Canpolat: Sel, imardan rant devşirenlerin eseri

Canpolat: Sel, imardan rant devşirenlerin eseri

22.07.2017 11:53:53

İstanbul'u teslim alan sağanak yağış ve beraberinde getirdiği sel felaketiyle ilgili yaptığı basın açıklamasında Büyükşehir Belediyesi'ni hedef alan CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, “Her 100 oturumun 91'i imar artışı. Alt yapıya, derelere yapılan yatırım oranı neredeyse yok denebilecek düzeyde. Rant ilişkileri dışında İstanbul lehine yapılan bir tek oluşum yok” dedi.

Su taşkınlarının ve insanların bu duruma düşmesinin ana nedeni olarak iktidarın çevre düşmanı rant politikasını işaret eden CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, yaşanan sel felaketi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Su baskınları nedeniyle mağdur olan vatandaşların sorunlarıyla ilgilenmek amacıyla bir kriz masası oluşturduklarını belirten Canpolat'a İstanbul Milletvekilleri Gürsel Tekin ve Sezgin Tanrıkulu ile partililer eşlik etti.

“RANT ÜZERİNE KURULU KENT POLİTİKASI İSTANBUL'U YAŞANMAZ HALE GETİRDİ”
CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat yaptığı açıklamada, şunları söyledi: "Bir kez daha İstanbul'un yaşanmaz hale geldiğini hep beraber görmüş olduk. Sabahtan beri İstanbul, herkesin evine kapandığı, metroların çalışmadığı, tünelin çalışmadığı, Avrasya Tüneli'nin kapalı olduğu, binlerce evin su bastığı, binlerce işyerinin su bastığı, yüzlerce aracın su altında gömüldüğü, büyük bir köydeki, plansız, programsız büyüyen bir kent. 1994'ten beri İstanbul'u ranta açanlar, İstanbul'un yeşil alanını katledenler, İstanbul'da yeşili ortadan kaldırıp, doğanın bugün selle karşı karşıya kalışı, İstanbul'un yaşanmaz hale, çekilmez hale geldiğini gösteriyor.

“KRİZ MASASI OLUŞTURDUK”
Biz CHP olarak sabahtan beri gelen yüzlerce şikayet üzerine bir kriz masası oluşturduk. Bu kriz masasını bizzat ben kendim ve eski Genel Sekreterimiz Gürsel Tekin, İstanbul Milletvekillerimiz Gamze Akkuş İlgezdi, Sezgin Tanrıkulu, Ali Özcan ve Mehmet Bekaroğlu, İl Başkan Vekilimiz Orhan Örkmez, İl Sekreterimiz Hakkı Sağlam, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcımız Mehmet Yıldız, İl Sekreterimiz Hakkı Sağlam, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcımız Mehmet Yıldız, Zeynel Emre, Tuğba Atabay, Ertuğrul Gülsever ile birlikte oluşturduk. Bu kriz masasından 4 ayrı telefonumuzu arkadaşlarımıza ilettik. 293 87 86 (87, 88,89) olarak İstanbulluların emrinde olduğumuzu özellikle belirtmek istiyorum. Bu saatten itibaren kriz masasında olan arkadaşlarımız teker teker gelen ihbarları değerlendirecekler. Şimdiye kadar 285 tane gelen şikayet var. Onlarca evi suyun bastığını hep beraber gördük. Arkadaşlarımız müdahale etti. 39 ilçe başkanımız, 40 il yöneticimiz ve 14 belediye başkanımız bizzat kendi bulundukları bölgelerde görev başındalar.”

LONDRA ÖRNEĞİ VEREN TOPBAŞ'A YANIT
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın sel felaketiyle ilgili Londra'yı örnek vermesini eleştiren Canpolat, "Bugün Büyükşehir Belediye Başkanı'nın verdiği bir örnek var. Londra Metrosu'nun da bir ara su altında kaldığını yazmıştı. Hakikaten üzücüdür. İstanbul'da yeşil alan oranı 2.20'dir. Örnek verilen Londra'da yeşil alan oranı yüzde 33'tür. Moskova'da yeşil alan oranı yüzde 54. Berlin'de yüzde 15. Brüksel'de yüzde 18.80. New York'ta yüzde 27. Kent kıyaslamasına baktığınız zaman AK Parti iktidarı döneminde yeşil alanların imara açıldığına hep birlikte tanıklık etmiş olduk" diye konuştu.

“BÜYÜKŞEHİR İMAR ARTIŞINA ÇALIŞIYOR”
1994'ten beri 222 milyar dolar harcayarak İstanbul'u çekilmez hale getiren bir yönetimle karşı karşıya olduklarını belirten Canpolat, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu yönetimin İstanbul'un sorunlarını çözmek yerine kördüğüm yaptığını görüyoruz. Büyükşehir Belediyesi'nin şu ana kadar yaptığı çalışmaların, her 100 oturumun 91'inin imar artışıyla ilgili olduğunu özellikle sizinle paylaşmak istiyorum. İmar artışı, bugün İstanbul'u yaşanmaz hale getirmiş oldu.

“AYAMAMA DERESİ'NİN HANGİ TARİKATLARA PEŞKEŞ ÇEKİLDİĞİNİ AÇIKLAYACAĞIZ”
1994'de Ayamama Deresini yeşil alan ilan ettik. İhalesi de yapıldı. Ama o günden beri Ayamama Deresi'nin imara nasıl açıldığını, kimlere peşkeş çekildiğini, hangi tarikatlara verildiğini teker teker açıklayacağız. Yatırımı sadece görünen kısma yapıyorlar, reklam olan kısma yapıyorlar. Alt yapıya, derelere yapılan yatırım oranı bu dönemde, neredeyse yok denebilecek düzeydedir. Sadece rant, çıkar ilişkileri dışında İstanbul lehine yapılan bir tek oluşum yoktur."

Hazal BAŞARAN

YORUM YAP