“CHP’nin Silivri'de yerel seçimlerde şansı yok!”

“CHP’nin Silivri'de yerel seçimlerde şansı yok!”

14.07.2023 15:54:59

Silivri'de son 30 yılda gerçekleşen tüm seçim süreçlerinde etkin bir rol oynayan Selami Değirmenci ile arkada bıraktığımız genel seçimler ve 2024 seçimlerini konuştuk. “CHP'nin delege seçimlerine bakıyor ve gülüyorum. Bugün çok net bir şekilde imzamı atarım ki asla Cumhuriyet Halk Partisi'nin Silivri'de yerel seçimlerde şansı yok. Çok net söylüyorum” diyen Değirmenci, gündemdeki siyasiler ve gelişmelere yönelik ses getirecek değerlendirmelerde bulundu.

2002 seçimlerinde üç dönem belediye başkanlığını yaptığı CHP ile yolları ayrılan Selami Değirmenci, sonraki süreçlerde partisinin ilçe başkanı da, milletvekili ve belediye başkan aday adayı oldu. CHP ile yıldızı, parti içi adalet arayışında bir türlü barışmayan Değirmenci, aktif siyasetten uzak durmaya çalışsa da tespitleri her dönem için önem arz etmeyi sürdürüyor.
“CUMHURBAŞKANI VE AK PARTİ IRK VE MEZHEP ÜZERİNDEN SİYASET YAPIYOR”
Sevginar SALİ: CHP açısından 14-28 Mayıs seçimlerinde istenilen neden olmadı? Sorun adayda mı, seçim stratejisinde miydi?
Selami DEĞİRMENCİ: Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, tabi doğal olarak adayla ilgili gerçekten bir problem vardı. Maalesef ülkenin büyük bir kesimi durumlara farklı bakıyor. Yani kötü aday olduğundan değil ama özellikle Cumhurbaşkanı ve AK Parti, ırk ve mezhep konusunu çok fazla işliyor. Onun üzerinden siyaset yapıyor, insanları birbirine düşürüyor ve düşman ediyor. Bu düşmanlık da sirayet etti.
“ALEVİ KÖKENLİ OLMASININ, ADAYLIĞINI ÇOK ETKİLEDİĞİNİ SANIYORUM”
Hiç kimse kusura bakmasın ama çok cahil bir halk olduk. Artık hiç çekinmeden söyleyebilirim bunu. Bunun sonucu olarak Kemal Kılıçdaroğlu'nun Alevi kökenli olmasının, adaylığını çok etkilediğini sanıyorum. Yani yoksa aday kalitesi olarak “bu aday kalitesizdir, olmamalıydı'' gibi bir söz asla söylemek mümkün değil. Şöyle bir baktığımızda kişisel olarak olması gereken aday, Cumhuriyet Halk Partisi içinde bence de Kemal Kılıçdaroğlu ama ırk ve mezhep ayrımını Sayın Cumhurbaşkanı'nın ve Ak Parti'nin kullanacağını açık bir şekilde beyan etmesi, ortaya dökmesi, bu sonucu zaten göstermişti.
Belki Meral Akşener de bu yüzden Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına karşı geldi. Bunun böyle olacağını görüyordu. Birçok kişi de görüyordu. Parti içinde de çok gören oldu.SİTE İÇİN  (2)
“BU SEÇİMDE KILIÇDAROĞLU KAZANDI”
Ama ben hemen şunu da eklemek isterim ki aslında bu seçimde Kılıçdaroğlu kazandı. Bundan adım gibi eminim! Millet İttifakı, Cumhurbaşkanlığı seçimini kazandı ama vermediler.
“TAVRINI KOYMALIYIDI”
Onun kusuru da hiç kusura bakmasın, Kılıçdaroğlu'nundur. Bu mücadeleyi verecek olan kişi, ana muhalefet lideri ya da altılı masanın en büyük partisinin başındaki kişi olarak buna tavrını koymalıydı. Kılıçdaroğlu daha, anayasa oylamasında mühürsüz oy pusulalarının geçerli kabul edilmesinde, Türkiye'yi ayağa kaldırmadıysa, milletvekillerinin dokunulmazlığı alınırken, sessiz kalıp, hatta destek verdiğinde bu sonucun buraya geleceği çok net belliydi. O yüzden alınan seçimin, verilmemiş olmasından Kılıçdaroğlu'nu sorumlu tutuyorum.
“TAVİZ VERMEMİŞ OLMASI BU SONUCU GETİRDİ”
Sevginar SALİ: Kim aday olsaydı daha farklı bir sonuz olurdu? Aklınızda bir isim var mı?
Selami DEĞİRMENCİ: Ancak 10 puanın üzerinde bir fark atabilecek bir aday olsaydı seçimin seyrini değiştirebileceği söz konusu olabilirdi. Yoksa yine şimdiki gibi aslında 3-4 puanla kazanan herhangi bir aday olsaydı Ali, Veli, Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş, Meral Akşener gibi, yine aynı şeyi yapacaklarına inanıyorum. Bu işte derin devletin işin içine girmiş olması, başta Kılıçdaroğlu'nun derin devlet ile yaptığı pazarlıklar, onlara taviz vermemiş olması bu sonucu getirdi.
“CHP ÖRGÜTLERLİ, SON 10 YILDA KILIÇDIROĞLU SAYESİNDE PAİFİZE EDİLDİ”
Sevginar SALİ: Örgüt ve teşkilatların çalışmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Aday dışında sahada onların ortaya koyduğu çalışma ve çaba yeterli miydi?
Selami DEĞİRMENCİ: Saha kısmında yeterli bir çalışma ortaya konmadığı bence bir gerçek ama konulsa sonuç ne olurdu onu bilmiyorum. Başta Cumhuriyet Halk Partisi örgütleri son 10 yılda Kemal Kılıçdaroğlu sayesinde gerçekten pasifize edildi. O örgütler zaten çok canlı olabilseydi, bu oyunları yapamazlardı. O örgütler, eski Cumhuriyet Halk Partisi örgütleri gibi olmuş olsaydı eğer Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığından önceki Cumhuriyet Halk Partisi örgütleri gibi olsaydı bu kadar rahat oyun yapmaları mümkün değildi. Yani parlamentoda o dönemde olan Ercan Karakaş, Fikri Sağlar, Erkan Aydın, Güven Gürkan gibi daha sayabileceğimiz bir sürü insan parlamentoyu ayağa kaldırıyordu. Şimdi hiçbir milletvekilinin, CHP Grup Başkanlığı'nın onayı dışında parlamentoda ya da parlamento dışında görüş belirtme şansı yok. Pasifize edildiler. Zaten buna uygun milletvekili profili belirlendi.
“KILIÇDAROĞLU, SOL KESİMDE SANDIĞA GİDECEK ADAM BULAMAYACAK”
Kılıçdaroğlu'nun hazırladığı, kendisine biat edecek, kendi sözünden çıkmayacak, kişiliğini ortaya koymayacak insanlardan oluşan bir parlamentoyla olacak olan zaten bu. Alınmış seçimi de verirsiniz! Bundan sonra Kılıçdaroğlu, sol kesimde sandığa gidecek adam bulamayacak.
“İMAMOĞLU'NUN ADAY OLMASINI YANLIŞ BULUYORUM”
Sevginar SALİ: CHP'nin gündemi yoğun şekilde meşgul eden kurultay tartışmaları ışığında olabileceklere dair beklentiniz nedir? Kurultay sonucundan ne bekliyorsunuz?
Selami DEĞİRMENCİ: CHP'nin kurultay sonucundan hiçbir şey beklemiyorum! Bir kere Ekrem İmamoğlu'nun da aday olmasını son derece yanlış buluyorum. Onu öncelikle söylemek isterim.
“KİM ÖN PLANA ÇIKMAYA KALKSA, SONRAKİ SEÇİMDE ASLA LİSTELERE GİREMEDİ”
Beklediğim şuydu, bu sonuçtan sonra Kılıçdaroğlu'nun “Tamam, arkadaşlar. Ben artık kenara çekiliyorum. Partinin de önünü açıyorum, buyursun isteyen aday olsun'' dediği anda şu anda deniyor ya “CHP'de aday yok, kim aday olacak?'' diye, en az 10 tane aday çıkardı. Kimse çıkamıyor ki, çıktığı anda bir daha politik hayatı bitiyor, ondan sonra bir daha siyaset yapma şansı yok. Kılıçdaroğlu olduğu müddetçe hepsini kesiyor. Bakın kim daha önce birazcık ön plana çıkmaya kalksa, ondan sonraki seçimde asla listelere giremedi.
“ “ADAY YOK!” HİKAYESİ YALAN”
Dolayısıyla “zaten adam yok'' hikayesi yalan. Cumhuriyet Halk Partisi'nde yerelde de çok değerli kadrolar var, genelde de çok değerli kadrolar varama çıkma şansları yok. Adam politika yapmak istiyor, Kılıçdaroğlu'na karşı “ben adayım'' dediği anda işi bitik.
“KILIÇDAROĞLU, KÜRT VE ALEVİ KURULTAY DELEGELERİ SAYESİNDE YERİNİ KORUYOR”
Zaten, seçilme şansı yok. Neden seçilme şansı yok? Kılıçdaroğlu maalesef Kürt ve Alevi, Kurultay delegeleri sayesinde orada yerini koruyor. Şöyle bir örnek vereyim, size Diyarbakır'da partinin, son seçimde biraz HDP'nin desteğinden dolayı arttırdı ama, normalde oyu 1-1,5 civarında. Edirne, Kırklareli, Tekirdağ'a baktığınızda da ortalama %60-65'lerde oy alıyor. Cumhuriyet Halk Partisi, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ kurultay delegesinin toplayın Diyarbakır kadar yapmıyor! Yani %65'i oy veren seçmenin kurultay delegesi Kılıçdaroğlu'na oy vermiyor ama %1 oy verenin, Hakkari'de, Şırnak'ta, Diyarbakır'da, Batman'da ki delegelerle partinin oyunun %1, %2 olduğu yerlerdeki delegasyonla, Kılıçdaroğlu orada kalabiliyor. Dolayısıyla Kılıçdaroğlu'nu yaşadığı müddetçe, nasıl Tayyip Bey'i göndermek mümkün değilse, CHP'nin başından göndermek mümkün olmayacak.
“CHP HIZLA ERİMEYE MAHKUM”
Dolayısıyla Cumhuriyet Halk Partisi de hızla erimeye mahkûm. Eğer Kılıçdaroğlu altılı masaya gösterdiği gayreti kendi parti örgütünü büyütmeye gösterseydi, yemin ediyorum bu sonuç çok daha ileri derecede olurdu ama öyle bir şey yok ki.
“İMAMOĞLU'NUN POLİTİKA HAYATI TEHLİKEDE”
Sevginar SALİ: Bu tespitlerinizden Ekrem İmamoğlu'nun siyasi hayatı ile 2024 İBB adaylığının tehlikede olduğunu çıkartabilir miyiz?
Selami DEĞİRMENCİ: Kesinlikle. Ekrem İmamoğlu'nun 2024'teki İBB adaylığı ve politika hayatı tehlikededir. Çıksa da seçilemez zaten artık. Muharrem İnce'nin yaptığını yapıyor. Bir kere bir ihanetin içine girdi.
“İL BAŞKANI YEREL SLEÇİMLERDE OLAĞANÜSTÜ PERFORMANS GÖSTERDİ”
Dün İl Başkanı için söylediği sözler ( “Erkek olsaydı onunla başka türlü konuşurdum” dediği iddiasını kast ediyor…) kabul edilir bir şey değil. Kendi içinde söyle, git kavga et, dövüş, ne yapıyorsan yap ama o insanlar senin oraya gelmende olağanüstü gayret gösterdiler. Bunu kabul edelim. İl Başkanı'nın yerel seçimlerde gösterdiği performans gerçekten olağanüstüydü. Kabul etmek lazım. Kurduğu ekipler çok farklıydı. Tamam Ekrem İmamoğlu'nun da ekipleri çok güzeldi ama özellikle HDP desteğinin ve daha sol partilerin CHP desteğini sağlanmasında, kabul edelim ki Canan Hanım'ın çok büyük katkısı vardı. Şimdi bu böyle bir laf söylenemez. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan Genel Başkanlığa aday oluyorsun ama hep kırarak, dökerek. Böyle hiç mümkün değil. Ben bundan sonra aday olsa da Ekrem İmamoğlu'nun artık tekrar seçilebileceği hiç inanmıyorum.
“YERELDE PARTİ MAALESEF O GÖREVE LAYIK OLMAYANLARIN ELİNDE”
Sevginar SALİ: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu genel seçimler arifesinde bir helalleşme hareketi başlattı. O günden bugün delege seçimlerinin gerçekleştirildiği, yerel seçimlere hazırlıkların yapıldığı zamana kadar Silivri'de bununla ilgili hiçbir hareket ve gündem oluşmadı. Bu konuda sizin görüş ve beklentinizi merak ediyorum?
Selami DEĞİRMENCİ: Yerelde parti maalesef o göreve layık olmayanların elinde. Net bir şekilde söylüyorum. Bunu neye göre söylüyorum? Toplumda karşılığı olması lazım. O görevde olanların toplumsal karşılığınız yoksa o görevde bulunabilirsiniz, bir yere başkan olabilirsiniz ama asla lider olamazsınız! Lider olmak başka bir şey. Dolayısıyla hiçbir etkileri olmayan arkadaşlar, sadece üye sayılarını ellerinin altında tutarak, buna göre delege belirleyerek, o delegelerle ilçe seçimlerini sonuçlandırarak başardıklarını sanacaklar. Delege seçimlerine bakıyorum yine öyle yaptılar.

Devamı Pazartesi günü Hürhaber Gazetesinde...

 

YORUM YAP