik Ödülleri gibi Milli Eğitim Bakanlığımızın yürüttüğü proje yarışmaları organizasyonlarıyla ortaya çıkan örnek proje modellerinin, ödüllü projelerin yaygınlaştırılması ve tanıtılması; diğer eğitimcilerin görüş ve önerileri ile zenginleştirilmesi çok faydalı olacaktır, diye düşünüyorum. EBA PROJELER'de bitmiş, uygulanmış sonuç alınmış örnek projeler, ödüllü projeler, ödül aldıkları saha grubuna göre / disipline ve ara disiplinlere göre / kazanımlara göre sınıflandırılabilir. Yenilikçilik Ödülleri ve Eğitimde İyi Örnekler organizasyonları ile üretilen yüzlerce özel proje/ uygulama unutulup gitmemiş ; diğer öğretmenlerin yararına açılmış olur. YEĞİTEK Eğitim Yayınları ve İçerik Yönetimi Daire Başkanımız Sayın Mehmet RUŞEN Beye buradan saygılarımı sunuyorum ve teşekkürlerimi gönderiyorum. Kendisi ETZ 2016'daki sunumumda oturum başkanımdı. e Twinning 2016 Konferansında da karşılaştık. Belki EBA PROJELER modülü naçizane benim fikrimle hayat bulur. Hazırlanan ve ödül alan projeler için inovatif bir kütüphane oluşur. Hatta bir adım öteye giderek, EBA modülü üzerinden tıpkı e Twinning gibi öğretmenlerin ortak ulusal projeler üretebilecekleri, disiplinler arası çalışabilecekleri, paylaşımlarda bulunabilecekleri aktif bir PROJE PORTALI oluşturulabilir. e Twinning Projeleri uluslararası projeler... e Twinning'in ruhuna uluslararası ortaklıklar, uluslararası projeler daha uygun düşüyor. Başarılı ulusal projeler EBA PORTALI üzerinden yürütülürse, belki de binlerce eğitimcinin yüzbinlerce öğrencinin dikkatini EBA'ya çekmiş oluruz. Siteye PROJELER için gelen öğretmen ve öğrenciler diğer modüllerin de harikulade büyüsüyle tanışma fırsatı yakalamış olur. EBA'ya emek veren herkese YEĞİTEK Genel Müdürümüz Bilal TIRNAKÇI'ya Milli Eğitim Bakanlığına bir öğretmen olarak teşekkürlerimi sunuyorum. Bugün herhangi bir eğitim sitesini tavsiye edemiyoruz, çünkü içerik olarak güvenemiyoruz ama gönül rahatlığı ile öğrencilerimizi EBA'ya yönlendirebiliyoruz.
Dersler EBA'da haydi herkes EBA'ya...
Hoşça Kalın.

 

YORUM YAP