Değirmenci'den balıkçı barınakları açıklaması

Değirmenci'den balıkçı barınakları açıklaması

12.05.2022 13:13:13

Silivri Sahilinde Balıkçı Barınakları'na ilaveten geçen dönem yapılan balık pişirme ve restoran alanlarının tahliye kararı hakkında geçmiş dönem Belediye Başkanlarımızdan Selami Değirmenci, “Kaçak olan lokantalar, balıkçı barınakları alanı değil” dedi ve sürece dair açıklamalarda bulundu.

Bölgesel bir gazetede yayınlanan “Belediye kacak barınak yaptı!” manşeti ile ilgili gazetemizi arayan geçmiş Dönem Silivri Belediye Başkanlarından Selami Değirmenci zaman içinde gündemdeki tahliye kararına sebep olan gelişmeleri Hürhaber'e anlattı.

DEĞİRMENCİ: KAÇAK OLAN LOKANTALAR, BALIKÇI BARINAKLARI ALANI DEĞİL

Değirmenci, Silivri Sahilinde bulunan Balıkçı Barınaklarını göreve seçildiği 1989 yılında yaptığını Devlet Hava ve Liman İşletmeleri projesi dahilinde inşa ettikleri belirtirken, yatırımın kendinden önceki Belediye Başkanı Sait Girgin döneminde projelendirildiğini ifade etti.

İkinci kez seçilmesinin ardından, 1994 yılında Milli Emlak'tan Balıkçı Barınaklarına tapu çıkarttıklarını da belirten Değirmenci, “Sonra bir yasal düzenleme yapıldı ve Balıkçı Barınakları işletmeciliği Balıkçı Kooperatifine devredildi ve tapu iptali gerçekleşti. Yani balıkçı barınaklarının yapılışında herhangi bir kaçak durumu söz konusu değil” dedi.

Esasen şu an tahliye kararıyla gündemde olan, Özcan Işıklar döneminde yapılan, balık satış yerleri düzenlemesinin de çok yanlış olmadığını belirten Değirmenci, “Balıkçılık azaldı. Balıkçı barınaklarına o kadar ağ muhafaza alanına ihtiyaç kalmadı. Ama kaçak olan lokantalar, balıkçı barınakları alanı değil bu konuda açıklama yapma gereği hissettim. Bizim dönemimizdeki tüm süreçlere de o dönemin Kaymakamları şahittir zaten. Kaçak, yasa dışı bir uygulama yapmadık” şeklinde konuştu.

YILMAZ: BALIK PİŞİRME VE RESTORAN YAPILMASI HİÇBİR BALIKÇI BARINAĞININ İÇERİSİNDE MÜMKÜN DEĞİLDİR, KANUNA DA AYKIRI

Silivri Belediyesi Mayıs Meclis toplantısında gündem öncesi söz alan CHP Grup Başkanvekili Bora Balcıoğlu'nun, sahilde bulunan balıkçı barınaklarındaki kaçak yapıların yıkım kararının yeniden gözden geçirilmesini istedi. Buna cevap veren Başkan Yılmaz, “CHP şuan muhalefet partisi. Elbette muhalefet olmanın gerektirdiğini yapacak ama konu o kadar açık ki. Barınaklardaki muhatapların tamamının belediyeye davet edilerek yapılan toplantıyla özetlenen bir konu. Siyasi rant devşirilmeyecek kadar önemli bir konu. Balıkçı barınakları Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yetki ve sorumluluğu altında olan alanlardır. Dolayısıyla Silivri Belediyesinin bu alanda hiçbir inisiyatif kullanma hakkı yok. Burası balıkçı barınağı olarak balıkçı kooperatifine tahsis edilmiştir. Kooperatifin de burada yapması gereken balıkçılık faaliyetidir. Yani mezat alanıdır. Balık pişirme ve restoran yapılması hiçbir balıkçı barınağının içerisinde mümkün değildir, yapılmamalıdır, kanuna da aykırıdır. Silivri Belediyesinin geçmiş dönemlerde balıkçı barınağının olduğu alanda yaptığı yapıların tamamı kaçaktır. Belediye eliyle oralara kaçak yapılar yapılmıştır. Kaçak yapıların yıkım kararı, maalesef oradaki esnaf arkadaşlarımızın her geçen gün durmak bilmeyen büyüme talepleri ve sürekli bir inşaat faaliyeti yapmalarından doğan, Tarım ve Orman Bakanlığı ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından belediyemize yollanan bir yazıdır. Silivri Belediyesi burada bunları uygulamak için memur tayin edilmiştir. Silivri Belediyesinin bir tasarrufu da yoktur. Biz yapmayı düşündüğümüz proje ile ilgili oradaki esnaflarımızla, Kaymakamımızla, İl Tarım ve Orman Müdürümüzle, İl Şehircilik ve Çevre Daire Başkanımızla bu problemin çözümü için bir toplantı yaptık problemleri nasıl çözeceğiz diye. Biz hiç kimsenin mağdur olmadığı ve Silivri'ye yakışan görüntülerin olduğu alanlar ve tesisler istiyoruz” dedi.

Sevginar SALİ

 

YORUM YAP