Çöp kokusunda sona doğru

Çöp kokusunda sona doğru

20.05.2020 14:47:52

Yapımı süren Seymen Enerji Üretim Tesisinde incelemelerde bulunan CHP'liler müjdeyi verdi; “Ağustos ayında devreye alınıp enerji üretimine başlaması planlanan tesisle birlikte yıllardır çevredeki yerleşim birimlerinden gelen koku kirliliği şikâyetleri %90-95 mertebelerinde önlenmiş olacaktır.”

CHP İlçe Başkanı Berker Esen ve meclis üyeleri Süheyl Kırkıcı, Melih Yıldız ve Bora Balcıoğlu, İBB iştiraki şirketlerinden İstanbul Enerji AŞ Genel Müdürü Aslan Değirmencioğlu ile birlikte Seymen katı atık depolama sahası içerisinde 60.000 m2'lik bir alan üzerine yapımı süren Seymen Enerji Üretim Tesisini ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

“ENERJİ TESİSİ AĞUSTOS'TA FAALİYETE BAŞLAYACAK” MÜJDESİ

Konuyla ilgili İlçe Başkanı Berker Esen yaptığı açıklamada, “Ağustos ayında devreye alınıp enerji üretimine başlaması planlanan tesisle birlikte yıllardır çevredeki yerleşim birimlerinden gelen koku kirliliği şikâyetleri %90-95 mertebelerinde önlenmiş olacaktır” diyerek bölgede meydana gelen koku kaynaklı hava kirliliğinin engelleneceği müjdesini verdi.

Proje ile hali hazırda sahada depolanan çöplerden oluşan çöp gazının bertarafı sağlanacak ve bu şekilde bölgede meydana gelen koku kaynaklı hava kirliliği engellenecektir.

Çöp gazından nasıl elektrik elde edileceğini de aktaran yetkililer, “Organik materyallerin çürümesi sonucu oluşan çöp gazı Türkiye'nin ilk yapay zekâlı sistemi sayesinde vakumla çekilerek gaz kolektörlerine iletilecektir. Metan gazının belirli işlemlerden geçirilerek iyileştirilmesi sağlanarak arıtılmış çöp gazı önce mekanik enerjiye ardından da elektrik enerjisine dönüştürülecektir. Elde edilen enerji şehir şebekesine aktarılarak yılda yaklaşık 350 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanacaktır. Böylece küresel ısınmaya neden olan metan gazının zararlı etkileri önemli ölçüde ortadan kaldırılacaktır” dedi.

Projenin asıl amacının katı atık depolama sahasında oluşan depo gazının atmosfere salınmadan bertarafını gerçekleştirmek olduğunu belirten yetkililer; Bu şekilde koku kaynaklı hava kirliliğinin önüne geçilmesi ve emisyon azaltımının hedeflendiğini belirtti.

Aynı zamanda Enerji üretiminin bu projenin 2ncil faydası olduğuna da değinildi. Tesisin faaliyeti ile yıllık ortalama 2 milyon ton karbondioksit emisyonu azaltımı sağlanacak yani her sene 1,6 milyon aracın trafikten çekilmesine eşdeğer fayda üretilecektir.

YORUM YAP